napisał(a) Mosqito » 16.07.2008 14:35
Czołem po 2 tygodniowym urlopie
Drogi Januszu,
Do tej pory podobnie jak i Ty podawałem innym uczestnikom forum przebieg A5 w okolicach Lendavy z zachodu na wschód. Tak więc jadąc od Redics na południe do Mursko Sredisce logicznym by się wydawało że wspomnianą autostradę będzie się jedynie przecinać. Swoje opinie opierałem na lekturze map, różnorakich forów i autorouterów.
Niemniej jednak to co pisze Bierut, nie jest bezpodstawne. Otóż 13.07.2008 zaktualizowano
TUTAJ listę Słoweńskich autostrad (zarówno gotowych jak i planowanych), z której to wynika iż:
- praktycznie cała A5 (spod Mariboru aż pod granicę w Pince) jest już ukończona
- przed samą Lendavą zrobiono węzeł "Razcep Črni dol" od którego na północ poprowadzono Hitrą Cestę H7 do przejścia Redics !!!!!!!
i tak sobie myślę że to właśnie tą miał na myśli Bierut. Być może pokrywa się ona ze starą drogą nr 3 czyli tzw. Lendava Bypass.
Jeśli tak jest w istocie to rzeczywiście jedyną opcją byłoby zaraz za granicą na rondzie (dzięki Ci Bierut, bo żadna mapka nie informuje że tam takowe jest) zjechać w lewo i kierować się przez centrum Dolga Vas i Lendavy i dopiero tam skręcić na 109 w kierunku na M. Sredisce.
W tym miejscu mam prośbę do wszystkich, którzy jechali tą drogą po 1.07
aby skorygowali te przypuszczenia. Osoby, które jechały wcześniej albo znają drogę jedynie z mapy lub navi narazie prosiłbym o nie wypowiadanie sie w celu uniknięcia niedomówień.
PS. Ci Słoweńcy chyba szybciej budują niż my piszemy na forum