Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stało się!!!

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.07.2006 13:44

nie wiem czy to miało jakiekolwiek znaczenie ale od dnia posłania do Admina info o postach Verdana jakoś go nie widać na Cro forum :lol:

forum/viewtopic.php?t=12062&postdays=0&postorder=asc&highlight=admin%20rozstrzygnie&start=15

:wink:
beata68
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata68 » 20.07.2006 18:48

Cieszę się że ktoś podziela moje zdanie na temat Vedrana - ja naprawdę skorzystałam bardzo z jego pomocy zarówno przy załatwianiu kwater jak i na miejscu.
Jak już pisałam niedawno wróciłam z Ciovo. Po drodze zwiedzaliśmy Plitwice i zaliczyliśmy wypad do Dubrownika. Gdyby ktoś miał jakieś pytania dotyczące aktualnych informacji z trasy to chętnie pomogę. Pozdro :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.07.2006 19:37

beata68 napisał(a):Cieszę się że ktoś podziela moje zdanie na temat Vedrana - ja naprawdę skorzystałam bardzo z jego pomocy zarówno przy załatwianiu kwater jak i na miejscu.
Jak już pisałam niedawno wróciłam z Ciovo. Po drodze zwiedzaliśmy Plitwice i zaliczyliśmy wypad do Dubrownika. Gdyby ktoś miał jakieś pytania dotyczące aktualnych informacji z trasy to chętnie pomogę. Pozdro :D

Dla Nas pan Vedran stał się zbyt natrętny.Ciagle tu biegał i coś sprzedawał.Jak ktoś zgłaszał reklamację do jego usług to staral się nam wmówić ,że zgłaszający reklamację to oszust z Polski.
Człowiek bez poczucia humoru i piszący tu tylko dla osiągania korzyści z pisania na forum o swoim pośredniczeniu w wynajmnie apartamentów.Żadnych użytecznych rzeczy dla użytkowników na tym forum nie napisał .
Ja bym powiedział ,że to kłótliwa przekupa była . :wink:
Teraz jeżdzi z obwożnym basenem po Ciovo i dlatego go nie ma. :D
Ostatnio edytowano 20.07.2006 19:51 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 1 raz
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 20.07.2006 19:44

A ja ostatnio widziałam przejeżdzająca ciężarówkę,a na plandece napis:
CROATIA ZAGREB.Myślę:co on tu robi?
Teraz już wiem - przyjechał po nasze piwo i lody!!!
:D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.07.2006 10:34

owieczka napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Tłumaczenie wyrażeń turystycznych dla tych co jadą do cro do tego tłoku rezerwując ze strony ww. :wink:
Apartament dogodnie położony,łatwy dojazd.Czytaj -apartament przy głównej ulicy,samochody jeżdżą non stop.
Tuż nad samym morzem.Czytaj - na stromym brzegu lub przy porcie.
Przy cichym zakątku plaży. Czytaj - zaniedbana brudna plaża.
W rozwijającej się okolicy.Czytaj - są liczne place budowy.
Międzynarodowa atmosfera.Czytaj - są całonocne imprezy.
Rodzinna atmosfera.Czytaj- można chodzić w bikini lub dresie.
Nienachalna obsługa .Czytaj - trzeba długo długo czekać.
Basen z podgrzewaną wodą.Czytaj - podgrzewaną ,a nie ciepłą.
Funkcjonalne wyposażenie.Czytaj- łózko,szafa,i gwóżdż zamiast wieszaka.
Miejsce przyjażne dzieciom.Czytaj- głowa ci pęknie od wrzasku.

Ja w każdym razie poproszę o kontynuowanie wątku , zwyczajnie poprawił mi humor. :lool:

dokładniejsze tłumaczenie
Czego może się spodziewać turysta, czytając katalog biura podróży?
Niemiecki "Der Spiegel" przyjrzał się katalogom biur turystycznych i zawartym tam opisom obiektów, mających gwarantować letni wypoczynek. Następnie gazeta ostrzegła czytelników, że organizatorzy wakacyjnych podróży często upiększają rzeczywistość i może się okazać, że tam, gdzie sugerowany jest urlop marzeń, faktycznie czeka turystyczny koszmar.

"Der Spiegel" oczywiście opublikował objaśnienia do chwytliwych sloganów, które znajdują się w katalogach biur podróży. I tak:

"Idylla w spokojnej okolicy" oznacza często obiekt położony z dala od infrastruktury turystycznej, czyli sklepów, przystanków autobusowych itp.
"Bezpośrednio nad morzem" może oznaczać hotel na klifowym wybrzeżu lub koło portu, a wcale nie przy wymarzonej plaży.
"Od strony morza" - wcale nie gwarantuje widoku na morze, prawdopodobnie ów widok przesłaniają różnego rodzaju zabudowania.
"Plaża w stanie naturalnym" może się okazać plażą, o którą nikt nie dba. Turysta może się spotkać z niewygodnymi kamieniami, a nie złotym, czy białym piaskiem.
"Rozwojowa okolica" może oznaczać, że okolica nie jest jeszcze zbyt dobrze zagospodarowana. Trzeba się liczyć z wieloma placami budowy w bliskim sąsiedztwie.
"Wygodny dojazd" zazwyczaj oznacza, że hotel leży przy ruchliwej szosie lub głównej ulicy. Hałas samochodów może turystom dokuczać nawet przez całą dobę.
"Bezpośrednio przy promenadzie plażowej" - Promenada w rzeczywistości może się okazać ruchliwą ulicą wzdłuż brzegu.
"Dość spokojnie, w centrum starego miasta". Takie miejsce oznacza, że nocami turyści wcale nie zaznają spokoju.
"Międzynarodowa atmosfera" - tak zazwyczaj opisywane są miejsca przyciągające spragnionych alkoholu gości z całego świata.
"Dom przyjazny dla dzieci" - osoby ceniące cisze i spokój powinien wybrać inne miejsce, gdyż dzieci bywają dość głośne.
"Funkcjonalne zakwaterowanie" - oznacza zazwyczaj minimalne wyposażenie, czyli nie ma co liczyć na komfort.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.07.2006 11:22

Dopiero teraz znalazłem ten wątek więc wtrącę swoje 3 grosze dla rozładowania sytuacji;

primo: Ciovo IMHO to jedno z gorszych z miejsc na urlop w HR - jak zauważył Andrzej jest wiele lepszych i ładniejszych

drugie primo (vel sekundo): pierwsze posty dotyczące "katastrofy turystycznej" zabrzmiały jak dla mnie groźnie i realnie - nie wykluczyłbym takiej sytuacji (braku miejsc) w najwyższym sezonie. Więc warto zastanowić się nad przekazem informacji bo ktoś może to odebrać serio i faktycznie nie pojechać do HR. Także myślę że takie żarty to albo na Prima Aprilis albo jakoś trzeba zaznaczyć że to czarny żart etc.

tercjo (vel trzecie primo) - cała pyskówka jest do dupy

A co do reklamowania się na CRO.pl - może wartoby wydzielić osobny wątek gdzie zainteresowani będą wstawiali swoje oferty etc i wtedy z góry bedzie wiadomo że to reklama. Dobra reklama nie jest zła...zwłaszcza jak ktoś pierwszy raz jedzie do HR
beata68
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata68 » 21.07.2006 11:25

Drogi Andrzejku.
Pocieszyła mnie twoja wypowiedź. Widze że faktycznie miałam dużo szczęscia, bo opis apartamentu był zgodny ze stanem faktycznym. Nic nie było przekoloryzowane. "Zwiedziłam" też apartamenty znajomych (3 rodzin) i wsystkie były takie jakich sie spodziewaliśmy z opisu. Acha - przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. Pisałeś że Vedran rzekomo obiecywał baseny. Wyobraź sobie że obok naszego apartamentu był hotelik, w którym znajdowal się basen - 20 metrów od naszego domu. I pozwolono nam z niego korzystać. Takiej atrakcji nie spodziewaliśmy się. 8) Pozdrawiam.
P.S. A gdzie Ty wybierasz się na wakacje w tym roku?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.07.2006 11:34

niezawodny napisał(a):Dopiero teraz znalazłem ten wątek więc wtrącę swoje 3 grosze dla rozładowania sytuacji;

primo: Ciovo IMHO to jedno z gorszych z miejsc na urlop w HR - jak zauważył Andrzej jest wiele lepszych i ładniejszych

tercjo (vel trzecie primo) - cała pyskówka jest do dupy

A co do reklamowania się na CRO.pl - może wartoby wydzielić osobny wątek gdzie zainteresowani będą wstawiali swoje oferty etc i wtedy z góry bedzie wiadomo że to reklama. Dobra reklama nie jest zła...zwłaszcza jak ktoś pierwszy raz jedzie do HR

Zgadzam się ; pyskówka do dupy a za nachalną reklamę kasować albo gościa albo kasę :wink:
Madzia01
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzia01 » 25.07.2006 18:07

Na skutek niebywałych dotychczas upałów wyjątkowo w tym roku wyparowała sól z Adriatyku.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.07.2006 18:25

Madzia01 napisał(a):Na skutek niebywałych dotychczas upałów wyjątkowo w tym roku wyparowała sól z Adriatyku.

chyba wyparowała woda ,a została sól :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.07.2006 16:48

Aktualnie w Chorwacji nad Adriatykiem wypoczywa 600.000 turystów.
Szacowana ilość turystów w tym roku to 10.500.000.Czyli z 300.000 więcej niż w tamtym roku.
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 01.08.2006 08:03

AndrzejJ. napisał(a):
beata68 napisał(a):Na forum zarejesrtowalam się dopiero dzisiaj. Chciałam stanąć w obronie Vedrana. Wkurzaja mnie ciągłe docinki ze strony Andrzeja. W Chorwacji byłam po raz czwarty. Zaliczyliśmy z mężem ten kraj od północy na południe. W tym roku byliśmy na wyspie Ciovo. I uważam że jest bardzo ładną wyspą, pełną zieleni. Wcale nie była zbytnio przeludniona. Wręcz przeciwnie - siedząc wieczorem na balkonie naszego apartamentu czuliśmy się jak w "sanatorium" - cicho, mało turystów, bardzo komfortowo (byliśmy na początku lipca). Co do korków - to też nieprawda. Wjazd na wyspę był niekłopotliwy, maksymalnie staliśmy 10 minut! Uliczki na Ciovo są rzeczywiście wąskie - ale przecież to właśnie urok chorwackich miasteczek - właśnie takie uliczki są najbardziej urokliwe. Woda była czysta - mój mąż uwielbia nurkowanie - więc całe dnie spędzał w krystalicznie czystej wodzie (na dzikich plażach, jest ich tam sporo). A Vedran to człowiek uczciwy, niczego nie koloryzował, kwatery były dokładnie takie jak w opisie. Nie obiecywał nam basenów, ale standard był jak dla nas bardzo wysoki.
Tak więc dziwię się Andrzejowi, który tak "najeżdża" na Vedrana, skąd się to bierze. Chyba facet (Andrzej) ma już taki charakter. :?:

Już taki ze mnie zły człowiek ,że najeżdżam. :D
Powiedz mi słonko a gdzie to byłaś na Ciovo w jakim apartmanie ?

Witaj. Dopiero teraz dotarłam do tego tematu i wiem, że to co napisałam wcześniej w innym temacie to nie tylko moje odczucia, ale wielu innych formułowiczów. A tutaj sam się do tego przyznajesz. pozdro...
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 01.08.2006 12:09

Jola L-G napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):
beata68 napisał(a):Na forum zarejesrtowalam się dopiero dzisiaj. Chciałam stanąć w obronie Vedrana. Wkurzaja mnie ciągłe docinki ze strony Andrzeja. W Chorwacji byłam po raz czwarty. Zaliczyliśmy z mężem ten kraj od północy na południe. W tym roku byliśmy na wyspie Ciovo. I uważam że jest bardzo ładną wyspą, pełną zieleni. Wcale nie była zbytnio przeludniona. Wręcz przeciwnie - siedząc wieczorem na balkonie naszego apartamentu czuliśmy się jak w "sanatorium" - cicho, mało turystów, bardzo komfortowo (byliśmy na początku lipca). Co do korków - to też nieprawda. Wjazd na wyspę był niekłopotliwy, maksymalnie staliśmy 10 minut! Uliczki na Ciovo są rzeczywiście wąskie - ale przecież to właśnie urok chorwackich miasteczek - właśnie takie uliczki są najbardziej urokliwe. Woda była czysta - mój mąż uwielbia nurkowanie - więc całe dnie spędzał w krystalicznie czystej wodzie (na dzikich plażach, jest ich tam sporo). A Vedran to człowiek uczciwy, niczego nie koloryzował, kwatery były dokładnie takie jak w opisie. Nie obiecywał nam basenów, ale standard był jak dla nas bardzo wysoki.
Tak więc dziwię się Andrzejowi, który tak "najeżdża" na Vedrana, skąd się to bierze. Chyba facet (Andrzej) ma już taki charakter. :?:

Witaj. Dopiero teraz dotarłam do tego tematu i wiem, że to co napisałam wcześniej w innym temacie to nie tylko moje odczucia, ale wielu innych formułowiczów. A tutaj sam się do tego przyznajesz. pozdro...

Jola Ty Andrzeja nie jurgaj ,bo on ostatnio (jakieś kilka miesięcy ) jest bardzo grzeczny i nie chcielibyśmy aby nam się popsuł :lol:
Pozdrav.
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 01.08.2006 13:06

wojan napisał(a):
Jola L-G napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):

Jola Ty Andrzeja nie jurgaj ,bo on ostatnio (jakieś kilka miesięcy ) jest bardzo grzeczny i nie chcielibyśmy aby nam się popsuł :lol:
Pozdrav.

Sorki, już nie będę, ale dokuczył mi i to nie ulega wątpliwości. Pozdro.....
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 01.08.2006 13:20

Jola L-G napisał(a):
wojan napisał(a):
Jola L-G napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):
beata68 napisał(a):

Pozdrav.

Sorki, już nie będę, ale dokuczył mi i to nie ulega wątpliwości. Pozdro.....

dokuczyłem ci jako Joli L -G ? bo mam wątpliwości :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Stało się!!! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone