Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan drogi: Chyżne - Bańska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.08.2016 15:14

Ja końcem lipca też nic nie stwierdziła. Jedynie co stwierdziłam to wolną, nużącą jazdę tym przez Słowację tym wariantem :evil:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 26.08.2016 15:43

20 sierpnia, sobota.
Ruch niewielki, brak ciężarówek, brak remontów, ale wolna jazda.
Odcinek Chyżne - Sahy (209 km) przejechany w 3:40 z ominięciem niby autostrady B-B - Zwoleń i 15 minutowym postojem w Donovaly na kawkę i rozprostowanie kości.
Nie jest to najszybsza trasa i chyba nie będzie.
Słowacy raczej nie planują tu inwestycji.

12:37 wjazd z Mo do Budapesztu
13:02 wyjazd na drogę nr 6 w kierunku autostrady M6.
Jak widać przejazd przez Budapeszt zajął 25 min.
Czasy na podstawie zdjęć specjalnie w tym celu zrobionych.
kaltes
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltes » 26.08.2016 15:49

Sylwetka... napisał(a):
kaltes napisał(a):Witajcie. Piszę w dwóch wątkach tę samą wiadomość, bo fajnie byłoby znać odpowiedź na nużące mnie pytanie.

W zeszłym roku jadąc na Chorwację trasą Kraków-Chyżne-Bańska-Zvoleń-Budapeszt i Cro co jakiś czas był ruch wahadłowy. Niestety nie pamiętam jakie to były odcinki, ale czy wiecie może, czy te remonty wciąż trwają i trzeba się męczyć z wahadełkami, czy może Słowacy już się z tym wszystkim uporali? A jeśli się uporali, to czy te remonty przyniosły poprawę na lepsze? :)

Pozdrawiam Was :D

19 sierpnia nie było żadnych remontów, jedynie remontowana była droga nr 69 (nowy asfalt już jest) koło Bańskiej B., ale to info dla tych którzy omijają płatny odcinek :)

No ja akurat zawsze wolę kupić winietkę, bo nie wiadomo co człowiek nie wymyśli sobie po drodze, więc z reguły jedziemy BB-Zwoleń tą płatną :) Dzięki wielkie, bo rok temu to aż byłem zaskoczony ilością wahadeł :P
kaltes
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltes » 26.08.2016 15:52

krutom napisał(a):20 sierpnia, sobota.
Ruch niewielki, brak ciężarówek, brak remontów, ale wolna jazda.
Odcinek Chyżne - Sahy (209 km) przejechany w 3:40 z ominięciem niby autostrady B-B - Zwoleń i 15 minutowym postojem w Donovaly na kawkę i rozprostowanie kości.
Nie jest to najszybsza trasa i chyba nie będzie.
Słowacy raczej nie planują tu inwestycji.

12:37 wjazd z Mo do Budapesztu
13:02 wyjazd na drogę nr 6 w kierunku autostrady M6.
Jak widać przejazd przez Budapeszt zajął 25 min.
Czasy na podstawie zdjęć specjalnie w tym celu zrobionych.

Jechałeś dokładnie z przepisami? :)
50 w zabudowanym, 90 w nie? ;)

Przyznam szczerze, że jadąc z Krakowa, to najlepsza droga, bo już przerabialiśmy Żylinę - Bratysławę oraz powrót przez Austrię i Czechy i najlepiej było pocisnąć do Budapesztu. Ale jak już się spotkałem na tym forum, każdy ma swój typ, subiektywnie to dla mnie najlepsza trasa. :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 26.08.2016 16:37

kaltes napisał(a):Jechałeś dokładnie z przepisami? :)
50 w zabudowanym, 90 w nie? ;)

Tak, zgodnie z przepisami i z jednym postojem.

Czas przejazdu miałem zaplanowany z pewnym zapasem.
Chciałem na około 16:00 dotrzeć do Osijeku, a następnie na 18:30 do Vukowaru.
W Osijeku postój na zobaczenie Tvrđy.
W sumie to 2 godzinki na Osijek to mało.
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 26.08.2016 16:37

W 3 godziny bez napinki z uwaga na wioski z 50 km/h da rade zrobić. Oczywiście nie może być za duży ruch na drodze. Ja wyjechałem ze stacji Chyżne 23 a 2.15 mam już potwierdzenie z zakupu winiety na granicy w Sahy.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 26.08.2016 17:01

marwyk napisał(a):W 3 godziny bez napinki z uwaga na wioski z 50 km/h da rade zrobić. Oczywiście nie może być za duży ruch na drodze. Ja wyjechałem ze stacji Chyżne 23 a 2.15 mam już potwierdzenie z zakupu winiety na granicy w Sahy.

W nocy tak, w dzień nie da rady.
Jechałem tą trasą wielokrotnie.
W dni powszednie spowalniają Tiry.
Jak na takiego trafisz miedzy B-B a Rużomberkiem to przechlapane.
W weekendy jest trochę lepiej.
po odliczeniu postoju wychodzi 3:20.
Co za różnica 3 godz czy 3:20 biorąc pod uwagę mandat?

W maju na Słowacji płaciłem 40EUR. Zagapiłem się na zabudowqnym :evil:
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 26.08.2016 17:16

piekara114 napisał(a):Ja końcem lipca też nic nie stwierdziła. Jedynie co stwierdziłam to wolną, nużącą jazdę tym przez Słowację tym wariantem :evil:

Zgadzam się, a w nocy to już jakiś koszmar :roll: :papa:

marwyk napisał(a):W 3 godziny bez napinki z uwaga na wioski z 50 km/h da rade zrobić. Oczywiście nie może być za duży ruch na drodze. Ja wyjechałem ze stacji Chyżne 23 a 2.15 mam już potwierdzenie z zakupu winiety na granicy w Sahy.

W nocy na granicy to i kolejek nie było, ale jak coś to polecam tankstelle w Rétság po lewej stronie.
Dalej od granicy, kolejek brak a i kawusię kupić można :mrgreen:
Ja w tym roku i tak e-matrice kupowałem przez net. :papa:
kaltes
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltes » 28.08.2016 17:48

Dziękuję Wam wszystkim i do spotkania kiedyś tu na tym forum, pewnie za rok, gdy będę obserwował kolejne nowości na tej słowackiej trasie!

Udanych wakacji wszystkim Wam życzę!
jass_21
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jass_21 » 09.09.2016 17:49

Witam. Jadę pierwszy raz do Cro. Czy może mi ktoś wyjaśnić (jak sześciolatkowi) jak przejechać trasę Chyżne - Sahy bez winet. Czy gra niewarta zachodu? Pozdrawiam.
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 09.09.2016 21:17

warto omijac bo czasowo to niewiele - prosze bardzo juz prosciej sie nie da:

https://www.google.pl/maps/dir/48.73149 ... m1!1b1!3e0
shamet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shamet » 09.09.2016 22:43

marwyk napisał(a):warto omijac bo czasowo to niewiele - prosze bardzo juz prosciej sie nie da:

https://www.google.pl/maps/dir/48.73149 ... m1!1b1!3e0

Ewentualnie, gdybyś przegapił ten zjazd na drugą stronę, to masz potem drugą szansę.

https://goo.gl/maps/hEo3b3GznLJ2

Jak zobaczysz Tesco, to musisz celować w zjazd z ekspresówki (https://goo.gl/maps/qRoLidjQTp92) i jechać kawałek wzdłuż niej, ale już normalną, dwukierunkową jezdnią. Potem wiaduktem nad drogą itd itp..
MagdaMK
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MagdaMK » 13.07.2018 15:49

2018
Piękna, malownicza trasa przez Słowację. Bez pośpiechu a mimo wszystko szybko. Budapeszt-Chyżne 4,5 h. Da się nawet bez postoju z dziećmi :) Niskie tatry przepiękne. Tirów autobusów sporo ale nie przeszkadzają. Polecam!
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 15.07.2018 15:43

Roboty drogowe Vac - Budapeszt - trochę spowalniają

pozdrav.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 15.07.2018 16:43

Mnie w piątek szczególnie spowolniły https://www.cro.pl/korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-8535.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stan drogi: Chyżne - Bańska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies