Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

stan techniczny auta

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
osimek1
Globtroter
anakin

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 02.08.2011 09:27

to nie ja komplikuje - to komplikują ludzie na forum;p czytałem, o dodatkowym wyposażeniu auta, zastanawiałem się czy Austryjacy też mają jakieś dziwne przepisy jak np. Słowacy z obowiązkową linką holowniczą itp. i wpadł mi w oczy post, że austryjacka policja jest bardzo czepialska etc. btw. i tak za wiele już bym nie zmienił, jadę do Chorwacji za 7.5 godziny ;)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.08.2011 09:37

Wszystkiego i tak nie ogarniesz.
Tym bardziej w 7 godzin. :lol: :wink:
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 02.08.2011 10:13

Miałem parę kontroli w Austrii i nikt mi nie sprawdzał stanu samochodu a nie mówiąc już o ciężarkach na kolach dla mnie to jakaś bzdura.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 03.08.2011 11:32

tego chyba nikt nie rozgryzie:

- jak nie trafimy na kontrolę, to nie ma żadnego problemu
- apteczka, ciężarki i inne graty tego typu - jak trafimy na normalnego policjanta, to luz, jak trafimy na .... albo wyjątkowo zdesperowanego małym utargiem, to może czepić wszystkiego (wykorzystując pewną nieznajomość przepisów lub języka).

Na pewno w przypadku uszkodzeń karoserii, zderzaków itp. każdy policjant ma prawo zinterpretować ostre, wystające części za obrys pojazdu jako zagrażające np. pieszym. Może ale nie musi. Albo będzie normalny albo .....
(patrz trochę wyżej) :D .

Na marginesie - naczytałem się tu sporo o Słowakach. A ja od wielu lat bywam na Słowacji (od 1993 roku) i tylko raz zapłaciłem niewielką pokutę za złe parkowanie (chociaż na 100 % nie wiem czy słusznie). Ale panowie ładnie zeszli z ceny - i co najważniejsze wypisali bloczek na jakieś grosze - więc może była moja wina.

A w różnych sytuacjach mijałem patrole w radiowozach na przysłowiowych zadupiach, późnym wieczorem (na drodze tylko ja i oni) i nikt mnie nie zatrzymywał.

Wszystko więc zależy chyba od szczęścia albo pecha. A wiadomo, że w każdym kraju obcy jest bardziej narażony na takie wybryki. U nas tez.

A miła postawa i uśmiech (zamiast stawiania się) też pewnie więcej zdziała.
leszekmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekmw » 03.08.2011 12:51

aaa....ruwado[b] , cześć , pozdrawiam , świat jest mały
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 03.08.2011 14:31

leszekmw
To nie świat jest mały - to nas OCP - ków jest dużo :D
Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone