Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stało się! Wróciliśmy zauroczeni Chorwacją - Stanići 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gentri
Podróżnik
Re: Stało się! Wróciliśmy zauroczeni Chorwacją - Stanići 201

Nieprzeczytany postnapisał(a) gentri » 22.08.2012 15:48

Wiesz, nawet nie wiem czemu tak napisałem, po prostu przeczytałem i zupełnie się nie zastanawiałem nad tym, że to jeszcze nie jest koniec :oops: Muszę więc i chcę dodać, że jest mi bardzo miło, że będę mógł z wami jeszcze po podróżować :D.

Pozdrawiam słonecznie :D
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 24.08.2012 12:33

Niedziela, 24 czerwca 2012 r.

Dzień schodzi nam na naprzemiennym wygrzewaniu w słoncu i chłodzeniu w błękicie Jadranu.

Hmm... jakie to przyjemne... :D

Obrazek

Obrazek

Lecz co się dziwić :?: Sceneria zachęca przecież...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 24.08.2012 12:54

A ponieważ dziś "dzień święty" wieczorem wybieramy się na mszę św. (w lecie codziennie o godz. 18-tej) do Sanktuarium Vepric - chorwackiego Lourdes - położonego tuż przed Makarską.

"Zostało utworzone przez biskupa Juraja Carica (1867-1921) w 1908 roku, po jego powrocie
z pierwszej narodowej pielgrzymki Chorwatów do Lourdes. Biskup był organizatorem tej pielgrzymki, która odbyła się w 50 rocznicę objawień w Lourdes.

Niezwykłość, moc i piękno tamtego miejsca wpłynęły na biskupa do tego stopnia, że postanowił "przenieść" je do ojczyzny. Odnalazł właśnie tutaj naturalną jaskinię i otoczenie bardzo przypominające miejsce, w którym w roku 1858 Matka Boża objawiła się Bernadecie Sobirous 18 razy. Po latach biskup Caric został tu pochowany.

Teren sanktuarium obejmuje grotę z ołtarzem, kaplicę, zakrystię, ołtarz polowy, potok i drogę krzyżową. "

źródło: http://www.voyager64.com/vepric.html

Miejsce to wywarło na mnie duże wrażenie... Panuje tu klimat sprzyjający zadumie, spokój i cisza w pięknych okolicznościach przyrody...

Obrazek

"Bernadka dziewczynka szła po drzewo w las
Anioł ją tam wiedzie, Bóg sam wybrał czas..."

Obrazek

Modlitwę serdeczną szepczą usta jej:
Zdrowaś bądź, Panienko, łaski na nas zlej.

Obrazek

Klęczącej Bernadce rzekła Pani ta:
Poczęciem Niepokalanym jestem Ja.

Obrazek
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 24.08.2012 13:15

Jeszcze kilka zdjęć z tego miejsca...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tabliczki z podziękowaniami do Matki Bożej - jest ich tam setki... wmurowane w skały lub po prostu oparte nie...
Obrazek

Obrazek

Są też konfesjonały - ich ilość świadczy o tym, że spragnionych oczyszczenia bywa wielu...
Obrazek

Obrazek
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 24.08.2012 13:28

Przejdźmy się jeszcze kawałek...

W krzyżu zbawienie...
Obrazek

Najświętsze Serce Jezusa - zmiłuj się nad nami
Obrazek

A na górze takie widoki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co się stało z tymi drzewami? huragan? pożar?
Obrazek
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 24.08.2012 13:39

A skoro jesteśmy już tak blisko Makarskiej, to chociaż przez nią przejedźmy :)

Tak też czynimy - tylko przejeżdżamy... za dużo ludzi. Zresztą nie ma się co dziwić. Niedzielny wieczór przecież - wszystkie knajpki, nawet jeżeli w dzień senne nieco, teraz ożywają :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na promie coś pusto...
Obrazek

żaglowce też w porcie stoją... tylko maszty wzbijają się wysoko w niebo...
Obrazek
sieka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sieka » 27.08.2012 09:54

Nie no ja nie mogę takich relacji oglądać!!! Byłam i widziałam wiele tych samych miejsc i tęsknota serce rozdziera! :)
Super relacja z Plitvickich - my w tym roku (za ok tydzień) też się wybieramy do CRO i zaliczymy plitwickie jeziora po drodze.
Agasz napisz proszę, czy nie było trudno znaleźć tam noclegu na jeden dzień?
Piękne zdjęcia i super się czyta o Waszym pobycie :)
pozdrawiam!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.08.2012 10:00

To może ja napiszę - nocleg na jedną noc w okolicach Plitvic znajdziecie bez problemu.
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 27.08.2012 10:15

sieka napisał(a):Nie no ja nie mogę takich relacji oglądać!!! Byłam i widziałam wiele tych samych miejsc i tęsknota serce rozdziera! :)
Super relacja z Plitvickich - my w tym roku (za ok tydzień) też się wybieramy do CRO i zaliczymy plitwickie jeziora po drodze.
Agasz napisz proszę, czy nie było trudno znaleźć tam noclegu na jeden dzień?
Piękne zdjęcia i super się czyta o Waszym pobycie :)
pozdrawiam!

sieka, bardzo dziekuję :)
A o noclegach Janusz już napisał :)

Janusz Bajcer napisał(a):To może ja napiszę - nocleg na jedną noc w okolicach Plitvic znajdziecie bez problemu.

tak, do wyboru do koloru :)
sieka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sieka » 27.08.2012 10:19

Szybko działacie na tym forum :)
Dziękuję za odpowiedź!

Jeszcze jedno pytanie. Ile jechaliście z Wro do Plitvickich?
karolcia1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolcia1 » 27.08.2012 10:24

Agasz Twoja relacja to natchnienie na mój urlop w Stanici :) A wyjazd już w piątek nad ranem .Pierwszy raz jedziemy do Chorwacji, a marzę o tej podróży od lat :D :D :D Wkońcu :oczko_usmiech: pozdrawiam
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 27.08.2012 10:40

sieka napisał(a):Szybko działacie na tym forum :)
Dziękuję za odpowiedź!

Jeszcze jedno pytanie. Ile jechaliście z Wro do Plitvickich?

Hmm... nie potrafię tego przeliczyć, bo jechaliśmy z "międzynocowaniem" nad Balatonem, a potem przed Plitvicami zatrzymaliśmy się na kolejny nocleg w Slunj.
Czyli nam dojazd zajął 2 dni :wink: :lol:

Myślę, że znajdzie się ktoś, kto przejeżdża tę trasę bez zatrzymywanek na spanie - może odpowie :)
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 27.08.2012 10:44

karolcia1 napisał(a):Agasz Twoja relacja to natchnienie na mój urlop w Stanici :) A wyjazd już w piątek nad ranem .Pierwszy raz jedziemy do Chorwacji, a marzę o tej podróży od lat :D :D :D Wkońcu :oczko_usmiech: pozdrawiam

Karolciu, bardzo się cieszę, że Ci się "u mnie" podoba. Wyjazd na pewno się uda, a wakacje będą niezapomniane :)
Skoro w piątek wyjeżdżasz, to postaram się jeszcze ze dwa odcinki z naszych wakacji wkleić - może się przydadzą :wink: :)
matula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matula » 27.08.2012 10:47

sieka napisał(a):Jeszcze jedno pytanie. Ile jechaliście z Wro do Plitvickich?

my jechaliśmy w zeszłym roku z Katowic do Plitvic 13h z dwoma małymi postojami na tankowanie i WC
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 27.08.2012 11:08

Poniedziałek, 25 czerwca 2012 r.

Z Medjugorie było tak. Najpierw bardzo chciałam tam pojechać - wczesne plany uwzględniały odwiedziny tego miejsca.
Potem poczytałam komentarze na forum i się zniechęciłam - prysło wyobrażenie o sanktuarium, w którym odnajdę klimat Jasnej Góry. Medjugorie zostało z planów wykreślone.
Jednak im bliżej do wyjazdu, tym częściej znów pojawiała się myśl o nim. Na koniec jednak zdecydowaliśmy, że pojedziemy i sami wyrobimy sobie opinię o tym miejscu.
Poza tym do wyprawy zachęcała bliskość Wodospadów Kravica.

Rano jak zwykle "zerwaliśmy się" skoro świt, co zaskutkowało wyjazdem jakieś pół godziny przed 12-tą 8O :? :D
Przejazd częściowo autostradą, częściowo zwykłymi drogami minął szybko.

Obrazek

Do Medjugorie dojechaliśmy na 13-tą - prosto na mszę w języku polskim. Kilka polskich pielgrzymek wypełniło kościół.
Sam kościół - nowy, surowy, nawet w głównym ołtarzu jakoś tak "łyso". Jedyną "ozdobą" i jednocześnie miejscem, gdzie zbiera się najwięcej wiernych jest figura Matki Bożej.
Obrazek

Z zewnątrz też prosty...
Obrazek

Obrazek

Za to uliczka przed kościołem "ozdobiona" delikatnie mówiąc do przesady. Asortyment sklepików wprowadza w zażenowanie... różaniec w kształcie bransoletki, to jeszcze nic... chyba wszystko przebija zapalniczka z wizerunkiem Matki Bożej... to bardzo przykre... :(

Obrazek

Idziemy na Górę Objawień.
Uliczka do niej prowadząca też oblepiona sklepikami.
Obrazek

Dopiero, gdy kończy się bruk, a zaczyna stroma, kamienista "droga", daje się poczuć niezwykłość miejsca.
Ludzie w skwarze wspinają się pod górę.
Obrazek

Grupki pielgrzymów zatrzymują się przy tablicach przedstawiających tajemnice różańca.
Obrazek

Obrazek

Upał jest niesamowity, droga stroma - trzeba uważać na ostrych kamieniach. Ale nie wypada marudzić, gdy widzi się poruszającą o lasce starszą panią - wchodzi boso z trudem wypisanym na twarzy, ale usta szepczą "Zdrowaś Maryjo łaski pełna..."

Po około 20 min docieramy na szczyt. Na nim w ciszy stoi Matka Boża Królowa Pokoju.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wokół niej pielgrzymi - klęczą lub stoją - wypraszają potrzebne łaski i nie ma znaczenia, że objawienia nie do końca potwierdzone... przecież dla każdego wierzącego Matka Boża jest i słucha... i do Syna prośby zanosi...
Obrazek

Schodzimy...
Obrazek

Obrazek

...z ostatnim kamieniem kończy się atmosfera modlitwy...
Obrazek

Czym prędzej uciekamy do samochodu. Do Mostaru już nie zdążymy, ale Wodospady Kravica czekają :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży