Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan drogi: Chyżne - Bańska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.05.2012 11:35

pietrekzbronami napisał(a):Ja też 4 razy jechałem na Sahy, jednak skoro jechałeś na Bratysławę, to którą trasę polecasz i jak jechałeś przez Węgry?

Jak chcesz jechać przez Bratysławę to będąc w niej kierujesz się na Gyor.
Potem jest kilka opcji.

Skręcasz w drogę 86 i bez winiet bujasz się do Cro.
Możesz zjechać też z niej w drogę nr 82 (na Veszprem) lub drogę nr 81.
Wjeżdżasz wtedy w M7 w okolicach Balatonu.Z tym,że w tym przypadku musisz mieć winietę.

Jest też czwarta opcja.
Z Bratysławy na Budapeszt i potem w M7.
Wg mnie jest ona jednak całkowicie bez sensu,bo nadrabiasz sporo km.
No i be winiety też się nie obejdzie. 8)
pietrekzbronami
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 24.05.2012 14:50

anakin napisał(a):
Jest też czwarta opcja.
Z Bratysławy na Budapeszt i potem w M7.
Wg mnie jest ona jednak całkowicie bez sensu,bo nadrabiasz sporo km.
No i be winiety też się nie obejdzie. 8)

Dzięki za odpowiedź. Na Google Maps trochę śledziłem te drogi jednak chciałbym się poradzić kogoś kto jechał właśnie trasą: Chyżne- Żylina- Bratysława i Chyżne-Sahy. Na Węgrzech wpadając od Bratysławy myślałem wybrać M1 - M7 lub M1 - 81-M7. Jadąc na tydzień winietka 10 -dniowa według mnie nie jest już tak dużym obciążeniem.

Google Maps pokazuje trasę Bratysława- Letenye:
- M1 - M7 - 404km , 3h 45 min,
- M1 - 81 - M7 - 339km, 3h 47min,
- 86 - 74 - 260km, 4h 09min.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.05.2012 15:17

No toż Ci przecie mówię,że jechałem i jedną i drugą trasą :?
Nie wiem o co pytasz..
Możesz konkretniej?

Którą lepiej?
Wg mnie przez Sahy.
Co prawda całą drogą "pipcysz" się z ograniczeniami prędkości,ale........

Śmigając przez Żylinę na Bratysławę korzystasz z....

Kiepura napisał(a):
Wyrób autostradopodobny Zilina Bratysława - fajna rzecz.

Tyle, że
Kiepura napisał(a): z Krakowa 4 godziny, żeby na nią wjechać. Za cztery godziny jestem prawie pod granicą wegierską.

Z kolei na Sahy możesz trafić za BB na TIRY i będziesz się ciągnął 20 km/h.

Nie ma reguły.
Sam musisz rozważyć wszystkie za i przeciw.

Google to nie wszystko.
Ona nie "widzi" korków,TIR-ów,zatorów.
Tak więc nie patrz na to,którędy najbliżej i najszybciej (bo różnica 50 km to naprawdę żadna różnica),bo to nie jest wyznacznik czegokolwiek :D
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 24.05.2012 16:34

pietrekzbronami napisał(a):
jaceek1 napisał(a):Ja też jechałem kilka razy przez Sahy i kilka razy autostradą na Bratysławę.
Jadąc przez Sahy prawie zawsze spotykałem nad ranem ustawiających się misiaczków w większych miastach, natomiast jadąc na Bratysławę o 2 w nocy płaciłem 100 euro na autostradzie na ograniczeniu do 80/h Tak więc nie ma reguły co ci pisane to cię nie minie

Ja też 4 razy jechałem na Sahy, jednak skoro jechałeś na Bratysławę, to którą trasę polecasz i jak jechałeś przez Węgry?

Skoro jechałeś już przez Siahy, to teraz jedź na Bratysławę - Wiedeń - Maribor, lub Bratysława i przez Węgry drogą 86. I sam sobie odpowiesz na pytanie która Ci bardziej odpowiada
pietrekzbronami
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 25.05.2012 06:27

jaceek1 napisał(a):Skoro jechałeś już przez Siahy, to teraz jedź na Bratysławę - Wiedeń - Maribor, lub Bratysława i przez Węgry drogą 86. I sam sobie odpowiesz na pytanie która Ci bardziej odpowiada

Masz rację - najlepiej spróbować samemu pokonać trasę.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 25.05.2012 08:20

Ja czesto jezdze trasa na Chyzne-Sahy i jest OK,dlaczego,bo wyjazd zawsze w niedziele i na Slowacji jest maly ruch,tir-ow brak,a wracam przez Slowacje poznym popoludniem,wieczorem i tez jest maly ruch...dwa razy jechalem przez Czech,Aistrie,ale ta trasa mi calkowicie nie lezy...86 jechalem tez ze dwa razy i w tym roku tez jade na Bratyslawe i 86,pozniej 74 do Nagykanizsy na obiadek...
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 25.05.2012 08:56

Haweł napisał(a): w tym roku tez jade na Bratyslawe i 86,pozniej 74 do Nagykanizsy na obiadek...

No właśnie - Lepiej na Nagykanizsę jechać, czy na Lendavę w Słowenii?
Został mi jeszcze ten jeden dylemat do rozstrzygnięcia :-)
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 25.05.2012 11:26

Lepiej to pojęcie względne :wink:
Jeżeli chcesz szybciej dotrzeć do autostrady to jechać na Nagą
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 25.05.2012 11:32

demi-duox napisał(a):Lepiej to pojęcie względne :wink:

No fakt - mało precyzyjnie się wyraziłem :-)

Dla mnie "lepiej" w tym wypadku oznacza:
- lepsza droga z lepszą nawierzchnią
- mniej terenów zabudowanych, a więc szybciej
- generalnie: którą drogą szybciej dojadę do bramki Sveta Helena, o!
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 25.05.2012 11:35

Ale wtedy raczej nie obejdzie się bez Viniete Matrtica,i w Słowenii można zatankować nieco taniej...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 25.05.2012 11:38

Najnowsze wieści z autostrady Zilina - Bratysława. Pojawiły się nowe nieoznakowane stacjonarne fotoradary.

Przyjemnego pomykania :lol:
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 25.05.2012 11:39

Patroniusz napisał(a):Ale wtedy raczej nie obejdzie się bez Viniete Matrtica,i w Słowenii można zatankować nieco taniej...

No rzecz jasna nie po to bym się pchał na Nakykanizsę, żeby potem kupować e-Matricę na ostatnie 20 km autostrady ;-)
Oczywiście pojechałbym na Letenye równoległą do autostrady drogą.

Z tankowaniem to akurat nie problem, bo spokojnie wjadę do Chorwacji na paliwie jeszcze z Polski, więc czy to w Letenye/Gorican, czy w Mursko zatankuję już po stronie chorwackiej. Zatem jeszcze taniej, niż w Słowenii.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 25.05.2012 12:43

Iggy napisał(a):
Haweł napisał(a): w tym roku tez jade na Bratyslawe i 86,pozniej 74 do Nagykanizsy na obiadek...

No właśnie - Lepiej na Nagykanizsę jechać, czy na Lendavę w Słowenii?
Został mi jeszcze ten jeden dylemat do rozstrzygnięcia :-)

Dlatego jade na Nagykanizsa,bo za miasteczkiem :
http://www.berenyifogado.hu/pl
Jeast super knajpka na obiad :).
Pozniej pomykam na autostrade i wykupuje winietke,bo i tak bede wracal przez Budapeszt to winietke bede musial kupic.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 25.05.2012 12:57

Haweł napisał(a):http://www.berenyifogado.hu/pl
Jeast super knajpka na obiad :).

I niedroga, jak widzę! :-)
mkr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkr » 25.05.2012 14:20

edo napisał(a):Wszystko to kwestia odpowiedniego rozplanowania podróży, nie polecam tej trasy na powrót wieczorem/ w nocy bo za zakrętem można się nadziać na jakiegoś rowerzyste lub coś innego równie zaskakującego, wiadomo zmęcznie i przez to koncentracja nie ta. Poza tym trasa piękna i trzeba ją potraktować jako element wycieczkowy. Największym zagrożeniem są kierowcy wracający z wakacji i pod jakąś dziwną presją wyprzedzający na zakrętach, przed zakrętami i wprost pod inne samochody. To nie jest trasa do takiej jazdy. Poza tym bez przesady, ta droga nie jest znowu taka wolna.

Dwa razy jechaliśmy z Krakowa tą trasą do i z Chorwacji (1x lipiec, 1x sierpień).
Tak się złożyło, że wyjeżdżając z okolic Tucepi ok. godziny 9-10 trasę Sahy-Chyżne robiliśmy po zmroku. Częściowo droga wiedzie przez lasy, są duże różnice wzniesień i dość kręte drogi i szczerze mówiąc jechało się nie specjalnie ciekawie, dodatkowo dochodziło zmęczenie długą trasą.

Zastanawiamy się nad jakąś alternatywą w tym roku.
W pierwszą stronę chyba pojedziemy tak jak w poprzednich latach, ale którędy z powrotem? Chyba, że wyjedziemy z Tucepi na tyle wcześnie by przez Słowację przemknąć jeszcze przed zmrokiem.

Pobłądziliśmy też strasznie z powrotem, chcąc ominąć płatny odcinek drogi w BB, koniec końców i tak na nim wylądowaliśmy, co prawda bez wykupionej winiety, ale udało się przemknąć bez konsekwencji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stan drogi: Chyżne - Bańska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone