Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan drogi: Chyżne - Bańska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 18.06.2011 15:14

To jedna z alternatyw dla słynnej 86 na Węgrzech...

Może jakieś aktualne informacje o tej trasie? Głównie o słowackim odcinku...

Jaki ruch?
Dużo TIR'ów i jak z wyprzedzaniem?
Gdzie uważać na patrole?
Jaki stan drogi? Ile czasu zajmuje przejazd?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 18.06.2011 15:18

Stan dróg u Słowaków - przyzwoity
Ruch - niewielki
TIR - niewiele
Wyprzerdzanie - w górskiej częsci cięzko
Patrole - po prostu trzeba uważać i mieć włączony 28 kanał w CB. Tam gdzie jest ograniczenie - to tam tyle jechać - czychają na nas ;)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 18.06.2011 15:28

Pod warunkiem, że się ma CB :-)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 18.06.2011 15:35

Teraz to nie jest wielki wydatek - jakaś podróbka presidenta + antena - to koszt ok. 200 - 250 pln. Lub po prostu pożyczyć od kogoś.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 18.06.2011 15:50

Wydaje mi się że TIRy nie jeżdżą z Rużomberoka na BB. Mniejsze ciężarówki owszem. Stan asfalu na całej trasie poprawny. W ub roku był remont mostu i wahadło gdzieś w okolicach Liptovskiej Osady i przed BB. Może już skończyli. Przed samą BB trwa budowa obwodnicy więc też mogą być jakieś czasow zmiany w organizacji ruchu.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 18.06.2011 22:08

Dobrze wiedzieć, bo w kontekście tych uskoków i wahadełek na 86 to chyba będzie dobra alternatywa...
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 19.06.2011 01:04

Ja od zeszłego roku przeklinam ta trasę. Jazda w dzień mnie załatwiła odcinek z Budapesztu na Chyżne około 300km jechałem 7 gdz i to właśnie przez tiry. Alternatywa dla tej drogi to jedynie jazda w nocy bo tak sie 4 krotnie nią przebijałem. Jednak w zeszłym roku poznałem trasę 86 do przejścia w Letenye i to jest moja faworytka :D
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 19.06.2011 01:14

consett0805 napisał(a):Jednak w zeszłym roku poznałem trasę 86 do przejścia w Letenye i to jest moja faworytka :D

Wiesz... Mi głównie chodzi o jazdę "tam" czyli do Chorwacji :-) Wyszło mi bowiem ,że w sobotę o poranku, w dodatku świeżo po starcie z Krakowa nie powinno być najgorzej. A potem 830km autostrady, gdzie można przy pomocy pedału gazu odpowiednio wysterować ewentualne straty w czasie.
Po prostu taką mam sytuację, że muszę wystartować w sobotę i w sobotę dojechać na miejsce.

Zaś z powrotem myślę właśnie nad przejazdem kawałkiem 86. Czyli Letenye-Zalaegerszeg-Sarvar i w okolicach Hegyfalu wpaść na 86. Tu już czas nie gra roli - mogę nawet nocować co 100 km :wink:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 19.06.2011 12:12

Iggy napisał(a):
consett0805 napisał(a):Jednak w zeszłym roku poznałem trasę 86 do przejścia w Letenye i to jest moja faworytka :D

Wiesz... Mi głównie chodzi o jazdę "tam" czyli do Chorwacji :-) Wyszło mi bowiem ,że w sobotę o poranku, w dodatku świeżo po starcie z Krakowa nie powinno być najgorzej. A potem 830km autostrady, gdzie można przy pomocy pedału gazu odpowiednio wysterować ewentualne straty w czasie.
Po prostu taką mam sytuację, że muszę wystartować w sobotę i w sobotę dojechać na miejsce.

Zaś z powrotem myślę właśnie nad przejazdem kawałkiem 86. Czyli Letenye-Zalaegerszeg-Sarvar i w okolicach Hegyfalu wpaść na 86. Tu już czas nie gra roli - mogę nawet nocować co 100 km :wink:

Czy na wakacje czy z wakacji długo już nie pojadę ta trasą tak mi dopiekła.
Ja proponuje abyś w ogóle nie zawracał sobie tym odcinkiem głowy. Skoro interesuje Cie dotarcie jak najszybciej jedź tak:
Kraków > Bielsko Biała > Zilina (tu uwaga zielone tablice oznaczają autostradę nie niebieskie !!! są dwie tablice zielona i niebieska autostrada do Bratysławy) Bratysława > M1 do orbity Budapesztu i wskakujesz na M7 do granicy i już non stop autostrady :D
Ta trasa daje Tobie opcje poruszania się tylko autostradami od Zilina
Nie wiem do kąt zmierzasz w Chorwacji , a le ta trasa którą przedstawiłem obierając cel Split to Kraków - Split 1300 km czas około 13 gdz z czego 1120km to tylko autostrady
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 19.06.2011 14:06

No właśnie w okolice Splitu - na Ciovo :-)

Z wyliczeń GPS'a opcja opisana z Bratysławą i Budapesztem to 1286km i około 15-16 godzin, czyli do przyjęcia. Bardzo niewykluczone, że tak pojadę, choć jakiś mniej wyścigowy odcinek by się przydał w międzyczasie ;-)

Ma jednak podstawową zaletę: Słowację mija się z najbezpieczniejszą opcją, czyli autostradą.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.06.2011 14:26

consett0805 napisał(a):Ja od zeszłego roku przeklinam ta trasę. Jazda w dzień mnie załatwiła odcinek z Budapesztu na Chyżne około 300km jechałem 7 gdz i to właśnie przez tiry. Alternatywa dla tej drogi to jedynie jazda w nocy bo tak sie 4 krotnie nią przebijałem. Jednak w zeszłym roku poznałem trasę 86 do przejścia w Letenye i to jest moja faworytka :D

Będę jechał tą trasa, z tym, że w dół, na wakacje. Będzie to niedziela i mam nadzieję, że będzie ok.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 19.06.2011 15:14

Bocian napisał(a):Będę jechał tą trasa, z tym, że w dół, na wakacje. Będzie to niedziela i mam nadzieję, że będzie ok.

Tylko trzeba uważać na suszarki laserowe.
W zeszłym roku wracając w niedzielę, od Żyliny do Zwardonia naliczyłem ich 7 sztuk. Jakoś udało się bez "pokuty", ale pomogło radyjko "CB" :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.06.2011 15:33

skywalker_01 napisał(a):
Bocian napisał(a):Będę jechał tą trasa, z tym, że w dół, na wakacje. Będzie to niedziela i mam nadzieję, że będzie ok.

Tylko trzeba uważać na suszarki laserowe.
W zeszłym roku wracając w niedzielę, od Żyliny do Zwardonia naliczyłem ich 7 sztuk. Jakoś udało się bez "pokuty", ale pomogło radyjko "CB" :)

Będę jechał przez Chyżne i przez Słowację. Poza tym, jeżdżę przepisowo 8)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 19.06.2011 17:07

Bocian napisał(a): Będzie to niedziela i mam nadzieję, że będzie ok.

U mnie będzie to sobota, więc nadzieję mam także, acz zaczynam się zastanawiać nad opcją Bratysława-Budapeszt po autostradach...

Co tu ukrywać jedziemy na 2 samochody, a w drugim kierowcą będzie dama, więc jej przemęczanie jakimiś górskimi odcinkami specjalnymi i stresem suszarkowym jest wysoce niewskazane :-)
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 20.06.2011 11:48

demi-duox napisał(a):Wydaje mi się że TIRy nie jeżdżą z Rużomberoka na BB. Mniejsze ciężarówki owszem. Stan asfalu na całej trasie poprawny. W ub roku był remont mostu i wahadło gdzieś w okolicach Liptovskiej Osady i przed BB. Może już skończyli. Przed samą BB trwa budowa obwodnicy więc też mogą być jakieś czasow zmiany w organizacji ruchu.

Jakieś 2 miesiące temu jechałem trasą z Krakowa do Budapesztu przez Bańską i Zwoleń.
Jechałem nocą i nad ranem odcinek Słowacki. Od granicy w Chyżnem jest droga szybkiego ruchu którą się bardzo dobrze jedzie, omijając część ciężkiego odcinka.
Tirów na trasie spotkałem trochę, najgorsze było wyprzedzanie na górskich drogach TIR'ów, autobusów i ciężarówek z drewnem.
Po odcinku górskim jest już o wiele lepiej. Trafiają się co prawda dalej TIR'y czy autobusy ale ich wyprzedzanie nie jest problemem.
Nie widziałem po drodze ani jednego patrolu z radarem, za to jest kilka fotoradarów stacjonarnych, ale tutaj iGO z wgranymi fotoradarami załatwiało sprawę.
Czas przejazdu do zjazdu z obwodnicy Budapesztu to 4h 20 min, z obwodnicy Budapesztu do Krakowa 4h 25 min.
Nie wiem czy przy takim czasie przejazdu jest sens jazda autostradami przez Cieszyn, Bratysławę do Budapesztu.

Pozdrav
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies