napisał(a) AdamSz » 28.02.2025 19:06
Cześć Kolego Karavaningowcu.
To nie jest duża przyczepa. To jest normalna przyczepa. Za to ciągnik słaby. Na takie warunki Diesel ma być, nie beznyna. Jak będziesz miał diesla 1,6 ,a najlepiej 2,0 to z paluszkiem, wszędzie. Zero zapytań, a tak to wątpliwość jest zasadna.
Czyli, do lata jakiś diesel. Może być grat za 5 tysięcy, byle sprawny. Najlepiej 1,8... 2,0 , Przyczepę na pewno masz jak widzę DMC 1200 DMC, 1500. Diesel 1,6, lepiej 1,8 2,0 pociągnie taka przyczepę wszędzie, nawet w Himalajach
Ciągnąłem kiedyś benzyną 2,0 135 KM, przyczepę ok 900 kg. Zestaw szedł wszędzie, no problem. Ale to była moc 135 KM
A spalanko PB po górkach ??, Spodziewaj się jak w czołgu, średnio 12/100 ...może 15/100 ??
Czyli reasumując Praktyczna wydolność posiadanego zestawu ??. Jak nie wiadomo, jaka jest konkretna wydolność zestawu, to dalsze dywagacje, to fusy i wróżenie z fusów
Pomyśl sobie górki w Polsce, które pokonałeś (czy pokonujesz) tym zestawem bez problemu. A bardziej, pomyśl górki w Polsce, na której zestaw nie poradził. Jak na przykład pokonałeś wzniesienie Na trasie Nowy Sącz Krynica Zdrój, to w HR poradzisz na wzniesieniu autostradowym kolo Zadaru i na bocznej też
Ale druga sprawa, zachowanie ciągnika na długich przelotach z pochyleniami. Grzeje się ?? Muli ??
Reasumując dużo pytań mało odpowiedzi. Diesel, jak wskazałem wyżej, załatwia sprawę i wszelkie rozterki. Do tego samochodu 1,6 benzyna i 102 koniki nie mam zbytnio zaufania na trudniejsze warunki. Słabizna pod przyczepę ok plus minus 1200 kg i w dodatku nieekonomiczna //