Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stacje benzynowe w Czechach - noc

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 08.09.2005 17:26

Witajcie!

Czy na trasie Cieszyn - Mikulov większość stacji z LPG jest otwarta całą dobę?

Drugie pytanie - gdzie najbliżej po przejechaniu granicy PL-CZ w Cieszynie kupię winietkę na autostradę czeską?
W którym w ogóle miejscu zaczyna sie płatny odcinek?
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 08.09.2005 18:05

jest za Frydkiem - nie pamietam dokladnie chyba Novy Jicin. Najpierw jest stacja SLOBENZ :?: - czy coś takiego - też całodobowa ale bez gazu a następna stacja to JET i jest tam gaz, mozna placic kartą.

Zresztą zatankuj w Cieszynie to starczy Ci do Mikolova - no chyba ze masz maly zbiornik, albo zamyslisz się przed granicą tak jak ja :D i nie będzie Ci się chciało już zawracać.

Winietkę kupisz na samej granicy po stronie Czeskiej - są 2 budki gdzie sprzedają winiety i prowadzą szkolenia co z nimi zrobić :D w ofercie mają też winiety na Austrię ale nie pytałem nawet w jakiej cenie, tym bardziej że była godzina 23:00 więc wolałem ją kupić następnego dnia w Austrii. Za winiety w Czechach mozesz płacić teżw euro lub złotówkach - wołają 8E lub 30zł.

W Austrii winietę kupisz na pierwszej stacji za granicą (całodobowa). Kilkanaście kilometrów za granicą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.09.2005 06:52

mpi napisał(a):,

W Austrii winietę kupisz na pierwszej stacji za granicą (całodobowa). Kilkanaście kilometrów za granicą.

Ja winietkę austriacką kupuję tuż za granicą w Mikulovie (tzn za odprawą austriacką, bo wcześniej jest odprawa czeska). Samochód zostawiam w zatoczce po prawej stronie, a po winietkę przechodzę na lewą stronę drogi. Dawniej kupowałem ją w biurze, w którym załatwiają coś ciężarowcy (kierowcy TIR-ów), teraz sprzedaż winietek przeniesiono troszeczkę głębiej, do baru. Nie wiem, czy bar ten otwarty jest w nocy.
Szerokiej drogi
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 10.09.2005 07:19

Wróciłem 09-09-2005 z Chorwacji i potwierdzam co pisze mpi.
Z gazem w Czechach szczególnie w nocy nie jest za dobrze. Polecam stację JET na kierunku do Mikolova. Jest to chyba jedyna stacja na trasie przed Mikulovem czynna całą dobę i przyjmująca karty. Następnie przed Mikulovem są 2 stacje -pierwsza BENZINA czynna 24h i przyjmuje karty przed Mikulovem jadąc z Polski po lewej stronie (taka biało czerwona, gaz ok 15,3 korony/l) i następna Shell ale płatność tylko gotówką (gaz 14,7 korony/l).
Winietę na Austrię można kupić pomiędzy Mikulvem a Wiedeniem na stacji całodobowej OMV po prawej stronie - nie pamiętam miejscowosci ale jest bardzo widoczna bo jedna z nielicznych całodobowych na tym odcinku.
Ja wjeżdząjąc do Czech wymieniłaem na granicy 100 PLN na korony tak na wszelki wypadek bo nie wiedzałem czy gaz kupię za kartę.
UWAGA: W Polsca przed granicą nie radzę tankować ale przyjrzeć się cenie gazu. Ja na stacji Petrochemii zapłaciłem 1,99PLN/l - zdzierstwo niesamowite . Lepiej zatankować wcześniej.
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 10.09.2005 11:08

Yellow6 napisał(a): Ja na stacji Petrochemii zapłaciłem 1,99PLN/l - zdzierstwo niesamowite . Lepiej zatankować wcześniej.

No wiesz - nie było Cię kilka dni a gaz sobie skoczył :D , byłem dziś w nocy w Słubicach i po drodze cena 1.93 - 1.96 nie była rzadkością.

Ale nawet jak by był gaz tańszy, warto "wstrzyknąć" w Czechach. Jakoś na tamtym gazie - jak i chorwackim - spalanie było lepsze w moim przypadku. W Chorwacji to ciężko sprawdzić dokładniej bo tam przy tankowaniu samowolka :D ale w Czechach spalanie wyszło mi 8 litrów gazu gdzie jak dojdzie mi w Polsce do 10 to jestem szczęśliwy że tak mało :D
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 10.09.2005 11:41

mpi napisał(a):
Yellow6 napisał(a): Ja na stacji Petrochemii zapłaciłem 1,99PLN/l - zdzierstwo niesamowite . Lepiej zatankować wcześniej.

No wiesz - nie było Cię kilka dni a gaz sobie skoczył :D , byłem dziś w nocy w Słubicach i po drodze cena 1.93 - 1.96 nie była rzadkością.

Ale nawet jak by był gaz tańszy, warto "wstrzyknąć" w Czechach. Jakoś na tamtym gazie - jak i chorwackim - spalanie było lepsze w moim przypadku. W Chorwacji to ciężko sprawdzić dokładniej bo tam przy tankowaniu samowolka :D ale w Czechach spalanie wyszło mi 8 litrów gazu gdzie jak dojdzie mi w Polsce do 10 to jestem szczęśliwy że tak mało :D

To niezłego masz smoka :wink:
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 11.09.2005 06:37

Fakt to fakt: na zbiorniku czeskiego gazu przejechałem ok 420 km - to najwięcej od kiedy posiadam instalację gazową w samochodzie. W Polsce jak dojdzie do 400 to super ale ostatnio 350-360 to norma.
Co do ceny gazu to pod Warszawą tankowałem wracając po 1,75PLN/l a na trasie przeciętnie 1,80PLN/l.
Pozdrowionka. :P

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone