Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan drogi: Chyżne - Bańska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 27.06.2013 16:30

jdn napisał(a):Objazd płatnego odcinka:
https://maps.google.pl/maps?saddr=Ba%C5 ... 1&t=m&z=16

Jak jedziesz to jest oznaczone że zaraz będzie płatny. W BB dla osobówek za friko jest jak oznaczone na linku powyżej. Do tego momentu można jechać R1 za darmo. Punkt charakterystyczny to TESCO (skręcasz w jego stronę jak pokazują znaki).

Do Tesco zjazd jest bezpośrednio z R1 i to już za tym wiaduktem, który pokazujesz w linku. Oczywiście można wtedy też zjechać i trochę się cofnąć albo jechać do następnego wiaduktu nad R1. Przed tym pierwszym wiaduktem są chyba strzałki na Kaufland.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 27.06.2013 17:20

Tu jest pierwszy zjazd
BB1.PNG

następny przy Tesco
bb3.PNG
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 27.06.2013 17:38

Za Baumaxem jest jeszcze trzeci zjazd, na drugi wiadukt.
bartpajak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartpajak » 31.05.2015 15:54

Witam,
Proszę o informację gdzie mogę kupić winietę Węgierską po przekroczeniu przejścia w Sahy.Będę jechał w środku nocy więc przydałby się punkt całodobowy.
Z góry dzięki za pomoc. W wcześniejszych wątkach nie znalazłem odpowiedzi na pytanie.
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 31.05.2015 20:35

Witam. Winietę kupisz na stacji Mol w Retsag 26 km za Sahy. Dojedziesz do pierwszego ronda, dajesz w w prawo i za 1km po prawej jest ta stacja. Mówią trochę po polsku
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 08.06.2015 15:32

Ta stacja MOL, jadąc ze Słowacji, jest chyba po lewej stronie. Pozdrawiam
gumis78
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gumis78 » 08.06.2015 15:49

bartpajak napisał(a):Witam,
Proszę o informację gdzie mogę kupić winietę Węgierską po przekroczeniu przejścia w Sahy.Będę jechał w środku nocy więc przydałby się punkt całodobowy.
Z góry dzięki za pomoc. W wcześniejszych wątkach nie znalazłem odpowiedzi na pytanie.

w Chyżnem na ostatniej stacji jest kantor i tam kupowalem pierwszy raz .. potem juz online ...
Jozzy22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozzy22 » 08.06.2015 15:55

gumis78 napisał(a):
bartpajak napisał(a):Witam,

w Chyżnem na ostatniej stacji jest kantor i tam kupowalem pierwszy raz .. potem juz online ...

Dokładnie też tam zawsze kupuje.Szkoda sobie język łamać u naszych bratanków
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.06.2015 20:25

Jozzy22 napisał(a):Dokładnie też tam zawsze kupuje.Szkoda sobie język łamać u naszych bratanków

W Chyżnem ceny winiet są droższe jakieś 20% niż 100 m za przejściem na stacji paliw (już na terenie Słowacji). :roll:
Aczkolwiek węgierskich kiedyś nie mieli.....

I taka ciekawostka, dla jadących przez Chyżne.
To właśnie tam są jedyne płatne toalety na trasie przez Słowację i Węgry. :roll:

Co do łamania języka nie ma potrzeby.
Mówisz - matrica i tyle. :mrgreen:
amal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) amal » 08.06.2015 20:45

rafgrzeg napisał(a):
Rozumiem, że na odcinku Cieszyn - Żylina nic się nie zmieniło i nie trzeba mieć żadnych winiet?

:?:

Dołączam sie do pytania :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2015 21:45

Nie trzeba na 100% :!: :!:

Tylko uwaga na przydrożne suszarnie z miśkami :wink:
Szczególnie na granicy Czech i Słowacji lubią suszyć po słowackiej stronie, jest tam ograniczenie do 50, a
droga szeroka, zachęca do wdepnięcia na gaz :roll:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 09.06.2015 07:18

A jechał ktoś tymi wersjami trasy przez Słowację - Węgry - omijając Budapeszt ?

https://goo.gl/maps/eAz5W

https://goo.gl/maps/nG4Zo

Zastanawiam sie czy nie jest to dobra alternatywa co by nie wbijać się do Budapesztu lub jechać obwodnicą
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2015 11:17

pawelli napisał(a):A jechał ktoś tymi wersjami trasy przez Słowację - Węgry - omijając Budapeszt ?

Zastanawiam sie czy nie jest to dobra alternatywa co by nie wbijać się do Budapesztu lub jechać obwodnicą

Jak ktoś lubi jechać lolalsami 50 km/h do na pewno jest to alternatywa :hut:
Normalnie z Krakowa do Budapesztu jedziesz ok 6 h 8O to takimi lokalsami to jak nic 10h do madziarskiej autostrady :)
Średnio z Krakowa do Baśki bez korków wychodzi ok 16-17 h licząc oczywiście przerwy na siku, kawę i małą drzemkę :)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 09.06.2015 14:15

W sumie wiesz jadąc na wprost przez Sahy - jedziesz normalną drogą praktycznie prawie do Budapesztu.
Jadąc na Nitrę - jedziesz ekspresówką - a potem do przejechania normalną dróżką praktycznie tyle samo.
A nie jedziesz przez Budapeszt gdzie czasami można troche postać

Co do czasu przejazdu - to u mnie przez Budapeszt z Kielc wychodzi mi od 16-18 godzin - zależy w którą stronę jadę.
Teraz planuje trasę z noclegiem w Nagykanizsa - wiec w Bupapeszcie będę ok. 13-stej i może być dość gęsto ... :(

Opcja jest obwodnica - ale to też się objeżdza - dlatego myślę o takim manewrze
amal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) amal » 09.06.2015 14:33

pawelli napisał(a):A jechał ktoś tymi wersjami trasy przez Słowację - Węgry - omijając Budapeszt ?

Ja prawdopodobnie jade taka trasą:

Wolbrom, Bielsko Biała, Cieszyn, Zilina,Bratysława, Szekesfehervar, Makarska. Około 1300km.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stan drogi: Chyżne - Bańska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone