Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan sanitarny Adriatyku ...

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.02.2006 15:37

Bośnia oraz sąsiednia Chorwacja podjęły specjalne kroki w celu zebrania z wody całego oleju przemysłowego.

Trzymamy za nich kciuki.

FUX
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 01.03.2006 17:26

Gdzie szukać dalszych informacji o skażeniu Neretvy ... Czy problem już się sam rozwiązał... bo jakoś cicho w mediach? Wiecie coś na ten temat?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 01.03.2006 19:35

emtomek napisał(a):Gdzie szukać dalszych informacji o skażeniu Neretvy ... Czy problem już się sam rozwiązał... bo jakoś cicho w mediach? Wiecie coś na ten temat?

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=36792

http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadjaji/dog02282006-06.php

http://www.iskon.hr/vijesti/page/2006/03/01/0539006.html

Plumek
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 02.03.2006 07:37

Plumek - dzięki za info.... fajne to forum i fajni ludzie tu piszą :D
kokoS
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokoS » 02.03.2006 16:09

emtomek napisał(a):Plumek - dzięki za info.... fajne to forum i fajni ludzie tu piszą :D

A przy okazji można bezinteresownie polecić:
www.travelcro.com Chorwacka Agencja Turystyczna travelCRO :evil:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.03.2006 16:41

emtomek napisał(a):Plumek - dzięki za info.... fajne to forum i fajni ludzie tu piszą :D

;)

Jak widać nie wszystkim się to podoba :(

Plumek
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 02.03.2006 18:44

Skoro sam Leon ma wątpliwości co do wiarygodności tych statystyk to proponuję podzielić się własnymi spostrzeżeniami bo własne oczy nigdy nie kłamią a brudną wodę po prostu widać.
Wg mnie Jadran po stronie chorwackiej to rewelacja.
Między Istrią a Czarnogórą widziałem prawie całe wybrzeże z większością wysp i stwierdzam tylko 2 miejsca gdzie woda była ewidentnie brudna:
1) Region 7 Kaszteli koło Splitu
2) zatoka Prapratno, koło Stonu na Peljesacu

Oczywiscie pomijam wszystkie porty bo tam syf sam wypływa ze statków.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2006 23:14

emtomek napisał(a):Gdzie szukać dalszych informacji o skażeniu Neretvy ... Czy problem już się sam rozwiązał... bo jakoś cicho w mediach? Wiecie coś na ten temat?

Odbieram program 1 BiH (Eutelsat) i widzę sporo relacji z akcji oczyszczania rzeki...konsekwencji i techniki tylko pozazdrościć 8O
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 08.04.2006 07:46

plaža pod domem-uwaga!
barzo wažne, czy ten dom ma doprowazona kanalizacje, albo jest podłaczony na szambo
wystarczy, že szambo nie jest zrobioni według przepisow i juž sa problemy z polucja
najczystsza plaža jest ta ktora nie jest blisko osiedla
pozdrawiam
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 08.04.2006 10:20

niezawodny napisał(a):{cut}
Między Istrią a Czarnogórą widziałem prawie całe wybrzeże z większością wysp i stwierdzam tylko 2 miejsca gdzie woda była ewidentnie brudna:
1) Region 7 Kaszteli koło Splitu
2) zatoka Prapratno, koło Stonu na Peljesacu

- co pkt. drugiego - polemizowałbym. Woda jedynie przy brzegu jest mętnawa, ale to wynika - jak niewątpliwie sam wiesz - z obecności piaszczystej plaży. Ta sama woda w godzinach porannych, zanim zwalą się turyści, jest nieskazitelnie czysta. Nie ma tam odpływu ścieków z domków, osiedla, czy tam czegoś jeszcze. Przejrzystość wody jest bez zarzutu już kilkanaście metrów od brzegu. Przykładowo, dla odmiany, uwielbiana przeze mnie Żuljana - w tzw. drugiej zatoczce (tej większej, dalej od miasteczka) woda jest zawsze cristal, ale z powodu braku toalet ludzie robią baaardzo brzydkie rzeczy do wody. Widziałem na własne oczy "to" i popłoch jaki "to" wzbudzało. Na przestrzeni ostatnich kilku lat parę razy. Masakra. Wszystko jest względne ;-)
Największe wrażenie wywarła na mnie woda na Korculi w Pupnackiej Luce.
evik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) evik » 08.04.2006 13:14

A na mnie w zatoczkach Wysp Proizd .Cudo.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 08.04.2006 20:36

evik napisał(a):A na mnie w zatoczkach Wysp Proizd.

- mógłbyś lekko przybliżyć - gdzie to?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 08.04.2006 20:58

Obrazek
a już myślałem ,że wszyscy jeżdżą tylko do Omiśa i Zuljany :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.04.2006 21:13

who napisał(a):
evik napisał(a):A na mnie w zatoczkach Wysp Proizd.

- mógłbyś lekko przybliżyć - gdzie to?

ten link wiele przybliży, a najbliżej na wyspę Proizd jest z wyspy Korcula :wink:
http://hrvatska.republika.pl/proizd.htm
:hut:
evik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) evik » 09.04.2006 13:47

Janusz ma rację ,z Vela Luka na Proizd jest 1/2 godziny stateczkiem.Są trzy plaże ,jedna dla nagusów.Na wyspie dokladnie tyle osób , ile stateczek przywiezie (30),plus obsługa restauracji ,ktora znajduje się przy przystani.Mowię wam raj na ziemi!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone