Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
procesor
Turysta
Re: winiety na Wegrzech na trasach drogą 86

Nieprzeczytany postnapisał(a) procesor » 27.06.2008 22:59

pbiel napisał(a):jesli zajrzycie na http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=payment i klikniecie na link "document" w tekscie to zobaczycie dokument pdf z mapka platnych drog oraz tabelkami bezplatnych odcinkow.
Napisano tam, ze dla osobowych cala 86 jest bezplatna (chociaz sa platne odcinki dla wiekszych pojazdow) oraz M70 do granicy z CRO :D
Wiec niezaleznie czy chcecie jechac przez Slowenie czy bezposrednio do CRO to nie trzeba winietki wegierskiej od granicy ze Slowacja w Rajce do wyjazdu z Wegier

Ale ja wiem, ze 86 moge pojechac za free, natomiast szukam dla niej alternatywy (jesli istnieje) - tzn. czegos wygodniejszego i szybszego nawet jesli bede musial w HU wykupic winietke. Powyzej opisalem trase jaka bym widzial z czysto teoretycznego punktu widzenia i czekam na opinie praktykow.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2008 05:48

procesor napisał(a): Czy na owej 82 moga czekac jakies niespodzianki ? Wlasnie usiadlem jeszcze do i-go i ten podpowiada mi jako opcje 81 - trasa dluzsza o 20 km, wiec to zadna roznica.

82 jechałem w połowie czerwca ze Słowacji(Velky Meder) przez Gyor do Balatonfured i Tihany.Przez sam Gyor uciażliwie-światła,ronda i objazdy.
Zapewne jadąc M1 unikasz centrum miasta.(Ja nią jadąc z Wiednia do VM musiałem w miasto wjeżdżać.)
Normalna węgierska droga lokalna z miasteczkami,rondami i kawałkiem przez "góry" ze "serpentynami"
Widokowo ładnie-cudzysłowy zapewne zrozumiałe.Tłoku nie było,jakis fragment za autokarem.Ale trzeba wziąc pod uwagę,że nad Balatonem jeszcze pustawo było...
81 wydaje sie -patrząc na mapę (nie jechałem)-rozsądniejsza,jeśli się już zainwestowało w węgierską matricę.
Z zastrzeżeniem ,że Tatabanaye mija sie bezkolizyjnie.
Dr Seselj
Croentuzjasta
Re: winiety na Wegrzech na trasach drogą 86

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 30.06.2008 08:07

pbiel napisał(a):jesli zajrzycie na http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=payment i klikniecie na link "document" w tekscie to zobaczycie dokument pdf z mapka platnych drog oraz tabelkami bezplatnych odcinkow.
Napisano tam, ze dla osobowych cala 86 jest bezplatna (chociaz sa platne odcinki dla wiekszych pojazdow) oraz M70 do granicy z CRO :D
Wiec niezaleznie czy chcecie jechac przez Slowenie czy bezposrednio do CRO to nie trzeba winietki wegierskiej od granicy ze Slowacja w Rajce do wyjazdu z Wegier

Z tego dokumentu (jest też wersja w j. polskim) wynika, że M70 jest bezpłatna, ale na odcinku od autostrady M7 do granicy państwa. Chodzi tu jednak o granicę słoweńską. Na przyszłość radzę uważnie czytać.
Niestety nie ma informacji dla nas istotnej, czy bezpłatny jest odcinek autostrady M7 od skrzyżowania z M70 do granicy chorwackiej.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.06.2008 08:34

Transport drogowy na Węgrzech

W części "autostradowej" są opisane płatne i niepłatne odcinki , ale akurat przy M7 (tej do granicy z Chorwacją brak danych o odpłatności lub nie :cry: )
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 30.06.2008 10:10

Z tego co widac na mapie to odcinek przy granicy Chorwackiej jest bezpłatny

http://www.motorway.hu/Engine.aspx?page ... 30,M70&t=9
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.06.2008 10:26

Chyba jednak płatny

Jak otworzy się plik pdf , to odcinek M7 przed granicą z Cro jest namalowany na mapie kolorem różowym, czyli wg opisy płatny dla samochodów D1,D2,D2,D4.
Kolorem pomarańczowym oznaczone są niepłatne odcinki.

Dla jadących od Budapesztu czy od Miszkolca - "nema problema" bo winietę już maja :lol:
Ci co jadą zachodnia częścią Węgier muszą mieć winietę za ten odcinek lub jadą kawałkiem
drogi krajowej nr 7 :lol:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 30.06.2008 10:37

Janusz Bajcer napisał(a):Chyba jednak płatny

Jak otworzy się plik pdf , to odcinek M7 przed granicą z Cro jest namalowany na mapie kolorem różowym, czyli wg opisy płatny dla samochodów D1,D2,D2,D4.

Dla jadących od Budapesztu czy od Miszkolca - "nema problema" bo winietę już maja :lol:
Ci co jadą zachodnia częścią Węgier muszą mieć winietę za ten odcinek lub jadą kawałkiem

Jest napisane jak "byk", że doga jest niepłatna dla kategorii D1
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.06.2008 11:15

daisykf napisał(a):

To widocznie inaczej czytamy mapę i legendę :lol:

Wg mnie odcinek M70 dla D1 nie podlega opłacie, na odcinku M7 dla D1 konieczna winieta.

Odnośnie M7 mogę to sprawdzić dopiero w sierpniu, ale winietę i tak będę posiadał , bo zakupię ją przed Miszkolcem :lol:
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 02.07.2008 16:13

Czy przetestował ktoś już ten krótki odcinek trasy przez Słowenię po 1 lipca?
nav
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nav » 03.07.2008 06:59

witam
szybkie pytanie - jade przez Cieszyn, potem kawalek Czech (bez winiety) i Słowacja. Wegry, Cro. Moje pytanie dotyczy zakupu winiety w Słowacji - czy mogę ją kupoic za pomoca karty czy lepiej zabrac slowackie korony? dzieki
kolo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolo » 03.07.2008 07:54

Janusz Bajcer napisał(a):
daisykf napisał(a):

To widocznie inaczej czytamy mapę i legendę :lol:

Wg mnie odcinek M70 dla D1 nie podlega opłacie, na odcinku M7 dla D1 konieczna winieta.

Odnośnie M7 mogę to sprawdzić dopiero w sierpniu, ale winietę i tak będę posiadał , bo zakupię ją przed Miszkolcem :lol:

Janusz ja jeżdże tą drogą przez zachodnie Węgry i jak do tej pory cały odcinek od słowacji do cro jest bezpłatny. Zawsze mam jakieś obiekcje zwłaszcza odcinek autostrady od granicy z słowacją do drogi 86 jak i później na samym końcu węgier. Ale obydwa są na tym odcinku bezpłątne (przynajmniej były jeszcze w tamtym roku i myślę że w tym roku też napewno) Informacje taką uzyskałem od straży granicznej węgierskiej jak pomyliłem drogę na Redics bo chciałem zrobić sobie skrót. I napotkałem straż graniczną w nocy gdy jechałem na jakieś boczne nieczynne jak się później okazało przejście przez słowenie. Zatrzymali i kazali mi się kierować spowrotem na Redics główną drogą. Jak powiedziałem że chce na Letenye to powiedzili że nie ma problemu i oczywiście spytałem ich czy autostrada płatna potwierdzili że jest bezpłatna. Niew eim czy można to nazwać autstradą bo odcinek jest jedno jezdniowy (taka niedokończona budowa) po jednym pasie w każdym kierunku, ale jedzie się ok. W tym roku też tą drogą pojadę. Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2008 07:55

nav napisał(a):witam
szybkie pytanie - jade przez Cieszyn, potem kawalek Czech (bez winiety) i Słowacja. Wegry, Cro. Moje pytanie dotyczy zakupu winiety w Słowacji - czy mogę ją kupoic za pomoca karty czy lepiej zabrac slowackie korony? dzieki

Winiety w Słowacji mozna kupić na dużych stacjach benzynowych , gdzie można płacić karta za benzyne - więc za winietą jak i inne produkty na stacjach (np. piwko) mozna płacić kartą.
Natomaiśt jak jedy lepiej karta czy koronmi - nie wiem.
Ale pewnie nie ma róznicy - jak kto woli.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2008 08:14

kolo napisał(a):Janusz ja jeżdże tą drogą przez zachodnie Węgry i jak do tej pory cały odcinek od słowacji do cro jest bezpłatny. Zawsze mam jakieś obiekcje zwłaszcza odcinek autostrady od granicy z słowacją do drogi 86 jak i później na samym końcu węgier. Ale obydwa są na tym odcinku bezpłątne (przynajmniej były jeszcze w tamtym roku i myślę że w tym roku też napewno) Informacje taką uzyskałem od straży granicznej węgierskiej jak pomyliłem drogę na Redics bo chciałem zrobić sobie skrót. I napotkałem straż graniczną w nocy gdy jechałem na jakieś boczne nieczynne jak się później okazało przejście przez słowenie. Zatrzymali i kazali mi się kierować spowrotem na Redics główną drogą. Jak powiedziałem że chce na Letenye to powiedzili że nie ma problemu i oczywiście spytałem ich czy autostrada płatna potwierdzili że jest bezpłatna. Niew eim czy można to nazwać autstradą bo odcinek jest jedno jezdniowy (taka niedokończona budowa) po jednym pasie w każdym kierunku, ale jedzie się ok. W tym roku też tą drogą pojadę. Pozdrawiam

Dzięki kolo - jeśli masz potwierdzenie, że odcinek M7 przed granicą z Cro jest bezpłatny , bo nim jechałeś - to muszę Ci uwierzyc. :lol:

To dobra wiadomość dla tych co chcą jechać tak jak Ty.

Ja w tym roku odcinkiem M7 od granicy Cro pojadę , więc też sprawdzę jak jest z płatnośćią, z tym że winietę bedę posiadał , bo jadę od Miszkolca M3 , później przez Budapeszt i dalej M7 aż do końca Batatonu.

86-ką kilka razy jechałem, ale tym razem wybrałem trasę przez Węgry ze wschodu na zachód, bo bracia Węgrzy wreszcie dodali kilka odcinków autostrad na tej trasie.
kolo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolo » 05.07.2008 11:32

Janusz miałem na myśli drogę M70 od 86 (od Redics) do granicy z cro a nie M7
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2008 12:17

kolo napisał(a):Janusz miałem na myśli drogę M70 od 86 (od Redics) do granicy z cro a nie M7

A więc M70 zgodnie z informacją na stronie węgierskich autostrad jest bezpłatna, natomiast wg tej samej stronki M7 od Nagykanizsa do Letenye/Gorican jest płatna - może ktoś już tylko tym odcinkiem jechał i potwierdzi :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone