Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śródziemnomorska 5.5 ... Rogoznica znów i znów we dwoje ...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 19.12.2011 09:54

kurcze , ale narobiles tych zdiec :D :D

podejrzewam ze to tylko niewielka czesc z calosci laduje na forum co :wink: :wink:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 19.12.2011 10:09

Fajnie że piszesz relację. Ładne miejsca.
I jak wrażenia z wyprawy we dwoje ?
Córka też pewnie zadowolona z Waszego wyjazdu była ? 8)

Pozdrawiam cieplutko.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.12.2011 10:19

Niektóre z zabytków Szybenika znajdują się pod opieką konserwatorów z innych państw

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Katedra św. Jakuba wpisana jest na listę światowego dziedzictwa UNESCO, podobno jest to najstarsze miasto rodowe na wschodnim wybrzeżu Adriatyku, cokolwiek to nie znaczy :), podobno na zamku św. Anny znaleziono ślady osadnictwa które miało tu miejsce na długo przed przybyciem Chorwatów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dochodzimy do katedry, tym razem od drugiej strony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj, "na zapleczu" kościoła, można obejrzeć wspomniany już "wiatrowskaz", głowy, rzeźbione przez głównego architekta, stare drzwi katedry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak wszystkie przejścia, jeżeli tylko biegną w dół, te też, można być pewnym, że skończy się nad wodą :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak też się dzieje. Mijamy hotel, zdaje się, że z muzeum, kapitanat portu, kolejny, opuszczony tym razem hotel i ... wyjeżdżamy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze, po drodze, zaglądam do źródełka i kaplicy, gdzieś w okolicach Grebasticy, czy też w niej samej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamknięte i bez historii. Strata czasu.
Na szczęście nie poświeciliśmy go za dużo więc możemy jeszcze wyruszyć na spotkanie ...

Obrazek

Z Mikołajem ... :)

Ale to już w ciągu dalszym ;)

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.12.2011 10:28

andrzej.k napisał(a):podejrzewam ze to tylko niewielka czesc z calosci laduje na forum co :wink: :wink:

Chyba tak. Nie liczyłem, ale wywaliłem trochę zwłaszcza tych dublujących temat.
Ale i tam jest to tylko część tego, co w zeszłym roku, kiedy robiliśmy na dwa aparaty.

No i, mając już sporo fotek z tych miejsc, gdzie drugi raz wylądowałem, szukałem czegoś, co w zeszłym roku nie udało mi się zobaczyć.

Ale to się za bardzo nie da :D

Crayfish napisał(a):I jak wrażenia z wyprawy we dwoje ?
Córka też pewnie zadowolona z Waszego wyjazdu była ? 8)

Jakoś z dzieckiem mi łatwiej się jeździ, bo wtedy wiadomo było, kto "tu rządzi" ;)

Teraz zdarzało się, że mieliśmy różne plany, w związku z czym, w drodze kompromisów, musiałem się podporządkować :D

Z drugiej strony ja wybierałem miejsca i ścieżki którymi się poruszaliśmy ;)

A dzieciak?

A dojdziesz to za podlotkiem?
Z jednej strony podobało jej się, że tak się samorządzi, z drugiej pogoda byle jaka się w Polsce zrobiła, więc wywnioskowałem, że najlepiej by się czuła, jakby wyjechała do Chorwacji ... Tyle, ze sama , albo, jeszcze lepiej, z własnym towarzystwem :D

Pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 19.12.2011 10:35

Fajny "drzwiowy" odcinek :!:

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.12.2011 11:08

Drzwi i oknów to, zdaje się, będzie więcej ;)

Podobno są na forum tacy, którym się Primosten podoba ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsze co, jak już znaleźliśmy (a o dziwo dość szybko znaleźliśmy) miejsce parkingowe, to, po minięciu piekielnie obleganych stolików przy promenadzie wiodącej w stronę wyspy i dotarciu za mury, to poszliśmy na zasłużoną kawę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rok temu to miał być nasz cel, ale jakoś nie spodobał nam się.
Nie wiem, może to ten pierwszy kontakt, może ten tłum, może ... Nie wiem, nie spodobał nam się i już :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie, żebym go odradzał komuś. Sam byłem dwa razy, posiedziałem, połaziłem ... Nawet się kilka polskich samochodów rzuciło w oczy.
W zeszłym roku nawet był jeden z nalepką cro.pl :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niewątpliwą zaletą miejsca jest widok na morze ze wzgórza na środku wyspy.
Z pewnością, o czym wielokrotnie pisano na forum, zaletą są knajpki z widokiem na marinę w zatoce.

Nie wiem. Jakoś nie dla nas to miejsce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze, z kronikarskiego obowiązku, kilka zdjęć z drogi powrotnej do samochodu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I uciekamy.

Zdaje się, że już tu nie wpadnę więcej.

No, może, przejazdem ;)

Obrazek

Pozdrawiam
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 19.12.2011 11:16

Fajnie ... :) ... i fajnie pokazane !
Żona cierpliwa była ... tyle fotek ... tyle razy "stop". :)

Flora ... passiflora ... też mi "pasi" ! ;) :)

Pozdrawiam.
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 19.12.2011 11:36

weldon napisał(a):...I nie warto spieszyć się. Czasami trzeba poczekać, aż sobie ludzie pójdą, zatrzymać, dokładniej przyjrzeć jakimś szczegółom, elementom, drzwiom ...

I zapewne właśnie wtedy widzisz to, czego inne oczy nie dostrzegają.....dlatego tyle tu u Ciebie fajnych drobiazgów, które nie każdy zdąży zauważyć....
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.12.2011 11:40

mariusz-w napisał(a):Żona cierpliwa była ... tyle fotek ... tyle razy "stop". :)

Gucio tam ... Każdy przystanek okupiłem biegiem za nią :D

Żartuję :)

Po prostu, łażenie bez celu ma tę zaletę, że można zobaczyć nie to, co się chce, ale to, co w oko akurat wpadnie.

Nawet, jeżeli któreś z nas skręciło gdzieś w bok, to, nie oszukujmy się, nie są to jakieś przestrzenie, czy pokręcone i rozwidlające się ścieżki, żebyśmy nie mogli się znaleźć :D

PS a, tak przy okazji, mała prywata, ale może cię to zainteresować:

Bródno z lotu ptaka.

Warto tez wejść na witrynę urzędu i ściągnąć sobie te dwie broszury - fajne są :D
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 19.12.2011 11:59

weldon napisał(a):
Podobno są na forum tacy, którym się Primosten podoba ...

Podobno, hmmm :wink: :wink:

A jak twojej Zonie sie podobal :?:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2011 12:01

weldon napisał(a):Twierdza w Szybeniku, zresztą większość tych twierdz, ma ten minus, żeKolejny raz stwierdzam, że środkowowakacyjny tłok jest stanowczo przereklamowany.
W porównaniu z wrześniem jest zadziwiająco pusto.

W lipcu też było pustawo.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.12.2011 12:15

andrzej.k napisał(a):A jak twojej Zonie sie podobal :?:

Może być, aczkolwiek już widziała, więc po co tam drugi raz jechać?

O, Trogir ... Trogir, to jest to ... :D

Franz napisał(a):W lipcu też było pustawo.

No właśnie dziwnie, bo będąc na przełomie lipca i sierpnia spodziewaliśmy się tłumów,
a, no, może fakt, na plaży było więcej osób, ale w miastach i w Plitvicach bez porównania mniej, niż we wrześniu.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.12.2011 12:42

weldon napisał(a):No właśnie dziwnie, bo będąc na przełomie lipca i sierpnia spodziewaliśmy się tłumów,
a, no, może fakt, na plaży było więcej osób, ale w miastach i w Plitvicach bez porównania mniej, niż we wrześniu.

Bo ludzie zwiedzają miasta wieczorem, żeby uniknąć łażenia w upale. Jeśli komuś to jednak nie przeszkadza, tłumów nie spotka, nawet (a może zwłaszcza) w sezonie :)

Fajnie, że zmieniłeś zdanie co do Szybenika. Mnie się tam bardzo podobało - urocze zakątki i schody, schody, wszędzie schody (prawie jak w Dubrowniku :wink:)

Po Primostenie to sobie chodzę tylko wirtualnie, ale kiedyś tam pojadę! :D
adampluton
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adampluton » 19.12.2011 12:47

weldon napisał(a):

Obrazek

To się nazywa kwaterka z widokiem :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.12.2011 12:54

maslinka napisał(a):Fajnie, że zmieniłeś zdanie co do Szybenika.

Może nie do końca zmieniłem, bo mi się tam nawet podobało, ale nie aż tak, żeby wrócić.

Natomiast już poprzednio zaglądaliśmy w pewne zakamarki, które są zazwyczaj omijane szerokim łukiem.
No i, poprzednio, pod wielkim wrażeniem Trogiru byliśmy, a dziś Szybenik był jeszcze przed Trogirem, więc innym okiem na niego patrzyłem.

Trafiła się okazja, pojechaliśmy i odnaleźliśmy ten sznyt, który powinno miasto mieć, żeby przyciągnąć.

Do Primostenu jedź. To fajne miejsce. Jest sporo osób, które, jak wiem, lubią i polecają Primosten.

Rzecz gustu.

Nam jakoś pasował do miejsc "które warto i należy odwiedzić, ale wracać niekoniecznie".

adampluton napisał(a):To się nazywa kwaterka z widokiem :)

Może to właśnie powód tego mojego podejścia do Primostenu, że co lepsze to już zajęte było? "D

Pozdrawiam :)

PS zaraz za cmentarzem jest fajna, nieduża knajpka "Pod Galebem", zachwalana przez Roxi swego czasu.
Chyba można ją polecić z czystym sercem, bo widok na morze stamtąd jest bardzo ładny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży