Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stało się! Wróciliśmy zauroczeni Chorwacją - Stanići 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.07.2012 13:12

Byłem w tej willi kilka lat temu, Villa Ruza nazywała się wtedy (jeśli dobrze poznaję). Mieszkałem na najniższym poziomie, z kuchnią osobno.
Widok niezapomniany, po latach nawet o schodach zapomniałem, ale dla mnie/nas jedno z najgorszych miejsc na urlop, a to z powodu całkowitego braku miejsc spacerowych. Kawałek plażą lub samochodem, a nie to lubimy.
Niemniej dobrze jest czytać wspomnienia zadowolonych forumowiczów.
Pozdrawiam
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 30.07.2012 13:23

Maciek1956 napisał(a):Byłem w tej willi kilka lat temu, Villa Ruza nazywała się wtedy (jeśli dobrze poznaję). Mieszkałem na najniższym poziomie, z kuchnią osobno.
Widok niezapomniany, po latach nawet o schodach zapomniałem, ale dla mnie/nas jedno z najgorszych miejsc na urlop, a to z powodu całkowitego braku miejsc spacerowych. Kawałek plażą lub samochodem, a nie to lubimy.
Niemniej dobrze jest czytać wspomnienia zadowolonych forumowiczów.
Pozdrawiam

Witaj :)
Wygooglałam na szybko "Villa Ruza" - rzeczywiście to ta sama - tylko chyba po zamianie właścicieli i remoncie.

Przyznam się, że niezbyt dobrze poznaliśmy samo Stanići - przeszlismy się tylko kilka razy w prawo do głównej plaży. Nawet nie wiem jak jest ze spacerami w lewo - pewnie tak jak mówisz - wąska ścieżka wzdłuż wybrzeża i przylegających apartamentów.

My, jeśli nie zwiedzaliśmy innych miejscowości (a trochę tego było), to wylegiwaliśmy się/ moczyliśmy na plaży przy willi - dlatego dla nas miejsce jak najbardziej OK. :D
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.07.2012 23:51

Agasz napisał(a):Obrazek

Ktoś zatopił całkiem spory fortepian 8O :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 31.07.2012 03:20

Pięknie 8)
Wakacje powinny trwać jednak 6 miesięcy w roku
i wszystkich powinno być stać na korzystanie z ich uroków

Pozdrawiam
Piotr
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 31.07.2012 06:03

Świetna relacja :D Mam pytanie,a jak z plażą większą i najbliższym sklepikiem?
Mogę prosić namiary na willę?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 31.07.2012 06:58

piotrf napisał(a):Pięknie 8)
Wakacje powinny trwać jednak 6 miesięcy w roku i wszystkich powinno być stać na korzystanie z ich uroków

Pozdrawiam
Piotr

Też tak uważam. Jakby tak Tusk zabrał Serafinom, Śmietankom z PSL i innym pieniędzożercom z Państwowych Spółek Skarbu Państwa, Rad Nadzorczych to pewnie tak by było. Chyba, że kazdy z nas będzie zarabiał po 110 tys zł jak były Minister Skarbu Grad, który zrezygnował z mandatu poselskiego na rzecz posady przy korycie. Dziwne, że Tusk chce walczyć z nepotyzmem skoro już dawno on funkcjonuje. Kompromitacja lub udawanie głupa. Uważam, że jedno i drugie. Po co podwyższać wiek emerytalny skoro można zmniejszyć dochody co poniektórych nienażartych polityków i biznesmenów z państwowych posad. Żenujący kraj i śmiem powiedzieć, że i wyborcy po części też. Z czyje podatki są wunagradzani członkowie państwowych rad nadzorczych ????? - z obywateli tego kraju. Chamstwo i bezczelność.
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 31.07.2012 08:56

Darku1, proszę o nie wlewanie czerwieni w turkus Jadranu :wink:,
bo przecież przychodzimy tu odpocząć i choć trochę nasycić duszę wspomnieniem czy marzeniem o wakacjach, odrywając się jednocześnie od rzeczywistości na wskroś polityką przesiąkniętej...

Pozdrawiam serdecznie,
Aga :)
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 31.07.2012 09:03

piotrf napisał(a):Pięknie 8)
Wakacje powinny trwać jednak 6 miesięcy w roku
i wszystkich powinno być stać na korzystanie z ich uroków

Pozdrawiam
Piotr

6 miesięcy... marzenie... wiemy jednak, że niemożliwe do spełnienia...ale niech tam już będzie, ile jest. Tylko, żeby druga część Twojego zdania się spełniła :D

Też pozrdawiam
Aga
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 31.07.2012 09:13

loverosa napisał(a):Świetna relacja :D Mam pytanie,a jak z plażą większą i najbliższym sklepikiem?

Cześć :)
Dziękuję.

Plaża większa jest zdecydowanie większa niż ta przy willi. Są przy niej chyba 2 knajpki z jedzeniem, piwem, lodami itp.

Na części plaży zasadzonych jest kilkanaście drzew dających cień (tamaryszek chyba?). Wejście do morza jest chyba łagodniejsze.

Można tam wypożyczyć łódkę - cena 100kn/h (chyba przyzwoita cena, tym bardziej, że nawet 6 osób pływających widziałam) i skuter wodny 25euro za 10 min. - ździerstwo moim zdaniem :evil:

Jeśli o sklep chodzi, to jest Studenac - zdaje się, że można płacić kartą. Jest też stragan z warzywami i owocami. Ceny porównywalne do cen w Konzumie w Omisu.

A tu link do willi -
http://www.villaleonarda-stanici.com/pl/witamy/
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 31.07.2012 10:27

Agasz napisał(a):
loverosa napisał(a):Świetna relacja :D Mam pytanie,a jak z plażą większą i najbliższym sklepikiem?

Dziękuję.

Plaża większa jest zdecydowanie większa niż ta przy willi. Są przy niej chyba 2 knajpki z jedzeniem, piwem, lodami itp.

Na części plaży zasadzonych jest kilkanaście drzew dających cień (tamaryszek chyba?). Wejście do morza jest chyba łagodniejsze.

Można tam wypożyczyć łódkę - cena 100kn/h (chyba przyzwoita cena, tym bardziej, że nawet 6 osób pływających widziałam) i skuter wodny 25euro za 10 min. - ździerstwo moim zdaniem :evil:

Jeśli o sklep chodzi, to jest Studenac - zdaje się, że można płacić kartą. Jest też stragan z warzywami i owocami. Ceny porównywalne do cen w Konzumie w Omisu.

A tu link do willi -
http://www.villaleonarda-stanici.com/pl/witamy/

Skuter chyba w lodówkę i klimę jest wyposazony, dodatkowo drink gratis. Ja wszystko rozumiem ale chyba ich popierdoliło. Dla kogo te ceny, dla Niemców. Oni jeszcze lepiej liczą niż my i napewno jest to cena za duża. Cóż bogatych frajerów nie brakuje widocznie. :D
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 31.07.2012 10:35

darek1 napisał(a):
Skuter chyba w lodówkę i klimę jest wyposazony, dodatkowo drink gratis.... :D

Właśnie, żeby chociaż takie dodatki były... Wypożyczający łaskawie zaproponował jedynie, że możemy po 5min popływać - to się wszystkie nasze 4 osoby załapią :evil: ...chyba do zdjęcia tylko :roll: 8O :D
kardek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kardek » 31.07.2012 14:29

Agasz napisał(a):
hansklos_1 napisał(a):witam
właśnie siedzę na tarasie w Stanici i czytam waszą relacje z podróży super opisujesz
pozdrowienia

Chętnie bym się do Ciebie przysiadła na tym tarasie i kawkę wypiła na more spoglądając 8)

Cześć Aga :)
ja też na tarasie w Stanici wprawdzie bez kawki ale za to z zimnym Ożujsko na przemian z Karlovaćko, które mi tak polecałaś jeszcze na gg;)

Pozdrawiam :)
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 31.07.2012 14:34

kardek napisał(a):
ja też na tarasie w Stanici wprawdzie bez kawki ale za to z zimnym Ożujsko na przemian z Karlovaćko, które mi tak polecałaś jeszcze na gg;)

Ooo... cześć... :D
ależ piwko też chętnie wypiję :lol:

A jak tam schody :?: Bardzo męczą :?:
kardek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kardek » 31.07.2012 14:53

Agasz napisał(a):
kardek napisał(a):

Ooo... cześć... :D
ależ piwko też chętnie wypiję :lol:

A jak tam schody :?: Bardzo męczą :?:

pierwszy dzień szok!!! szczególnie gdy sie okazało że mleka dla młodego nie zabralismy z pokoju musiałem dylać spowrotem- trzeba było na dwa razy brac schody z odpoczynkiem:)
teraz luzik :) po powrocie mięśnie w nogach będą większe niz u kolarzy w tour de france:D
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 31.07.2012 14:59

A naszym MArusici również były schody do pokonania przy wejściu na plaże ( jakies 168) ale było extra !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży