Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

stacje LPG w nocy.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
malik121
Turysta
stacje LPG w nocy.

Nieprzeczytany postnapisał(a) malik121 » 23.08.2005 22:59

i już miałem zaplanowane wszystko, a tu wyskoczyła jedna kwestia - godziny pracy stacji LPG.

trasa: Wrocław - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Zadar (ale to już w dzień)

potrzebuję szybkiej porady - zostały mi 3 dni :)
1. czy znajdę na tej trasie stacje lpg czynne 24h ??
2. szczególnie interesują mnie:
- za Brnem w kierunku Wiednia, ale jeszcze w Czechach (czy są jakieś 24h?)
- w okolicach Mariboru ? - bo jeśli nie, to pewnie trzeba skorzystać ze stacji AGIP w Austrii (znana na forum)

Miejcie dla mnie dobre wieści. Pozdrawiam.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 24.08.2005 06:55

malik121 napisał(a):i już miałem zaplanowane wszystko, a tu wyskoczyła jedna kwestia - godziny pracy stacji LPG.

trasa: Wrocław - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Zadar (ale to już w dzień)

potrzebuję szybkiej porady - zostały mi 3 dni :)
1. czy znajdę na tej trasie stacje lpg czynne 24h ??
2. szczególnie interesują mnie:
- za Brnem w kierunku Wiednia, ale jeszcze w Czechach (czy są jakieś 24h?)
- w okolicach Mariboru ? - bo jeśli nie, to pewnie trzeba skorzystać ze stacji AGIP w Austrii (znana na forum)

Miejcie dla mnie dobre wieści. Pozdrawiam.
ta w Mariborze nie jest czynna 24h potem to staję masz w Karlovacu. Między Brnem a Wiedniem to nie wiem, nie jeźdze tamtędy, ale w Czechach było kilka całodobowych z tym że często na obsługę czekało sie dłuuuuugoo
piccadilly
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piccadilly » 24.08.2005 07:24

nagranicy CZ/AUT w miejscowości Mikulov jest stacja i jest 24h czynna jest po lewej jadąc do granicy z austrią i jest to shell choć troszkę inaczej wygląda niż nasze shelle. Oczywiście jest to na trasie Brno-Wien potem za wiedniem na 107km w stronę Grazu przy autostradziej est stacja benzynowa Agip i mają gaz po 0,75E i jest 24h a miejscowość czy powiedzmy ogólnie nazwa tej stacji to Loipersdorf.
w Mariborze nie szukałem a potem to masz w Zagrzebiu kilka z tym, że nie wszystkie są 24h.
mnie gazu od Loipersdorfu starcza do stacji Tifon na autostradzie Zagreb-Split w miejscowości Bosiljevo (właściwie to nazwa exitu) stacje są dwie po obu stronach autostrady i w stronę Splitu przy autostradzie masz jeszcze kilka stacji nonstop czynnych.
wejdz jeszcze na http://www.proplin.hr/
i tam znajdziesz listę stacji zarówno proplin które są zazwyczaj od7-19, oraz listę stacji tzw pozostałych typu Tifon czy BP i one są zazwyczaj 24h i warto sobie nanieść na mapie te stacje i ognia.
Hiroshi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hiroshi » 24.08.2005 07:47

stornka proplin jest ok, ale powiedz mi czy na wszystkich wymienionych tam stacjach sprzedają LPG ?
astas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) astas » 24.08.2005 09:22

Czy na słynnej już stacji Shella z LPG w Mikulov, można płacić kartą? Ewentualnie czy przyjmuję Euro?
Może wie ktoś po ile ostatnio jest tam gaz?
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 24.08.2005 11:06

na shellu zdaje się można, ale w na większości stacji chcą gotówkę, euro być może przyjmą ale kurs po jakim ew. zapłacisz będzie raczej "bazarowy"
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 24.08.2005 22:52

astas napisał(a):Czy na słynnej już stacji Shella z LPG w Mikulov, można płacić kartą? Ewentualnie czy przyjmuję Euro?
Może wie ktoś po ile ostatnio jest tam gaz?

w mikulovie tylko gotówka - euro przyjmują, nie liczyłem już ich kursu ale za 500 koron wzieli 20 euro.

moje stacje wyglądały tak:
w Polsce wiadomo - LPG jest wszędzie. Zagapiłem się w Cieszynie a potem nie chciało mi się już cofać więc zatankowałem kilka kilometrów za Frydkiem na stacji JET - całodobowa i płacisz kartą. następnie Mikulov po lewej stronie - całodobowa i gotówka. Stacja AGIP na 105 km za Wiedniem - całodobowa i płacisz kartą - chociaż zastanawiam się czy warto (0.8 euro) i czy nie lepiej przejechać z 50 - 60 km na benzynie. Zależy jaką butlę masz. Potem Zagrzeb - zjazd na Zagrzeb JUG. Całodobowa i płacisz kartą. Potem jadąc na Split autostradą ok 45 km przed Splitem (po obu stronach) całodobowa i ok 5 km przed Splitem następna też całodobowa i palcisz kartą. Jak ja jechałem to w tej pierwszej skonczyl się gaz.
Jest jeszcze stacja calodobowa kilka km przed Karlovacem.
Jadąc z powrotem mozesz zatankowac w Karlovacu - jak wjezdzasz na autostradę to na swiatlach przed tym wjazdem skręcasz w lewo - calodobowa i placisz kartą. Potem TIFFON (Zagrzeb JUG). Tankujesz do pelna, bujasz samochodem zeby upchnąć jak najwięcej :D i jesli masz 48 to w Mikulovie jeszcze Ci zostanie gazu.
W chorwacji - oprocz tej stacje przed autostradą w Mikulovie - tankują nie do momentu kiedy "pryknie" a dopoki zatrzyma sie licznik - czyli w 48 wejdzie prawie 48l.
margaret
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret » 25.08.2005 17:13

Na tej stacji ok 40 km przed Splitem w kierunku morza często brakuje gazu, a obsługa nie wywiesza informacji na dystrybutorze - więc warto zapytać się w sklepie a nie czekać aż ktoś podejdzie. Lepsza jest ta bliżej Splitu

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone