piotrf napisał(a):Nie wiem czy cokolwiek jest w stanie przyćmić Topkapı Sarayı wraz z Bâb-ı Hümâyûn Dla mnie to absolutny No 1 w Stambule
marekkowalak napisał(a):piotrf napisał(a):Nie wiem czy cokolwiek jest w stanie przyćmić Topkapı Sarayı wraz z Bâb-ı Hümâyûn Dla mnie to absolutny No 1 w Stambule
Podpisuję się pod tym. Dla mnie również nr 1 to Topkapi (może na równi z Błękitnym Meczetem)
megidh napisał(a):Obecnie w pomieszczeniach na trzecim dziedzińcu znajdują się bardzo ciekawe ekspozycje muzealne. W tych białych zabudowaniach pod arkadami usytuowanych po prawej stronie drugiego dziedzińca (mając za plecami Bramę Szczęścia) znajdują się sale muzealne, w których można obejrzeć sułtańską garderobę a także cenne dary od gości odwiedzających sułtanów. Wystawę sułtańskich strojów odpuścilismy, ale zajrzeliśmy do skarbca , w którym najcenniejszym eksponatem jest słynny 86-karatowy diament. W tych pomieszczeniach obowiązuje zakaz fotografowania, więc zdjęć nie mam. Ludzie robili zdjęcia telefonami, ale ponieważ Waldek miał na szyi aparat fotograficzny, to łaził za nami strażnik i niestety nie dałam rady zrobić żadnego zdjęcia. Trochę pechowo trafiliśmy.
marekkowalak napisał(a):Obecnie chyba nie ma już zakazu fotografowania w żadnym z pomieszczeń. Co prawda stoją jeszcze tabliczki z przekreślonym aparatem, ale wszyscy robią zdjęcia (telefonami i aparatami) na oczach ochrony, która w ogóle nie reaguje - więc rozumiem, że jest pozwolenie. Nawet w Sali Tronowej, gdzie przechowywane są święte relikwie islamu, nikt nie robił nam przeszkód w robieniu zdjęć.
W trakcie tej przerwy podziwialiśmy drzewa rosnące w tym miejscu. Niesamowite są.
wiola2012 napisał(a):Pałac Topkapi robi wrażenie nawet na zdjęciach. Jest tam tyle do zwiedzania, że musieliście się nieźle spieszyć, żeby zdążyć w 3 godziny . Ta ostatnia część najbardziej mi przypadła do gustu, chociaż wszystkie są piękne.W trakcie tej przerwy podziwialiśmy drzewa rosnące w tym miejscu. Niesamowite są.
Pierwsza myśl jak mnie naszła to taka, że trochę je reumatyzm powykręcał ze starości .
te kiero napisał(a):Zaległbym z kubkiem kawy na tej obszernej sofce, świetne miejsce mz.
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe