Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stało się! Wróciliśmy zauroczeni Chorwacją - Stanići 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kardek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kardek » 31.07.2012 15:06

kemilia napisał(a):A naszym MArusici również były schody do pokonania przy wejściu na plaże ( jakies 168) ale było extra !

Teraz to juz wszystko z usmiechem na twarzy nawet jeśli do morza jest 200m ale w pionie schodami:)--i tak warto:)
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 31.07.2012 15:15

kardek napisał(a):
kemilia napisał(a):A naszym MArusici również były schody do pokonania przy wejściu na plaże ( jakies 168) ale było extra !

Teraz to juz wszystko z usmiechem na twarzy nawet jeśli do morza jest 200m ale w pionie schodami:)--i tak warto:)

Prawda :D

Moje młodsze dziecko po tym treningu wbiega do domu na 1. piętro szybciej niż się drzwi na dole zamkną :lol:
pitpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitpawel » 31.07.2012 19:11

Piękne miejsce na udane wakacje. Super relacja, bardzo przyjemnie się ją czyta. Agasz z ciekawości spytam jak z kosztem wynajmu apartamentu za dzień? Byliście w czerwcu ja się wybieram we wrześniu więc pewnie ceny byłyby podobne:) Pozdrawiam
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 01.08.2012 07:49

pitpawel napisał(a):Piękne miejsce na udane wakacje. Super relacja, bardzo przyjemnie się ją czyta. Agasz z ciekawości spytam jak z kosztem wynajmu apartamentu za dzień? Byliście w czerwcu ja się wybieram we wrześniu więc pewnie ceny byłyby podobne:) Pozdrawiam

Cześć :)
Płaciliśmy 50 euro za dobę. wszystko w cenie - żadnych dodatkowych opłat :)
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 01.08.2012 08:20

Agasz napisał(a):
kardek napisał(a):

Prawda :D

Moje młodsze dziecko po tym treningu wbiega do domu na 1. piętro szybciej niż się drzwi na dole zamkną :lol:

Nasza 2,5 letnia Ami, tak samo szybko śmiga na 2 pietro i to bez używania poręczy :)Mnie też jakoś szybciej pokonuje się teraz wszelkie stopnie :)

My mieliśmy 100m do morza, ale dzięki BOgu pionu nie było, a na początku robiliśmy przerwy na ławeczce przy wejściu i zejściu :)
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 01.08.2012 12:05

21 czerwca 2012 r.

Kolejny dzień cudownych wakacji w Chorwacji. :D
Do południa leniwie i błogo - wylegiwanie, pływanie, podglądanie morskiego życia... 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 01.08.2012 13:20

Ale po obiedzie trzeba się gdzieś ruszyć... choćby po to, żeby się nie zesmażyć na skwarki :D

Padło na pobliski Omis - jakaś piracka twierdza, którą warto zobaczyć tam jest... :)

Jedziemy. Dzięki temu forum wiemy, że zaparkować należy za tunelem - parking duży i bezpłatny, blisko też do starówki.

Obrazek

Wchodzimy w pierwszą uliczkę starówki i szybko znajdujemy drogowskaz kierujący nas do Twierdzy Mirabella tudzież Peovica zwanej :)

Zapraszamy na spacer z widokami.

Przejdźmy przez bramę...

Obrazek

sprawdźmy szerokość wąskich uliczek...

Obrazek

powąchajmy kwiatki piękne...

Obrazek
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 01.08.2012 13:23

darek1 napisał(a):
Agasz napisał(a):
loverosa napisał(a):Świetna relacja :D Mam pytanie,a jak z plażą większą i najbliższym sklepikiem?
Mogę prosić namiary na willę?

Cześć :)
Dziękuję.

Plaża większa jest zdecydowanie większa niż ta przy willi. Są przy niej chyba 2 knajpki z jedzeniem, piwem, lodami itp.

Na części plaży zasadzonych jest kilkanaście drzew dających cień (tamaryszek chyba?). Wejście do morza jest chyba łagodniejsze.

Można tam wypożyczyć łódkę - cena 100kn/h (chyba przyzwoita cena, tym bardziej, że nawet 6 osób pływających widziałam) i skuter wodny 25euro za 10 min. - ździerstwo moim zdaniem :evil:

Jeśli o sklep chodzi, to jest Studenac - zdaje się, że można płacić kartą. Jest też stragan z warzywami i owocami. Ceny porównywalne do cen w Konzumie w Omisu.

A tu link do willi -
http://www.villaleonarda-stanici.com/pl/witamy/

Skuter chyba w lodówkę i klimę jest wyposazony, dodatkowo drink gratis. Ja wszystko rozumiem ale chyba ich popierdoliło. Dla kogo te ceny, dla Niemców. Oni jeszcze lepiej liczą niż my i napewno jest to cena za duża. Cóż bogatych frajerów nie brakuje widocznie. :D

Przepraszam Aga za OT
Daruś to wszystko wina Tuska :lol:
Pozdrav
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.08.2012 13:43

Nadrobiłam zaległości i teraz już będę z Wami na bieżąco :P .
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 01.08.2012 14:49

mysza73 napisał(a):Nadrobiłam zaległości i teraz już będę z Wami na bieżąco :P .

Super i ja do Ciebie co chwilka zaglądam :)
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 01.08.2012 14:55

Idziemy dalej przez żelazną furtkę...

Obrazek

po kamiennych schodkach...

Obrazek

o... coś już widać... :)

Obrazek

Obrazek

i w drugą stronę...

Obrazek
thopson23
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) thopson23 » 02.08.2012 13:54

Agasz,

Pięknie się czyta i przyznam, że na przyszły rok już zaplanowałem Plitwice ale...
wiem że Ciebie to bezpośrednio nie dotyczyło ale czy możesz mi powiedzieć, czy w Twojej opinii da się zwiedzić Plitwice z wózkiem?
Wątły raczej jestem i słabego zdrowia więc wole mierzyć siły na zamiary.

Pozdrawiam
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 02.08.2012 15:07

thopson23 napisał(a):Agasz,

Pięknie się czyta i przyznam, że na przyszły rok już zaplanowałem Plitwice ale...
wiem że Ciebie to bezpośrednio nie dotyczyło ale czy możesz mi powiedzieć, czy w Twojej opinii da się zwiedzić Plitwice z wózkiem?

Pozdrawiam

Witaj :D
Hmm... myślę, że się da. Pewnie lepiej jak wózek ma trochę większe koła, bo małe mogą się blokować na kładkach.

Jak już pisałam wcześniej, widzieliśmy w tym roku Polaków z trójką małych dzieci i dali radę i nawet na poddenerwowanych nie wyglądali :D
Zresztą z tego co przeczytałam w relacjach na forum wielu rodziców z maluchami decyduje się na zwiedzanie Plitvic i raczej nikt nie żałuje.

No i jeszcze lepiej zacząć zwiedzanie od wejścia 2 - wtedy z górki się schodzi :)
thopson23
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) thopson23 » 02.08.2012 15:23

Agasz napisał(a):
thopson23 napisał(a):Agasz,

Pozdrawiam

Witaj :D
Hmm... myślę, że się da. Pewnie lepiej jak wózek ma trochę większe koła, bo małe mogą się blokować na kładkach.

Jak już pisałam wcześniej, widzieliśmy w tym roku Polaków z trójką małych dzieci i dali radę i nawet na poddenerwowanych nie wyglądali :D
Zresztą z tego co przeczytałam w relacjach na forum wielu rodziców z maluchami decyduje się na zwiedzanie Plitvic i raczej nikt nie żałuje.

No i jeszcze lepiej zacząć zwiedzanie od wejścia 2 - wtedy z górki się schodzi :)

a którą trasę polecasz? z uwagi na wózek oczywiście...
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 03.08.2012 09:00

thopson23 napisał(a):...
a którą trasę polecasz? z uwagi na wózek oczywiście...

My wybraliśmy trasę H (wg planu ok. 4-6 godzin), ale na wędrówkę z dzieckiem może być trochę za długa.

Zaglądnij do relacji Jacka S Cel - Dubrovnik - nie ważne jak...cz. 2. Jacek dosyć dokładnie opisuje, które kładki przemierzał - a zwiedzał Plitvice z córeczką właśnie i wózek też miał :D.
Poza tym jak się naoglądasz jego zdjęć, to wszelkie wątpliwości znikną :wink: :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży