Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 05.07.2008 21:47

Adrian34 napisał(a):Czy ktoś może potwierdzić,że odcinek autostrady D2 z Bratysławy do Mosomagyarovar (część węgierska) jest bezpłatny. Chodzi mi odojazd do 86. Pozdrawiam :)

Tak jest bezpłatny na 1000%
wlodek61
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek61 » 05.07.2008 21:48

Ponawiam pytanie MTG."Czy przetestował już ktoś odcinek trasy przez Słowenię(Lendawa)po 1 lipca"? :?:
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 05.07.2008 21:55

wlodek61 napisał(a):Ponawiam pytanie MTG."Czy przetestował już ktoś odcinek trasy przez Słowenię(Lendawa)po 1 lipca"? :?:

Wczoraj wracałam ta trasą więc myślę że przetestowałam;-))
wlodek61
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek61 » 06.07.2008 13:21

To bardzo Cię proszę,podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami.Jaka droga ,OPŁATY,jaki ruch na drodze i ogólnie swoje uwagi.Czym węcej info tym lepiej.Pozdrawiam i dziękuję. :lol:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 06.07.2008 14:28

wracałem w nocy czw-pt koszty: winieta tygodniowa słowacja 150 koron, Chorwacja to ok 25E w jedną stronę za całość autortrad do końca. W Słowenii w tamtą strone bez problemu, natomiast w powrotnej w Lendawie czy tuż przed zgubiłem sie, nie wiem czemu...??

co do tych kawalkad TIR-ów to nie było ich wcale wiele (pewnie dlatego, że nocą jechałem). A dzięki własnie kierowcom TIR nie miałem problemów ( CB ) przy granicy HU - SK. Potwierdzam, że ten krotki odcinek autostrady po stronie HU jest bezpłatny.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.07.2008 16:43

Ty się bierz za wklejanie zdjęć :lol: :wink:
machoony
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) machoony » 06.07.2008 17:08

w czerwcu pokonałem trasę Katowice - Split przez Słowację, Węgry.
Czytam tutaj o szukaniu drogi bezpłatnej, często nie autostrady. Po co?

Jadąc na urlop wybierałem drogę bezpieczną, wygodną, szybką. Pomyślałem, że lepiej będzie dołożyć parę groszy na autostrady i dojechać szybko i bezproblemowo.
Wg mnie optymalna trasa z Katowic to Cieszyn, Zilina (stąd autostrada płatna) do miejscowości Nitra. Niestety w nitrze się zgubiłem. Jedyna żywa dusza na ulicach tego miasta w środku nocy to byli policjanci patrolujący miasto radiowozem. Wyszedłem na środek 3 paskowej drogi w mieście aby ich zatrzymać i poprosić o pomoc. Eskortowali nas do rogatek Nitry na droge w kierunku Komarna. Szeroka droga krajowa. Fajna wygodna i pusta. Przekroczyłem granicę, tankowanie gazu oraz kupno winiety (na słowacji w nocy nie ma szans na tankowanie gazu) i kierunek szekesfehervar i wtedy autostrada do samego letenye (nie licząc kawałka za balatonem gdzie trwa budowa). granica chorwacja, tankowanie gazu u prosto do splitu.

W drodze powrtonej podobnie z tym, że zjechaliśmy z autostrady aby zobaczyć plitvickie jeziorka. Powrót to wyjazd ze Splitu o godz 12.00 2 godziny zajeła nam najkrótsza trasa zwiedzania jezior i o godzinie 3 z groszem byliśmy w katowicach.

uważam, że warto zainwestować w winiete słowacką, węgierską i bramki chorwackie. Po to przecież buduje się autostrady, żeby po nich jeździć.

kilka fotek z urlopu: http://machoony.internetdsl.pl
pozdrawiam
MM
Ostatnio edytowano 06.07.2008 17:46 przez machoony, łącznie edytowano 1 raz
wlodek61
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek61 » 06.07.2008 17:13

Bodzioch Marek napisał(a):wracałem w nocy czw-pt koszty: winieta tygodniowa słowacja 150 koron, Chorwacja to ok 25E w jedną stronę za całość autortrad do końca. W Słowenii w tamtą strone bez problemu, natomiast w powrotnej w Lendawie czy tuż przed zgubiłem sie, nie wiem czemu...??

co do tych kawalkad TIR-ów to nie było ich wcale wiele (pewnie dlatego, że nocą jechałem). A dzięki własnie kierowcom TIR nie miałem problemów ( CB ) przy granicy HU - SK. Potwierdzam, że ten krotki odcinek autostrady po stronie HU jest bezpłatny.

Wielkie dzięki za odpowiedź.Z tego co piszesz,to nie płaciłeś w Słoweni,ale którą drogą jechałeś?.Są według mapy dwie możliwości:1-lokalnymi drogami przez Dolga Vas i Lendawe i droga 109. 2-droga nr.3(na mapie wygląda poważnie) i potem nr.109.Czy ta druga też jest bezpłatna?.Liczę na Twoją wyrozumiałość.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 06.07.2008 17:45

wlodek61 napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):wracałem w nocy czw-pt koszty: winieta tygodniowa słowacja 150 koron, Chorwacja to ok 25E w jedną stronę za całość autortrad do końca. W Słowenii w tamtą strone bez problemu, natomiast w powrotnej w Lendawie czy tuż przed zgubiłem sie, nie wiem czemu...??

Wielkie dzięki za odpowiedź.Z tego co piszesz,to nie płaciłeś w Słoweni,ale którą drogą jechałeś?.Są według mapy dwie możliwości:1-lokalnymi drogami przez Dolga Vas i Lendawe i droga 109. 2-droga nr.3(na mapie wygląda poważnie) i potem nr.109.Czy ta druga też jest bezpłatna?.Liczę na Twoją wyrozumiałość.
Redics, Lendawa
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 06.07.2008 17:48

Rysio napisał(a):Ty się bierz za wklejanie zdjęć :lol: :wink:
zdjęć zrobiłem łącznie ok 250 z czego 90% to zaległości z 18 miesiecznym synem. Zar z nieba i ciężko było kogokolwiek wyciągnąć -> Omis w sezonie to porażka. Na plenerowy wyjazd to chyba najlepiej maj lub pazdziernik... napisałem kilka słów i wkleje linka, ale to musi poczekac...
darek5w
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek5w » 06.07.2008 17:53

Jade w lipcu na Coivo. Co polecacie? Jechać przez Austrię i Słowenię czy Słowacja -Węgry? Nie chodzi o koszty byle szybciej i bezpieczniej.
Jak korki w wekendy jeżeli chodzi o tunel Mala Kapela?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.07.2008 17:57

machoony napisał(a):Czytam tutaj o szukaniu drogi bezpłatnej, często nie autostrady. Po co?

Jadąc na urlop wybierałem drogę bezpieczną, wygodną, szybką.

A jesteś pewny, że zapchana autostrada, z setkami niewyspanych kierowców, którzy siedzą często za kółkiem po ponad tysiąc kilometrów, gdzie często nadrabia się stracony w korkach czy na granicach czas, gnając by zdążyć przed zmierzchem do zarezerwowanej kwatery, bądź dojechać na upartego do domu, bo przecież "nie zatrzymam się na nocleg, skoro zostało zaledwie 300 km", gdzie prędkości niektórych oscylują dalece ponad to, co doradza zdrowy rozsądek jest bezpieczniejsza od niemal pustej drogi krajowej z szerokimi poboczami, gdzie ludzie nie gnają wyłącznie po to by dotrzeć do celu, ale uważają, że oni już są na wczasach :?: :wink: Autostradami jeżdżę z Chorwacji po połowie września, wtedy to autostrada jest rzeczywiście autostradą a nie poligonem wojennym furiatów :wink:
machoony
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) machoony » 06.07.2008 18:02

Rysio napisał(a):
machoony napisał(a):Czytam tutaj o szukaniu drogi bezpłatnej, często nie autostrady. Po co?

Jadąc na urlop wybierałem drogę bezpieczną, wygodną, szybką.

A jesteś pewny, że zapchana autostrada, z setkami niewyspanych kierowców, którzy siedzą często za kółkiem po ponad tysiąc kilometrów, gdzie często nadrabia się stracony w korkach czy na granicach czas, gnając by zdążyć przed zmierzchem do zarezerwowanej kwatery, bądź dojechać na upartego do domu, bo przecież "nie zatrzymam się na nocleg, skoro zostało zaledwie 300 km", gdzie prędkości niektórych oscylują dalece ponad to, co doradza zdrowy rozsądek jest bezpieczniejsza od niemal pustej drogi krajowej z szerokimi poboczami, gdzie ludzie nie gnają wyłącznie po to by dotrzeć do celu, ale uważają, że oni już są na wczasach :?: :wink: Autostradami jeżdżę z Chorwacji po połowie września, wtedy to autostrada jest rzeczywiście autostradą a nie poligonem wojennym furiatów :wink:

przyznam, że ja po podróży mam inne wspomnienia. na autostradzie miałem pusto, spokojnie. Cała droga praktycznie z ta sama prędkością. jedynie zwalniałem gdy były roboty drogowe i tunele.
Natomiast gdy zjechałem z autostrady aby zobaczyc p. jeziorka srednia prędkośc spada i napotkałem sie na tiry. tego problemu nie miałem ma autostradach.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.07.2008 18:35

Jak mniemam jesteś po urlopie :wink: a sezon właściwie się dopiero zaczyna :) Ja jadę 15 sierpnia - korki na cestach murowane,niestety nie mam możliwości wybrania innego terminu, bo apartament który rezerwuję jest wynajmowany sobota - sobota :wink: 2 lata temu jadąc starą drogą przez Cro, słuchałem HR2. Głosili o korkach dochodzących do 15 km przy tunelach i 2 h na zjeździe w Dugopolje. Ja stałem w całej podróży 40 min, aby wjechać na Jadrankę w rejonie Breli :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2008 21:10

Ku przestrodze - Tata vozi polako
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone