Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śródziemnomorska 7.5 - fontanny na krańcach Europy ... :)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
ASIULA HK
Legenda
Re: Śródziemnomorska 7.5 - fontanny na krańcach Europy ... :

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 08.10.2012 17:21

weldon napisał(a):
Momentami, to wolałbym autokarem :D

Wiesz Piotrek, jak zwiedzałeś w takim tempie, jakie ma Twoja relacja, to wcale się nie dziwię :wink: :lol:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 12.10.2012 09:23

weldon napisał(a):Teraz pewnie się będzie wszytko po wielokroć powtarzało, ale nic na to nie poradzę.

Po pierwsze, jak mówiłem, że się przyzwyczaiłem do Barcelony, to tylko dlatego, że nie byłem tu, gdzie byłem, po drugie, bo te kształty i ich różnorodność i fantazja powodują, że nawet niewielka zmiana kąta patrzenia diametralnie zmienia kształt i oświetlenie, a po trzecie ... bo mi się podobało :D

Mi i Kaśce też.

W ten oto sposób dołączyliśmy do olbrzymiego tłumu, łażącego w kółko i obijającego się o siebie z powodu takiego, że wszyscy mieliśmy łeby w górę uniesione ... i gęby na popielniczkę :D

Mnie się też podobało. To jest takie miejsce które można oglądać bardzo długo i wciąż się zobaczy zupełnie coś nowego. A jak mnie teraz łeb boli od wygięcia w tył. :wink:

Windą na wieżę nie wybraliście się - szkoda, bo straszna mnie ciekawość zżera jakie są z niej widoki :?:

A, jeszcze nie wiem czemu przygląda się z takim zainteresowaniem Kasia
Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.10.2012 09:30

Lidia K napisał(a):A, jeszcze nie wiem czemu przygląda się z takim zainteresowaniem Kasia

Ja myślę, że żółw coś wypluł. :)

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.10.2012 09:34

Lidia K napisał(a):A, jeszcze nie wiem czemu przygląda się z takim zainteresowaniem Kasia

Temu żółwiu :D

Pewnie, gdybym znał hiszpański i czas potrzebny na wjechanie na górę, to byśmy wjechali, ale nie miałem pojęcia, co mnie w środku czeka, więc słuchałem się przewodniczki.

W sumie dobrze, bo nawet ot, pospacerować, chwile się zadumać i zajrzeć w te kilka kątów to i tego czasu co mieliśmy było za mało.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.10.2012 09:45

Tak według mnie to mógłbyś tam wejść jeszcze raz ;).... bo mnie się podobało ! 8)
Dzięki za tak sporą dokumentację fotograficzną ... świetnie się oglądało. :)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.10.2012 10:22

weldon napisał(a):[color=#800000]W ten oto sposób dołączyliśmy do olbrzymiego tłumu, łażącego w kółko i obijającego się o siebie z powodu takiego, że wszyscy mieliśmy łeby w górę uniesione ... i gęby na popielniczkę :D

Trochę się jednak zmieniło od czasu, gdy ja byłem w środku.
Na lepsze.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.10.2012 13:02

Za miastem droga zaczęła się podnosić ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Było to coś zbliżonego do tej, która, przez Veliky Etap do Bośni prowadzi. Momentami bardzo zbliżonego :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Montserrat to specyficzny masyw górski, położony 40 km na północny zachód od Barcelony.
W góry to ja tak mało chętnie, ale w górach tych położony jest benedyktyński klasztor, który, jak to wyczytałem w przewodniku:
"leży na wysokości 1000 m.n.p.m, czyli 2/3 wysokości góry (1236 m n.p.m.)".
Matematyk to tego nie pisał ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę nami pokręciło, ale, chwila moment, byliśmy na miejscu :)

Obrazek

A tak wygląda ta 1/3 góry nad nami ;)

Obrazek

Klasztor podobno wybudowano po tym jak w cudownych okolicznościach znaleziono figurkę Matki Bożej z Dzieciątkiem, legenda głosi że do Hiszpanii przywiózł ją św. Piotr.
Obecnie jest to najświętsze miejsce Katalonii. I, chyba, najbardziej oblegane przez turystów :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pani przewodnik coś tam mówiła po drodze, ale chyba przysypiałem, bo musz ezerkać do ściąg.

A ściągi mówią, że: Malownicze krajobrazy i wiele atrakcji przyciągają w to miejsce tysiące turystów z całego świata. I to by się sprawdziło :)
Acha, i jeszcze: Do Monstserrat najprościej dojechać bezpośrednim pociągiem z Barcelony (stacja Plaça d’Espanya), po około godzinnej podróży należy przesiąść się do kolejki linowej (kursuje co 15 min.), która przewiezie nas pod klasztor. Oprócz kolejki linowej na górę kursuje także kolej linowo-terenowa (co 20 min.). Koszt przejazdu w obie strony to 18 euro. W cenę biletu wchodzi pociąg, kolejka linowa oraz dwie kolejki zębate (z klasztoru na szczyt oraz z klasztoru do kaplicy w skale).

Na pociąg i kolejki sobie popatrzymy z zewnątrz, a na razie popatrzmy na krajobrazy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawostką niech będzie fakt, że patrzymy sobie na coś, co niegdyś było ... dnem morskim :)
25 milionów lat temu bylibyśmy właśnie na pełnym śródlądowym morzu. Wypiętrzenia skorupy ziemskiej wyniosły to dno w górę, wystawiając na działanie erozji, przez co teraz mamy okazję podziwiać skałę fantazyjnie wyrzeźbioną przez wiatr. Wierzchołki jak baszty, stoki jak naprędce zlepione pionki skalne i kształty jakby wycięte ostrym narzędziem. Oczy bawią się w odgadywanie zaklętych w kamień postaci i symboli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W średniowieczu zastanawiano się, czy miejsce to nie jest słynnym Monsalwatem - Dziką Górą. Wierzono, że w niedostępnych skałach ukryty jest legendarny święty Graal - mistyczne naczynie, do którego Józef z Arymetei zebrał krew z przebitego boku Jezusa. W opowieści Eschenbacha dzielnemu rycerzowi udaje się wprawdzie odnaleźć skarb, nie ma jednak żadnych dowodów, że dzieje się to w Katalonii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na górskich zboczach okalających dolinę znajduje się droga krzyżowa. W ogóle, na górę można dotrzeć na różne sposoby, również, oprócz wymienionych wyżej, pieszo i na rowerach. Podobno spacer wzdłuż całej drogi krzyżowej wymaga poświęcenia całego dnia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sporo Rosjan ... ;)

Obrazek

O figurce juz pisałem, więc dodam, że Montserrat kojarzony jest też z inną biblijną historią. 50 lat po narodzinach Chrystusa jego uczeń Piotr przywieźć miał do Hiszpanii figurkę Matki Boskiej. Jej twórcą był św. Łukasz, lekarz i towarzysz misyjnych wypraw św. Pawła. Ta i inne liczne prace uczyniły z niego patrona... malarzy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tajemnicza góra znakomicie mogła się nadawać do bezpiecznego ukrycia figurki. W dodatku to także dobre miejsce na przetrwanie najazdu Maurów - wrogów chrześcijaństwa. Najazd Maurów mógł stanowić również powód zaginięcia oryginału figurki. Chaos faktów, ale... w świątyni na wysokości 725 m jednak jest figurka. Tylko czy ta, którą zrobił św. Łukasz?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cóż, nie przekonamy się, póki jej nie zobaczymy ;)

Ruszamy w kierunku klasztoru :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.10.2012 13:08

Widzę, że coś się zmieniło przez tydzień.
Ja cytowałem zdjęcie, a teraz w tym miejscu figuruje kawałek tekstu. Ciekawostka.

A Montserrat ma wspaniałe połozenie.

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 24.10.2012 13:13

Góry ładne ... nowoczesne budynki już mniej.
No ale cóż .... 8)

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.10.2012 13:22

Położenie super, natomiast fakt, że "ucywilizowanie" tego miejsca trochę mnie nastawiło anty, ale potem będzie lepiej ... trochę :D

Te nowoczesne budynki, to jakoś tak mocno obejmują to, co najciekawsze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Patronat zobowiązuje. Na terenie znajduje się kilka muzeów znanych malarzy. M.in. Dalego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sumie fakt, trochę to, póki co, wygląda jak kiepski disnejland:/

Obrazek

Obrazek

Czarna Madonna ...

Obrazek
Pierwsza.

Potem będzie ich tak dużo, że przestaniemy zwracać uwagę :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pojawia się coś, co wygląda na starsze.

Wchodzimy głębiej. Na samotność nie mamy co narzekać :)

cdn.
Ostatnio edytowano 24.10.2012 13:37 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.10.2012 13:36

weldon napisał(a):Położenie super, natomiast fakt, że "ucywilizowanie" tego miejsca trochę mnie nastawiło anty, ale potem będzie lepiej ... trochę :D

Tak, to mi też przeszkadzało, dlatego po pierwszej wizycie przed wielu laty, potem już tam nie wracałem.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.10.2012 13:42

Franz napisał(a):... potem już tam nie wracałem.

W sumie, to szkoda pewnie, bo okoliczne ścieżki wyglądają na puste i malownicze, ale te zapchane parkingi i autokary nie nastrajają optymistycznie :/

Takie miejsce do odhaczenia, nie do zadumy. Szkoda :(
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 24.10.2012 14:00

weldon napisał(a):W sumie, to szkoda pewnie, bo okoliczne ścieżki wyglądają na puste i malownicze,

No proszę ... czyli dla chcącego i mającego ciut więcej czasu ... 8)

weldon napisał(a): ... ale te zapchane parkingi i autokary nie nastrajają optymistycznie :/

... no to już wszędzie, gdzie tak jest ! :?

Pozdrawiam.
weldon
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.10.2012 14:06

mariusz-w napisał(a): ... czyli dla chcącego i mającego ciut więcej czasu ... 8)

Dobre buty i lubiącego się wspinać :lol:

W zasadzie, wjazd na samą górę wagonikami i spacer w dół tez musi być niezłym przeżyciem.
Niestety, przelecieliśmy przez ten klasztor biegiem :/

Ale widziałem ludzi na rowerach górskich, jak również takich z plecaczkami i kijkami,
jak wyruszali na trasę, więc ktoś tam jednak idzie dalej, niż do najbliższego sklepiku :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.10.2012 14:41

Wróćmy do roku 880, kiedy to w znajdującej się na górze Montserrat pieczarze Santa Cova miejscowa ludność dokonała dziwnego znaleziska - czarnej rzeźby Matki Boskiej. Mimo wysiłków wydobycia z groty figurka ani drgnęła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To niespodziewane zajście uznane zostało za pierwszy cud i wkrótce w okolicznych jaskiniach ulokowały się pierwsze eremitoria zakonników. Miejscem kultu zajęli się benedyktyni - najstarsza organizacja klasztorna Europy Zachodniej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wybudowany w X w. klasztor na Montserrat do dziś jest drugą co do ważności po Monte Cassino siedzibą zakonu. Benedyktyni przenieśli święty wizerunek w bardziej centralny punkt góry, natomiast na zboczu, w miejscu odnalezienia, wybudowano w XVII w. kaplicę. Co do samej figurki wątpliwości jest wiele. W 2001 r. badania dowiodły, że współczesna rzeźba musi być kopią tamtej dawnej, a jej czerń nie jest barwą hebanu, tylko farby.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obalone zostało też inne przekonanie, że kolor oblicza wynika z okopcenia przez pochodnie w czasie procesji. Wciąż za to zastanawia styl wzorowany na VI-wiecznej rzeźbie bizantyjskiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przybliżony wiek figury to XII lub XIII stulecie, zatem i tak trzeba ją uznać za cenną artystycznie. W 1881 r. przyznano jej znaczenie religijne - Czarna Madonna ogłoszona została patronką Katalonii.

cdn.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Śródziemnomorska 7.5 - fontanny na krańcach Europy ... :) - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone