wiola2012 napisał(a):Mam nadzieję, że opinia turystów będzie na tyle skuteczna, że zmienią zasady i znów będzie można zwiedzać Hagię Sofię normalnie. Rozumiem, że turyści przeszkadzają modlącym się, można by jednak jakoś to pogodzić i wprowadzić godziny zwiedzania z przewodnikiem jak w Casablance.
Turystów nie wpuszczano do środka już na godzinę przed rozpoczęciem modlitw i ponownie wpuszczano pół godziny po ich zakończeniu. A ponieważ modlitwy muzułmańskie odbywają się pięć razy dziennie, to czasu na zwiedzanie turyści nie mieli zbyt wiele
megidh napisał(a):te kiero napisał(a):Ile to powiadacie, że teraz kosztuje wejściówka? ...warto
W czerwcu zeszłego roku nie płaciliśmy za wstęp, bowiem opłata za wejście do Hagii Sophii została wprowadzona w dniu 15 stycznia 2024 roku. Teraz koszt wstępu to 25 euro https://www.aa.com.tr/tr/gundem/ayasofyada-yeni-duzenleme-15-ocakta-basliyor/3107242.
Moim zdaniem warto, ale my zwiedzaliśmy Hagię Sophię w jej dolnej przestrzeni. Teraz zwiedzanie odbywa się jedynie z poziomu galerii, o czym napisał marekkowalak w swojej relacji https://www.cro.pl/sladami-imperium-osmanskiego-stambul-city-break-2024-t57510.html#p2325905.
To spotkanie było tak niespodziewane, że do dzisiaj nie mogę wyjść z podziwu.maslinka napisał(a):Wnętrze przepiękne, ale kotek skradł show Słodziak!
Ja też, ale nie było nam to dane. Za to zwiedziliśmy dwa inne, ale o tym później.wiola2012 napisał(a):Chętnie bym pospacerowała po tym bazarku .
Nie doczytałeś, bo ja o tym wcześniej nie napisałam .te kiero napisał(a):megidh napisał(a):te kiero napisał(a):Ile to powiadacie, że teraz kosztuje wejściówka? ...warto
W czerwcu zeszłego roku nie płaciliśmy za wstęp, bowiem opłata za wejście do Hagii Sophii została wprowadzona w dniu 15 stycznia 2024 roku. Teraz koszt wstępu to 25 euro https://www.aa.com.tr/tr/gundem/ayasofyada-yeni-duzenleme-15-ocakta-basliyor/3107242.
Moim zdaniem warto, ale my zwiedzaliśmy Hagię Sophię w jej dolnej przestrzeni. Teraz zwiedzanie odbywa się jedynie z poziomu galerii, o czym napisał marekkowalak w swojej relacji https://www.cro.pl/sladami-imperium-osmanskiego-stambul-city-break-2024-t57510.html#p2325905.
Nie doczytałem...
Też bym odżałowała, bo Hagia Sophia to jest obowiązkowe must see.te kiero napisał(a):To radykalnie zmienia postać rzeczy, słabo, jednak gdybym był tam, tylko raz w życiu odżałowałbym te 25 eur.
Poszczęściło nam się. Termin wyjazdu wypadł dla nas wspaniale. Jak czytam teraz w relacji Marka o obecnie obowiązujących cenach biletów wstępu, to aż mi się włos na głowie jeży.te kiero napisał(a):Mieliście niesamowity fart jeszcze zaliczyć.
Dzięki za pochwalenie zdjęć, chociaż wiele z nich mi nie wyszło z uwagi na słabe światło we wnętrzu Hagii Sophi.te kiero napisał(a):Jak napisała Maslinka już same zdjęcia są mega, a co dopiero live.
megidh napisał(a):Nie doczytałeś, bo ja o tym wcześniej nie napisałam .
Ale czy to naprawdę tak dużo? Za zabytek tej klasy, w takim stanie i niepowtarzalny na świecie? Cena jak najbardziej ok, a nawet uważam, że może być wyższa, o taki zabytek trzeba zadbać póki jest jeszcze w stosunkowo dobrym stanie... Oczywiście cena za samo wejście na galerię to trochę za dużo, ale obiektywnie jest pełno wejściówek, które relatywnie kosztują dużo więcej (np. kolejka w Dubrowniku czy na Kasprowy, mury w Dubrowniku), a podobnych obiektów jest sporo na świecie....te kiero napisał(a):To radykalnie zmienia postać rzeczy, słabo, jednak gdybym był tam, tylko raz w życiu odżałowałbym te 25 eur..
piekara114 napisał(a):Ale czy to naprawdę tak dużo? Za zabytek tej klasy, w takim stanie i niepowtarzalny na świecie? Cena jak najbardziej ok, a nawet uważam, że może być wyższa, o taki zabytek trzeba zadbać póki jest jeszcze w stosunkowo dobrym stanie... Oczywiście cena za samo wejście na galerię to trochę za dużo, ale obiektywnie jest pełno wejściówek, które relatywnie kosztują dużo więcej (np. kolejka w Dubrowniku czy na Kasprowy, mury w Dubrowniku), a podobnych obiektów jest sporo na świecie....te kiero napisał(a):To radykalnie zmienia postać rzeczy, słabo, jednak gdybym był tam, tylko raz w życiu odżałowałbym te 25 eur..
Tak myślałam, że o to chodzi, ale nie byłam pewna.te kiero napisał(a):megidh napisał(a):Nie doczytałeś, bo ja o tym wcześniej nie napisałam .
Nie doczytałem... u Marka
Ućkłote kiero napisał(a): ućkło mi, no ale już wiem.
Ta kolorystyka wnętrza Hagii Sophii również mi się podoba, chociaż oświetlenie jest słabe i z tego powodu z robieniem zdjęć jest trochę problemu. Ale dobrze że wymienili to oświetlenie z białego na żółte, bo to białe chyba było bardzo "szpitalne".te kiero napisał(a): ogólnie bardzo w moim obecnym guście kolorystycznym
Do tego bazaru musieliśmy trochę przejść z Hagii Sophii, ale nie była to jakaś zawrotna odległość. Natomiast nie może on się równać z Wielkim Bazarem czy z Bazarem Egipskim.te kiero napisał(a):A i nie wiedziałem że tam tak blisko bazar też jest. Bo ten większy to jest zapisany.
Co racja, to racja. W wielu miejscach cena biletów jest nieadekwatna do tego, co zobaczymy, a ludzie i tak te bilety kupują, wychodząc z założenia, że jak już przyjechali, to szkoda nie zobaczyć atrakcji, z której słynie dane miejsce. Faktem jednak jest, że oglądanie Hagii Sophi tylko z galerii jest zwiedzaniem bardzo zubożonym. Najbardziej jednak boli to, że Hagia Sophia nie pozostała obiektem muzealnym. Wtedy kupowanie biletów wstępu nikogo nie bulwersowało. I komu to przeszkadzało ?.te kiero napisał(a):piekara114 napisał(a):Ale czy to naprawdę tak dużo? Za zabytek tej klasy, w takim stanie i niepowtarzalny na świecie? Cena jak najbardziej ok, a nawet uważam, że może być wyższa, o taki zabytek trzeba zadbać póki jest jeszcze w stosunkowo dobrym stanie... Oczywiście cena za samo wejście na galerię to trochę za dużo, ale obiektywnie jest pełno wejściówek, które relatywnie kosztują dużo więcej (np. kolejka w Dubrowniku czy na Kasprowy, mury w Dubrowniku), a podobnych obiektów jest sporo na świecie....te kiero napisał(a):To radykalnie zmienia postać rzeczy, słabo, jednak gdybym był tam, tylko raz w życiu odżałowałbym te 25 eur..
Właśnie o to mi chodziło, słabo ze zwiedzaniem tylko od galerii w porównaniu z tym co pokazuje megidh; cena do przełknięcia.
megidh napisał(a):Z okien autokaru poznawaliśmy tę część miasta, którą autokar przemierzał, a trasa była długa i przedstawiała się następująco.
te kiero napisał(a):megidh napisał(a):Z okien autokaru poznawaliśmy tę część miasta, którą autokar przemierzał, a trasa była długa i przedstawiała się następująco.
Czyżbyście pojechali do Meczetu Çamlıca
To taki mój upatrzony zabytek i miejsce, które chciałbym zobaczyć. No a skoro byłbym już tak blisko to must see Çamlıca Kulesi