Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan drogi: Chyżne - Bańska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 20.06.2011 12:10

tamtam, lejesz wysokogatunkowy miód na moje serce :-)

A czy na tej trasie poza Bańską Bystrzycą są jeszcze jakieś płatne odcinki? Np. obwodnica Trsteny, obwodnica Oravsky Podzamok - na mapie oznaczone jako fragmenty R3.
Oficjalna strona słowackiej instytucji drogowej nie pokazuje, aby to były płatne odcinki, ale obwodnicy Svidnika także nie pokazuje (przynajmniej mapa), a jest płatna.

Pytam dlatego, że moja nawigacja uważa te 2 kawałki R3 za płatne i każe mi je ominąć...
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 20.06.2011 18:40

Iggy napisał(a):tamtam, lejesz wysokogatunkowy miód na moje serce :-)

A czy na tej trasie poza Bańską Bystrzycą są jeszcze jakieś płatne odcinki? Np. obwodnica Trsteny, obwodnica Oravsky Podzamok - na mapie oznaczone jako fragmenty R3.
Oficjalna strona słowackiej instytucji drogowej nie pokazuje, aby to były płatne odcinki, ale obwodnicy Svidnika także nie pokazuje (przynajmniej mapa), a jest płatna.

Pytam dlatego, że moja nawigacja uważa te 2 kawałki R3 za płatne i każe mi je ominąć...

Nie widziałem tam znaków informujących że te odcinki są płatne.
Droga szybkiego ruchu która zaczyna sie zaraz za Chyrznem jest wprawdzie jednopasmowa, ale bardzo dobrze i szybko sie nią jedzie, z wyprzedzaniem też nie ma problemów.
Na mapce ze strony ndsas.sk też nie widzę aby coś poza BB - Zwoleń było płatne dla samochodów osobowych.

Tuż przed przejściem granicznym w Sahy jest stacja benzynowa gdzie można zatankować (jest też LPG), ale paliwo trochę droższe niż wcześniej, jakieś 3-4 eurocenty na litrze ( zależy czy beznyna czy ON). Taka była różnica jak jechałem 2 miesiące temu.

Pozdrav
P.S. Aby osiągnać taki czas musisz trochę pocisnąć gazu na tej trasie...
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 20.06.2011 20:32

tamtam napisał(a):Tuż przed przejściem granicznym w Sahy jest stacja benzynowa gdzie można zatankować

Tankowanie mam zaplanowane dopiero w Chorwacji za przejściem granicznym w Letenye :-)
Ale stacja z węgierską winietką byłaby nie do pogardzenia ;-)
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 20.06.2011 21:45

Iggy napisał(a):
tamtam napisał(a):Tuż przed przejściem granicznym w Sahy jest stacja benzynowa gdzie można zatankować

Tankowanie mam zaplanowane dopiero w Chorwacji za przejściem granicznym w Letenye :-)
Ale stacja z węgierską winietką byłaby nie do pogardzenia ;-)

Zaraz za granicą jest stacja benzynowa ( chyba Slovnaft)i ok 10 km za granicą są następne stacje,w tym Shell jak dobrze pamiętam.

Pozdrawiam
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 13.05.2012 12:02

Odgrzeję trochę kotleta :D
Czy jechał ktoś w ostatnim czasie trasą Chyżne - Sahy? Jak wygląda sytuacja drogowa, są jakieś utrudnienia w postaci remontów itp?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 13.05.2012 15:24

Też się podłączę - bo zamierzam tamtędy mykać pod koniec lipca :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.05.2012 16:49

Bardzo interesuje mnie odcinek Chyżne - Balaton. Nie znam tej trasy. Może jakiś uprzejmy kolega albo jeszcze lepiej sympatyczna kolezanka co nieco napisze o tej trasie. :D
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 13.05.2012 17:30

Jechałem tą drogą w zeszłym roku. Mniej więcej około 20 lipca. Sobota rano, czyli pomiędzy 8-12.

Droga nie była zatłoczona - nawet tych mitycznych TIR'ów w Donovalach nie trafiłem. Patrol słowackiej policji stał tylko w jednym miejscu: w Rużomberoku. Przejechałem tę trasę, czyli Chyżne-Sahy (z ominięciem płatnej R1 przed Zwoleniem) w około 4,5 godziny z 0,5 godzinnym postojem.

Wolno? Niestety wolno. Ale tak się jedzie, gdy się przestrzega ograniczeń prędkości w miasteczkach i wsiach, a jest ich sporo na tej trasie. Mandaty płatne w euro są dość drogie ;-)
Brak TIR'ów wbrew pozorom nie jest zaletą, a wręcz przeciwnie. Wracając bowiem do Polski 2 tygodnie później trafiłem na 2 polskie TIR'y i tu już jechało się szybciej. I jest to doskonała metoda, bo pierwszy TIR został zatrzymany własnie w okolicach Rużomberoka (za przekroczenie prędkości), a drugiego zahaltowano tuż przed Trsteną - też za to samo. Ja jako 3 w kolejce uniknąłem przyjemności rozmowy ze słowacką policją.

Innym słowem: droga fajna, jedzie się spokojnie i miło (ładne widoczki), ale dla tych, co to jeżdżą raczej turystycznie i mają sporo czasu lub... planują nocleg na Węgrzech ;-)

Granicę Słowacja/Węgry przekraczałem w miejscowości Sahy i pierwszą rzeczą, która mnie zaskoczyła to fakt, że za winietkę węgierską tamże ni można było zapłacić kartą!!! W efekcie kupiłem ją parę kilometrów dalej na stacji benzynowej w Retsag (po lewej stronie). Gość mówi wszystkimi językami, w tym po polsku, więc problemu nie było.
Po węgierskiej stronie drogi są podobne, również są ograniczenia prędkości, ale jedzie się i tak szybciej, bo mniej jest miejscowości. Obwodnica Budapesztu była w budowie jeszcze, ale przejezdna, więc jedynie na znakach trzeba było się skupić, żeby prawidłowo zjeżdżać na własciwy pas, gdy ten budowany był zamknięty.

Gorzej było z powrotem, bo wracałem w dniu, w którym był wyścig F1 na Hungaroringu i cała obwodnica stała w korku. Ale mając nawigację zjechałem w jakieś opłotki Budapesztu i tymi opłotkami w 20 minut ominąłem zakorkowaną obwodnicę wypadając już z drugiej strony stolicy Węgier. Autostrada zaś pomiędzy Letenye a Budapesztem (a konkretnie Erd, gdzie kończy się obwodnica) jest w doskonałym stanie i po prostu jedzie się cały czas z pedałem gazu w podłodze :-)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 13.05.2012 20:00

Iggy napisał(a):Innym słowem: droga fajna, jedzie się spokojnie i miło (ładne widoczki), ale dla tych, co to jeżdżą raczej turystycznie i mają sporo czasu lub...

Potwierdzam, bardzo fajna ścieżka na Cro.
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 13.05.2012 22:01

Serdecznie dziękuję za opinię.
W tym roku pierwszy raz jadę typowo z Krakowa i dlatego pytałem o tą trasę.
W poprzednich latach jeździłem ze znajomymi ze Śląska dlatego trasy przez Czechy-Austrię-Słowenię oraz przez Słowację-Węgry (M1-M7) oraz droga 86 mam przetestowane.

Jednak tym razem jedziemy sami i rozpatruję opcję właśnie przez Chyżne.
Wyjazd około 19-tej 01.06 w piątek, więc nie powinno być tragedii jeśli chodzi o ruch na odcinku Chyżne-Sahy.

Nie wiem jak to wyjdzie czasowo w stosunku do trasy np. CZ-AU-SLO, na pewno dłużej jednak taniej.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 13.05.2012 22:31

malczykos napisał(a):Serdecznie dziękuję za opinię.
W tym roku pierwszy raz jadę typowo z Krakowa i dlatego pytałem o tą trasę.
W poprzednich latach jeździłem ze znajomymi ze Śląska dlatego trasy przez Czechy-Austrię-Słowenię oraz przez Słowację-Węgry (M1-M7) oraz droga 86 mam przetestowane.

Jednak tym razem jedziemy sami i rozpatruję opcję właśnie przez Chyżne.
Wyjazd około 19-tej 01.06 w piątek, więc nie powinno być tragedii jeśli chodzi o ruch na odcinku Chyżne-Sahy.

Nie wiem jak to wyjdzie czasowo w stosunku do trasy np. CZ-AU-SLO, na pewno dłużej jednak taniej.

Jechałem tą trasą pare razy (choć nie w ostatnim roku), trasa Kraków - północne obrzeża Budapesztu to regularnie w granicach 5,5 godzin, bez żadnych szaleństw na trasie (wakacje służą mi do odpoczynku od szybkiej jazdy).

Z granicy Chorwackiej do Krakowa - to jakieś 8 - 9 godzin mi wyszło, z przerwą na obiad, ale to był powrót i byłem zmęczony jazdą z Peljesacu.
Reszte barodzo dobrze Iggy opisał.
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 14.05.2012 19:04

Trasa bardzo wolna. Jechałem tamtędy w 2010 i 2011.

W 2010 jechałem w nocy nie było po drodze praktycznie żadnego auta ale była ogromna ulewa.

W 2011 Policja słowacka nas zatrzymała za przekroczenie prędkości 50km/h na 40tce. Pomiar był kilka kilometrów wcześniej w jakimś lesie, a zatrzymali nas dopiero w miasteczku. Przed nami jechały inne pojazdy ale nas tylko zatrzymali, to tak na marginesie opowieści o zatrzymanych Tirach za przekroczenie prędkości.

Ja Tirów na tej trasie nie widziałem pokonywałem ją zawsze w weekend.

Jak dla mnie od Krakowa do samego Budapesztu wolna niestety jazda.
Mazur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mazur » 19.05.2012 22:50

Planuję w tym roku jechać tą trasą w jedną stronę.
Mam pytanie, jak ominąć krótkie odcinki płatnej drogi.
Czy jadąc drogą bezpłatną tracę dużo czasu?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 20.05.2012 00:21

Mazur napisał(a):Mam pytanie, jak ominąć krótkie odcinki płatnej drogi.
Czy jadąc drogą bezpłatną tracę dużo czasu?

Trzeba w Bańskiej Bystrzycy pojechać tak:
Obrazek
czyli pokręcić się trochę po mieście i - jak widać u dołu mapki - w końcu zjechać na równoległą drogę do R1. W zeszłym roku jechało się prościej, bo zjazd był koło Tesco. Ale w tym roku chyba już skończyli budować takie ogromne skrzyżowanie i coś się najwyraźniej zmieniło w tej kwestii, bo trzeba zjechać z R1 trochę wcześniej. Tak twierdzi moja nawigacja :-)

Nie traci się dużo na tym objeździe, bo to niecałe 20km, a droga alternatywna jest całkiem znośna. Jechałem nią rok temu właśnie.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 21.05.2012 18:51

Nie trzeba aż tak się pocić. W tym roku, jak w poprzednich, zjeżdżamy przy tesco czyli na najniższym ślimaczku z powyższego schematu.
ps. zakończeinie budowy nowego odcinka planowane jestna koniec lipca br.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stan drogi: Chyżne - Bańska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies