Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śródziemnomorska 5.5 ... Rogoznica znów i znów we dwoje ...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.12.2011 15:55

Całkiem dużo powspominałeś przy takiej małej kawie :wink:
I do Ostrzyhomia zawitaliście choć na chwilę. Dzięki za przywołanie mojej mini relacji :)

Źle się podróżuje w deszczu, mam nadzieję, że potem z pogodą było już tylko lepiej :D
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 13.12.2011 16:23

:lol: No, pięknie, pięknie... mimo pogody, niecierpliwie czekam na dalszy ciąg. Pozdrawiam
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 13.12.2011 16:37

:x :x nie otwiera mi sie ani jedno zdiecie :cry:

tylko u mnie tak czy jak :twisted:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 13.12.2011 16:45

andrzej.k napisał(a)::x :x nie otwiera mi sie ani jedno zdiecie :cry:

U mnie różnie, w zależności od zdjęcia. Nawet w mojej "osobistej" relacji nie wszystkie mi się otwierają.
Zapewne wina serwera f-mix.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 13.12.2011 16:48

O Rogożnicy wspomniano więc jestem i ja. :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.12.2011 17:01

Ukladam sobie tutaj Twoja trasę: Plitvice - Wawel - Plitvice - Słowacja - Plitvice - Węgry. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 13.12.2011 17:05

Poczytam sobie i pooglądam, bo niestety Plitvickie w tym roku musieliśmy pominąć (brakło czasu :evil: ), ale oglądając twoje zdjęcia muszą zostać uwzględnione w przyszłorocznych planach :D
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 13.12.2011 17:18

longtom napisał(a):Zapewne wina serwera f-mix.

Piotr, jak to wyglada w rzeczywistosci, mozna cos z tym zrobic :(

Kurcze, nie bede tylko czytal, foty tez chce :cry: :cry:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 13.12.2011 19:45

Ja mam komplet. :) Może już jest w porządku. Ale kolorki, czyżby chromowane :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.12.2011 23:09

Witaj Piotrze :)

Melduję swoją obecność

Pięknie pokazałeś tą " szparę z mokrymi zielonościami " . . .

Oj . . . się będzie działo . . .

Pozdrawiam
Piotr
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 14.12.2011 07:26

Franz napisał(a):Ukladam sobie tutaj Twoja trasę: Plitvice - Wawel - Plitvice - Słowacja - Plitvice - Węgry. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Widzisz przecież, że to pół roku trwało ! ;)
Teraz i ja się nie dziwię ! ... tyle razy zawracać ! :roll:
Dlatego z nawigacji nie korzystam ! :lol:

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.12.2011 07:42

maslinka napisał(a):Źle się podróżuje w deszczu, mam nadzieję, że potem z pogodą było już tylko lepiej :D

To zależy co masz na myśli mówiąc "potem" ;)

helen napisał(a):... niecierpliwie czekam na dalszy ciąg.

Ha, wstrzeliłem się w twoje zwolnienie :D

Znaczy się - mam szczęście :lol:

andrzej.k napisał(a)::x :x nie otwiera mi sie ani jedno zdiecie :cry:

W dalszej części postaram się robić mniejsze wrzutki i odchudzać fotki, bo to chyba może być przyczyną.

W sumie identycznie robię w Mazowszu i nie było problemów ... Chyba nie było :D

longtom napisał(a):Zapewne wina serwera f-mix.

Albo moja ... Postaram się robić, tak, jak wyżej opisałem ...

Kevlar napisał(a):O Rogożnicy wspomniano więc jestem i ja. :lol:

Wydaje mi się, że udało mi się znaleźć kilka miejsc nowych, albo te same miejsca zobaczyć w innym świetle, niż rok temu.

Rogoznica, co mnie trochę niepokoi, spodobała się również mojej żonie ...
Coś wspominała, że w przyszłym roku chętnie by wróciła ... :roll:

A przecież wypadałoby coś nowego zobaczyć ... :D

Franz napisał(a):Ukladam sobie tutaj Twoja trasę: Plitvice - Wawel - Plitvice - Słowacja - Plitvice - Węgry. ;)

Trasa jak trasa, ale ostatnio Beniowski mi się przypomniał i spodobała mi się forma poematu dygresyjnego ... ;)

A tak na prawdę, to podzieliłem fotki na grupy i obrabiam po kolei od najmniejszej, więc, żeby się nie pomylić, wrzucam jak leci.

Pomału dojdę do układu chronologicznego ... :D

plessant napisał(a):Poczytam sobie i pooglądam, bo niestety Plitvickie w tym roku musieliśmy pominąć (brakło czasu :evil: ), ale oglądając twoje zdjęcia muszą zostać uwzględnione w przyszłorocznych planach :D

Za drugim razem mogłem sobie pozwolić na swobodne spacerowanie, natomiast polecam jednak spokojny, cąłodzienny spacer.

W zeszłym roku niepotrzebnie tylko pojechałem do Bihacia, ale, mz, idealny układ to taki, że przyjeżdża się jednego dnia, odwiedza Slunj, może Boraceve Spilje, można pojechać przez Poljanak do Sertic Poljana, gdzie i widoki są ładne (stamtąd, mniej więcej, oglądałem całą dolinę jezior plitvickich) i spotkać z tą "dziką" Chorwacją, natomiast cały kolejny dzień przeznaczyć na jeziora - pół dnia to tak trochę po łebkach.

Lidia K napisał(a):Ale kolorki, czyżby chromowane :wink:

Chyba nie ... Ale głowy sobie nie dam uciąć.
Color saturation na normal. Wyostrzenie na hard, za to Tone na high, więc pewnie to miało wpływ na kolory.
W ogóle jakoś mało zwracałem uwagę na ustawienia aparatu, więc spotkało mnie kilka niespodzianek :D

piotrf napisał(a):Witaj Piotrze :)

Witaj ...

Ja wiem, czy działo ... Nuda, nuda, nuda ...
Żadnych fajerwerków, incydentów. Po prostu wakacje ... :D

mariusz-w napisał(a):Widzisz przecież, że to pół roku trwało ! ;)

Och ... Chciałbym :D

Dziękuję za odwiedziny wszystkim :)

Pozdrawiam
Krzysztof i Lidia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof i Lidia » 14.12.2011 09:08

Oficjalnie melduję się, tym razem w Chorwacji.... krainie :D

weldon napisał(a):
Podobno najtrudniej zacząć ...

skoro... już zacząłeś :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.12.2011 09:10

A podobno prawdziwego mężczyznę poznaje się nie po tym jak zaczyna.... :twisted:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.12.2011 09:14

Roxi napisał(a):A podobno prawdziwego mężczyznę poznaje się nie po tym jak zaczyna.... :twisted:

No na taka ocenę, to chwilkę poczekacie ;)

Z góry uprzedzam, że rad typu ceny, adresy, czasy to, poza nielicznymi wyjątkami, nie pamiętam.

Jakby co, to mam jakieś notatki, kwitki, to poszukam.
Bankomat w miasteczku przed Plitvicami, koło sklepu, czy knajpy, więc warto tam wypłacić sobie trochę gotówki.

Tak samo na rynku w Slunj, jak pamiętam, były dwa bankomaty. W zeszłym roku znaczy się były, ale pewnie nie zmieniło się za bardzo.

W parku płaci się cashem, kunami, ale są kantory, więc nie ma problemu z wymianą, natomiast po drodze są knajpki, w których lepiej mieć gotówkę.

Za chałupę zapłaciliśmy kunami. Chyba 115 kun? Tak mi coś się kołacze po głowie, ale czy od osoby, czy za dwie ...

Można było i euro, ale pani było ganc pomada.

Pokoik, łazienka ... Jedliśmy w knajpie, bo wróciliśmy późno i nie chciało nam się nic gotować.

I genialny szczeniak tam latał :D

Zdjęć mam mało, bo ... z żoną byłem ;)

Zwłaszcza w czasie deszczu, no i w czasie jazdy tymi serpentynami mocno trzymała łokieć na podłokietniku, w którym miałem schowany aparat i dyskretnie dawał mi do zrozumienia, że woli, jak w czasie jazdy trzymam obie ręce na kierownicy ;)

Węgry przelecieliśmy kurcgalopkiem, bo już było późno, wieczorkiem starczyło nam czasu na jakiś obiad tylko i wybranie prezentu dla dziecka (świetną torbę w H&M znaleźliśmy - i niedrogo :D).

Pogoda była byle jaka, więc zdecydowałem, że jak rano wyjedziemy, to, omijając zaplanowany wcześniej Balaton, obejrzymy i Slunj i Plitvice ...

Slunj poszło się ... ;) więc starczyło czasu na krótszą trasę po Plitvicach, gdzie wylądowaliśmy krótko po czternastej.
Trochę był problem ze znalezieniem miejsca na samochód - szczerze mówiąc, to miejsca było sporo, ale ... dojazdy były zastawione.
W większości przez Polaków szczerze mówiąc :/

Krótszą trasę powiedziałem ... :?

No nic.

Po tym przydługim wstępie ... Płyniemy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kozjak, wyspa ... Po więcej informacji zapraszam do ŚM 4.5, gdzie starałem się dość dokładnie opisać jeziora.

Stateczki pływają dość często, ale też i ludzi się potrafi uzbierać.
pomimo, że obowiązuje coś w postaci kolejki, to lepiej pilnować swojego miejsca.
Dla informacji - to już wiele razy było wspominane - na statku są sprawdzane bilety, więc lepiej ich nie zgubić zaraz po wejściu do parku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cieplej się zrobiło. O ile do tej pory po płaskim raczej zasuwaliśmy teraz czeka nas bardziej pod górkę.

Ścieżek jest do wyboru kilka. Na bilecie jest plan.
W kilku ważniejszych punktach też, takie większe tablice wiszą.
Można wybrać sobie trasę zróżnicowana pod względem długości.
Oznaczone to jest literkami A, B, C, D ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak się teraz patrzę na kolory i, jak myślę, to we wrześniu jest więcej żółtego, natomiast tutaj, na przełomie lipca i sierpnia, mocno się zieleń rzucała w oczy ...

Nie śpieszyliśmy się, mimo, ze już się zbliżała piąta.

Na spacer pod górkę do Stacji 3 przeznaczyłem godzinkę.
Coś zjemy, autobus, powrót ... No to mamy sporo czasu ...

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży