Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śródziemnomorska 7.5 - fontanny na krańcach Europy ... :)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
weldon
Legenda
Re: Śródziemnomorska 7.5 - fontanny na krańcach Europy ... :

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.08.2012 11:09

mariusz-w napisał(a):Choć raz nawet wakacyjnie-sezonowo popracowałem w tamtejszym "Nowotel"-u. :)
Ten czas wspominam mile.

A ja byłem na targach, na początku lat '90-tych, potem robiłem oznakowanie jednego banku, a dla Novotelu, swego czasu, też mi się zdarzyło sporo rzeczy zrobić, ale chyba nie dla wrocławskiego akurat :)

Mały ten świat :D

maslinka napisał(a):A co do wysp, a konkretnie Wyspy Słodowej, jestem ciekawa, jak teraz wygląda sprawa legalnego picia piwa na niej?

Nie mam pojęcia, a mianowicie dlatego, że temat picia piwa jest mi ... obcy :D

Wstyd się przyznać, ale, pomimo, że przecież nogami cały czas się przemieszczałem,
to zwyczaj nie oddawania Bachusowi wcześniej, niż przed snem jakoś tak się u mnie zakorzenił,
że nawet w wakacje go kontynuowałem :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.08.2012 11:09

fontanny na krańcach Europy ...

weldon napisał(a):Obrazek Fontanna!!! :D

A są tacy, co uważają, że Polska w środku Europy leży. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Transalp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Transalp » 09.08.2012 11:18

W przyszłym tygodniu mam zaplanowany wyjazd do Wrocławia, a tutaj niespodzianka - piękna relacja.
Dużo z tych miejsc pamiętam z poprzednich wizyt, ale Twoje informacje poparte zdjęciami - będą świetnym przewodnikiem.

Pozdrawiam

Tomek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.08.2012 11:23

Franz napisał(a):A są tacy, co uważają, że Polska w środku Europy leży. ;)

Ja wiem nawet, gdzie leży geograficzny środek Europy, ale miałem na myśli tę zjednoczoną, podobno, cywilizowaną, cześć ;)

Transalp napisał(a):W przyszłym tygodniu mam zaplanowany wyjazd do Wrocławia, a tutaj niespodzianka - piękna relacja.
Dużo z tych miejsc pamiętam z poprzednich wizyt, ale Twoje informacje poparte zdjęciami - będą świetnym przewodnikiem.

Z tym przewodnikiem to przesada, ale, jeżeli mogę coś poradzić, to buty weź dobre :D
Te brukowane chodniki i place mocno odczułem na swoich stopach :)

Kurcze, ładnie tam jest ... :D

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.08.2012 11:24

maslinka napisał(a):A co do wysp, a konkretnie Wyspy Słodowej, jestem ciekawa, jak teraz wygląda sprawa legalnego picia piwa na niej? Kiedyś było to całkiem legalne i młodzi ludzie się tam spotykali, grillowali, grali na gitarze.

weldon napisał(a):temat picia piwa jest mi ... obcy :D

Mi temat picia piwa też jest już właściwie obcy :wink:

Z tego co wiem (czytałem) do tej pory picie i grillowanie jest tam legalne, ale w niedługim czasie ma się to zmienić, albo już się zmieniło.

I bardzo dobrze, osobiście uważam, że ten zakątek,właściwie w centrum, który nie tak dawno wypiękniał, był systematycznie niszczony i zaśmiecany.
Transalp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Transalp » 09.08.2012 11:36

weldon napisał(a):Z tym przewodnikiem to przesada, ale, jeżeli mogę coś poradzić, to buty weź dobre :D
Te brukowane chodniki i place mocno odczułem na swoich stopach :)

Dzięki za radę.

Właśnie wróciłem z gór i solidne buty mam pod ręką. Myślę, że w nich dam radę.

Pozdrawiam

Tomek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.08.2012 11:40

Obrazek

Obrazek

Kościół św. Marcina we Wrocławiu

Obrazek

Obrazek

Jest jedną z najstarszych istniejących budowli kościelnych we Wrocławiu.
W okresie międzywojennym kościół służył wrocławskiej Polonii – odbywały się tutaj nabożeństwa w języku polskim. Ostatnie nabożeństwo odprawił pochodzący z Opola ks. Józef Sikora 17 września 1939 r., po czym wpisał w kościelnej księdze po polsku następujące słowa:

I nie ustaniemy w walce, siłę słuszności mamy
I mocą tej słuszności wytrwamy i wygramy!

Obrazek

Obrazek

Zaraz za kościołem znajduje się pomnik bł. Jana XXIII

Obrazek

W 1962 roku ekskomunikował Fidela :)

Co prawda nic to nie dało, ale gest się liczy. Już go lubię :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kierujemy się na Wyspę Młyńską, a jakże, mostami Młyńskimi :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednak słońce to jest to :)
Od razu wszystko robi się kolorowe i wesołe,

Obrazek

Zaraz za mostami znajduje się kolejny z kościołów, które, licznie, spotykamy na swojej trasie:
Kościół Najświętszej Marii Panny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten okazuje się być dostępnym i ... pustym

Obrazek

Obrazek

Kościół wzniesiono pod koniec XIV wieku, na miejscu wybudowanego tu w I połowie XII wieku, poprzedniego, romańskiego kościoła.

Wielokrotnie niszczony przez pożary, odbudowywany, ostatnio ze zniszczeń wojennych, mimo, że rozważano pozostawienie zespołu poklasztornego w formie trwałej ruiny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opuszczamy wnętrza kościoła. Wyszło słońce i zrobiło się już całkiem przyjemnie :D

Za chwilę spróbujemy dostać się do cerkwi :)

cdn.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.08.2012 11:46

kulka53 napisał(a):... osobiście uważam, że ten zakątek,właściwie w centrum, który nie tak dawno wypiękniał, był systematycznie niszczony i zaśmiecany.

Warszawa wydaje jakieś kolosalne pieniądze na uprzątanie "pozostałości pokonsumcyjnych".

Ludziom się wydaje, że jak im kapnie z hot doga trochę keczapu, czy wyleje trochę koli z otwieranej butelki to nic się nie stanie, tyle, że jak to się przemnoży przez kilka tysięcy butelek dziennie ... :roll:

Też jestem zwolennikiem jedzenia w wyznaczonych miejscach.

Transalp napisał(a):Właśnie wróciłem z gór i solidne buty mam pod ręką.

Wiem, wiem ... :)

Z tymi butami to bez przesady, ale ja mam swoje stare, złachane, sandałki na grubej podeszwie,
dzięki którym złaziłem nie jedne ruiny, a tu, na wyjazd, kupiłem sobie lekkie, cienkie, półbuty, które były wygodne,
ale na wrocławskim bruku, jak sie okazały, miały za cienka podeszwę i sobie nogi poodparzałem :D

Potem, w Barcelonie, na tych wymyślnych, ozdobnych płytkach, jakimi wykładają chodniki, dorobiłem do reszty :)

O mały włos, a spędziłbym tych kilka dni mocząc nogi w morzu :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.08.2012 12:26

Zaraz za kościołem NMP, przy tej samej ulicy, wzrok przyciąga żółty budynek ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To, zdaje się, jedna z trzech cerkwi znajdujących się na terenie Wrocławia, a dokładnie, to:

Cerkiew Świętych Cyryla i Metodego

U nas jest ulica Cyryla i Metodego. Znajduje się tam komisariat milicji, czyli teraz policji, ale jak byłem, to jeszcze tam milicja urzędowała, zdaje się, że dla Pragi Północ, czy jakoś tak ...

Stąd wzięło się powiedzenie popularne w Warszawie: Cyryl, jak Cyryl, ale te metody ... ;)

Dobra, skojarzenie takie mi się nasunęło :D

Obrazek

Obrazek

Świątynia znajduje się na Wyspie Piasek. Pierwotnie był to kościół rzymskokatolicki pod wezwaniem św. Jakuba, wzniesiony w latach 1686-1690.
Poprzednio stała w tym miejscu średniowieczna kaplica pod wezwaniem świętych Józefa, Joachima, Natalii i Adriana, która została w XVII wieku zburzona.

Obrazek

Jest to pierwsza we Wrocławiu świątynia barokowa. Zniszczona w czasie wojny, w 1970 została przekazana Polskiemu Autokefalicznemu Kościołowi Prawosławnemu. W 1973 zaczęto odprawiać liturgię w prowizorycznej kaplicy. Po odgruzowaniu i wyremontowaniu kościoła odprawiono w 1976 pierwsze nabożeństwo prawosławne w głównej nawie kościoła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Minęliśmy cerkiew i wyszliśmy na sporą wolną przestrzeń wyspy Piasek.

Akurat wyszło słońce i ukazał nam się wspaniały widok.

Obrazek

cdn.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.08.2012 12:47

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Piasku sobie odsapnęliśmy chwilę.

Ciepełko wyjrzało zza chmur, zrobiło się kolorowo i ... cicho :)

Obrazek

Obrazek

Nie wiem, czy to Tamka? Zdaje się, że toteż budynek Uniwersytecki, który powinienem, podobno, wieczorem obejrzeć :D

W Warszawie, na Tamce, kiedyś mała tama przegradzała drogę małej rzeczce i stąd nazwa.
Tutaj, jak się domyślam, ta tamka taka mała być nie mogła, skoro kawał rzeki obok przepływa :)

Obrazek

Czyżby jakaś pozostałość po Euro?:

Obrazek ;)

Obrazek

Obrazek

Piaskowy ... Póki co, chyba jednak ten mi się najbardziej podoba :)

Obrazek

Obrazek

Fajny widok stąd jest.

Obrazek

Pomału musimy przygotować się do największej atrakcji dzisiejszego wieczora.
Tyle, że nawet kończąc spacer, mamy do przejścia jeszcze kawałek :)

Tak więc, jeżeli liczycie, że nie będzie fotek ... ;)

cdn.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.08.2012 12:59

weldon napisał(a):Nie wiem, czy to Tamka?

Nie, to nie Tamka (jeżeli pytanie odnosiło się do zdjęcia powyżej).

Na zdjęciu jest Ossolineum, niewielka wyspa Tamka znajduje się trochę dalej na zachód, bliżej głównego budynku Uniwersytetu. Na Tamce są budynki Akademii Medycznej i Uniwersytetu.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.08.2012 13:04

weldon napisał(a):Ja wiem nawet, gdzie leży geograficzny środek Europy[/color]

Spotkałem się już z kilkoma różnymi - zależnie od sposobu pomiaru, innymi słowy: od chęci i widzimisię ;)

Pozdrawiam,
Wojtek.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 09.08.2012 13:08

weldon napisał(a):Nam na spotkanie, oczywiście bez tych tarcz i posążków (no i zaręczyn :D), wyszła Małgosia
No dobra - słowa, słowami - a dowód rzeczowy w postaci pamiątkowej wspólnej fotki? Ja to niedowiarek jestem :wink: :lol:

pozdrawiam
:D

p.s. I kiedy ta Barcelona????????????????
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 09.08.2012 13:12

Pogoda zmienną jest i jeszcze na jej kaprysy nic nie możemy poradzić. Ten dzień z powodu frontowego powietrza i tak do najgorszych nie należał. Może chwilami brakowało słońca ale ile uroku te chmury dodały zdjęciom. Jaki klimat się wytworzył.

Na przeciw Hali Targowej jest fontanna, mam jej zdjęcie ale nie mam do niego dostępu.

Kłódki na moście dużo wcześniej widzieliśmy przyczepione do niewielkiego mostu w Wilnie (2005r.). Ten zwyczaj więc aż taki stary nie jest. W 2009 roku pojawiły się pierwsze. Ilość miejsca ograniczona a widać jak niezwykle szybko zwiększa się ilość kłódek. No ale jak my w Weronie sfotografowaliśmy bramy obwieszone kłódkami tak turyści fotografują Most Tumski. Bez tych kłódek też by go fotografowali.

We Wrocławiu są 3 cerkwie, wstyd ale w żadnej nie byłam. Kolejny raz otwierasz mi oczy na nasz Wrocław.
Namiary na wrocławskie cerkwie. Jakbyś znowu zawitał na poprawkę.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 09.08.2012 13:15

Tymona napisał(a):
weldon napisał(a):Nam na spotkanie, oczywiście bez tych tarcz i posążków (no i zaręczyn :D), wyszła Małgosia
No dobra - słowa, słowami - a dowód rzeczowy w postaci pamiątkowej wspólnej fotki? Ja to niedowiarek jestem :wink: :lol:

Spędziliśmy dwie godziny we trójkę, cały czas mieliśmy zajęte ręce bo przecież rozmawialiśmy. Nikt nie miał głowy do pstrykania. Fotki nie ma.
Ale przecież się już dobrze znamy z forum cro, co nie? :D :D :D

Tymonko, cieszę się, że Cię widzę, a Ty wciąż czekasz?
Ostatnio edytowano 09.08.2012 13:20 przez Lidia K, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Śródziemnomorska 7.5 - fontanny na krańcach Europy ... :) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone