Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stambuł - hotel, podpowiedzi

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 29.07.2011 16:09

Witam,

Jako, że być może pojadę do Stambułu mam parę pytań:

- Jaki hotel polecacie? - z parkingiem
- Co poza "sztandarowymi" punktami zwiedzić?
- Czy znacie fajne miejsca na wypoczynek niedaleko Stambułu? M.Czarne, M.Marmara?

Parę forum już przewertowałem, ale każdy głos się liczy!

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.07.2011 17:29

Zdarzyło mi się spać w hoteliku przy Tevfikhane - samo centrum miasta, minutę od Aya Sofia. Samochód pod hotelem. Za pokój dwuosobowy dałem 50 TRY. Wiem, sporo, ale nie chciało mi się targować ani szukać czegoś innego - to już był powrót po czterech tygodniach zwiedzania Turcji.

Pozdrawiam,
Wojtek
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 29.07.2011 17:40

Bardzo dziękuje. A masz konkretny namiar na to miejsce? www czy konkretny adres?
Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.07.2011 18:00

Nie wiem, czy mają namiar internetowy. Po prostu zajechałem pod Aya Sofia i wszedłem w najbliższą uliczkę, a w niej chyba w pierwszy hotelik po prawej stronie. Tę uliczkę znajdziesz, gdy od Aya Sofia spojrzysz w kierunku błękitnengo meczetu ale pójdziesz tylko kilkadziesiąt metrów i skręcisz w lewo. W tej okolicy jest wiele hotelików i mając godzinę na zbyciu można znaleźć coś odpowiedniego.
Ponoć za nocleg na dachu można zapłacić cenę rzędu 10 TRY, ale nie sprawdzałem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2011 19:15

piter83pl napisał(a):- Jaki hotel polecacie? - z parkingiem

Zazwyczaj zatrzymuję się (i moi znajomi też) w ANADOLU HOTEL
Perfekcyjna lokalizacja - tzw. klasykę masz w zasięgu ręki.
Hotel czysty, obsługa bardzo miła.
Parkingu jako takiego nie mają (jak większość tańszych hoteli w centrum IST) ale jak im napiszesz, że jezdziesz samochodem to zarezerwują Ci swoje miejce postojowe przy wejściu do hotelu (mają miejsce na 4 samochody)
Parkowanie jest bezpłatne.

piter83pl napisał(a):- Czy znacie fajne miejsca na wypoczynek niedaleko Stambułu? M.Czarne, M.Marmara?

Znamy :lol:
Zdecydowanie Wyspy Książęce na Morzu Marmara (tylko nie w weekendy bo wtedy jest tam dziki tłum).
Promem lub wodolotem z przystani KABATAS - z dzielnicy Sultanahmet dobry dojazd tramwajem (przystanek jest przy Hagi Sophii)
Więcej Istanbule pisałem TU

Jakbyś miał jeszcze coś to pytaj.....
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 30.07.2011 20:39

Wielkie dzięki! Chyba zarezerwuje ten hotel jak już ustalę konkretną datę pobytu w Stambule :)

W sumie zbytnio w Azję nie chcę się zapuszczać a wypoczął bym w Turcji ze 2-3 dni nad jakimś morze - co polecacie w okolicy?

Pozdrawiam!
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 31.07.2011 20:21

Kolejne pytanie: przewodnik podaje potrzebę dwóch trójkątów. Czy rzeczywiście to sprawdzają?

Pozdrawiam!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.07.2011 20:27

piter83pl napisał(a):Kolejne pytanie: przewodnik podaje potrzebę dwóch trójkątów.

Czyli - tak jak w Chorwacji.
Musiałbyś dla pewności sprawdzić, czy Turcja podpisała konwencję wiedeńską - wtedy obowiązuje Cię jedynie wyposażenie wymagane w Polsce.

piter83pl napisał(a):Czy rzeczywiście to sprawdzają?

Przejechałem 20 tys. kilometrów po Turcji, ale nie zdarzyło mi się. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 31.07.2011 21:32

Jeżeli nie Anadolu Hotel to ewentualnie sprawdzony Aquarium Hotel. Na kolejnej przecznicy Yerebatan Cadesi. Na przeciwko hotelu jest parking w niewykonczonym budynku. Parking jest gratis a obsługa zaparkuje Ci samochód. Ciekawostką jest to, ze parking ma za fundamenty jakąś starożytna budowlę. Widac porzucone kolumny. Ale tam jest tyle zabytków, ze kolumna majaca 1500 lat na nikim nie robi wrażenia.
Oczywiscie można poszukac hotelu na Sultanahmet. Tam jest bardziej klimatycznie.
I łatwiej zaparkować.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 31.07.2011 21:58

Wiki jest mocno nie jednoznaczna odnośnie ratyfikowania konwencji przez Turcję. W każdym razie jadę bez - jeden ma swoje miejsce a drugi by się walał więc nie zabieram.
Co do hotelu, to jestem bardzo zdziwiony ale rzeczony anadolu jest w POI które mam w nawigacji :) Jutro pewnie ustalę kiedy będą te 3 dni w Stambule i wyślę zapytanie.

Pozdrawiam
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 31.07.2011 22:02

piter83pl napisał(a):Wiki jest mocno nie jednoznaczna odnośnie ratyfikowania konwencji przez Turcję. W każdym razie jadę bez - jeden ma swoje miejsce a drugi by się walał więc nie zabieram.
Co do hotelu, to jestem bardzo zdziwiony ale rzeczony anadolu jest w POI które mam w nawigacji :) Jutro pewnie ustalę kiedy będą te 3 dni w Stambule i wyślę zapytanie.

Pozdrawiam

Trójkatami w Turcji nie przejmuj sie. Nikt Ci nie bedzie grzebać w bagazniku. natomiast uważaj na prędkośc. Tu nie ma przebacz.
Natomiast trójkaty, apteczki to domena Słowaków.
Natomiast nie wiem jak jest na trasie z ołowianymi cięzarkami do wyważania kół. Czy tylko w Autrsii jest 50 juro za koło czy jeszcze gdzies?
krissdevallnor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krissdevallnor » 01.08.2011 14:51

Witam
W lipcu tego roku nocowaliśmy w Turkomanie. całkiem miłe miejsce. Może zbyt mały pokoik ale ogólnie nie ma co narzekać. Miejsce parkingowe free na czas pobytu (do dnia wymeldowania do południa). Jak chcecie zostać dłużej to niestety za parking trzeba dopłacić (coś w okolicach 15 lira). Śniadanie open buffet, sporo rzeczy do wyboru. Miła i pomocna obsługa. Oczywiście auto parkują sami, zostawiają kluczyki i co jakiś czas przestawiają, żeby ciągle stało w cieniu :)
Doba kosztowała w granicach 50 euro/za dwójkę (zniżką za płatność gotówką). To ich strona http://www.turkomanhotel.com/.

Powrót do Turcja - Türkiye

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone