Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Śródziemnomorska 5.5 ... Rogoznica znów i znów we dwoje ...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.12.2011 08:37

Staram się śledzić tę relację na bieżąco... nie było to łatwe bo co otworzyła mi się jedna porcja zdjęć, w tym czasie pojawiała się kolejna, równie potężna 8O :wink:

Zresztą, plitvicke fotki były tak piękne, że odebrało mi mowę :wink:
Nie wiem jak to zrobiłeś, ale uderzyło mnie w nich to, że mimo niezbyt ciekawej pogody, chmur, miały w sobie tyle światła, blasku, jakby były robione przy pełnym słońcu...

Do Rogoźnicy nigdy nie zaglądnęliśmy, przejeżdżając wybrałem bardziej znany i popularny Primosten. Plaże, czy raczej wybrzeże, jak Małgosia napisała, dla nas tragiczne, ale miejscowość z pewnością musi mieć swój urok skoro tak wiele osób tam powraca...

Bardzo spodobała mi się twierdza Klis, jeszcze nie widziałem tak szczegółowego z niej reportażu. Jest bardzo dobrze zachowana, ładne widoki stamtąd się roztaczają... z pewnością miejsce warte odwiedzenia. Ale zieleń, faktycznie bije tam po oczach :wink: .

Split, no cóż, też nas tam nie było i pewnie nie będzie, choć nigdy nie wiadomo. Z tego co widzę tu, i widziałem już wcześniej, wydaje mi się, że Starówka jest ładniejsza i ciekawsza niż zadarska...

A w ogóle to... miło się czyta i ogląda, fajnie tu :D

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.12.2011 08:49

Czy na tym zacnym tronie widać autora?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.12.2011 09:10

Dzięki, Paweł, za miłe słowo :D

Zadaru nie widziałem, ale, jak widać, Split był kolejnym miastem, które uznaliśmy za warte kolejnych odwiedzin, co też, jak się niedługo okaże, uczyniliśmy :)

Zresztą kosztem Zadaru właśnie.

Klis, chyba obszerniej, bo razem z jego historią i legendami, opisałem w poprzedniej Śródziemnomorskiej, natomiast polecam, ale jednak w czasie ładnej pogody.
Widok na Split wart jest tego skoku w bok.

Tym bardziej, że nie jest tam zbyt tłoczno, a tego, jak się już domyślam, nie lubicie.

Zdjęcia ... Ważne, że się podobają ;)

Takie plaże, typowe dla Chorwacji, w Rogoznicy też są. Tak w ogóle, to tam jest osiem, różnych plaż, a mi Lozica przypadła do gustu przede wszystkim dla tego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mnie od leżenia na plaży kręgosłup boli, a to, jak się wchodzi do wody to jest mi obojętne, natomiast nie ma nic piękniejszego, niż szum morza rozbijającego się o przybrzeżne skały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli jest za cicho, żeby się tym szumem kontemplować z tarasu, to bierzesz kawę i idziesz, siadasz na kamiennych schodach, albo na jakimś murku, obserwujesz kołyszące się na wodzie łodzie, boje, ptaki, patrzysz jak rybacy krzątają się na swoich kuterkach, czasami ochlapie cię większa, bardziej rozbita o biało-czarne skały fala.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać, po powrocie ze Splitu nie mogliśmy sobie odmówić tej przyjemności :)

O ile żwirkowe plaże były jeszcze pełne ludzi, o tyle tu, na Lozicy, zrobiło się już pusto.
Cień pomału kładł się na skałkach, ale tam, gdzie jeszcze docierało słońce, albo gdzie fala wyskoczyła powyżej linii cienia, światło grało rozpryskujących się kroplach ...

To było miłe zakończenie dnia.

Do samej Rogoznicy już nie chodziliśmy, tym bardziej, że odwiedziliśmy ją wczoraj wieczorem (co pewnie niedługo pokażę - trochę niechronologicznie, ale czyja obiecywałem, że będzie po kolei? ;)), a dziś już mieliśmy tylko ochotę na opróżnienie jakiejś butelczyny taniego, za to zimnego wina "z widokiem na" ...

Pozdrawiam

PS na tronie to chyba Dioklecjan siedział, ale głupio mi było samego cesarza się o takie rzeczy pytać :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 22.12.2011 09:28

weldon napisał(a):Jeszcze obowiązkowa wizyta w Ribarnicy. Dwa lata temu, nie powiem, jakoś jechało tu rybami, dziś ... Dziś zamknięte na kłódkę. W końcu dalej nie wiem, czy tam się wchodzi do środka, czy nie ...

Wchodzi ... a nawet kupuje ! :)

... ale to rano ! 8)
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 22.12.2011 10:23

No tak...., zostawić Środziemnomorską na chwilę to duży błąd...

Teraz latam za Wami z wywieszonym jęzorem, a to marina Frapa, a to Lozica, schodami po twierdzy jakiejś biegam.....zaglądam w splitskie zakamarki....pot zalewa oczy......

...ale co tam wywalony jęzor, co tam pot...

Pięknie jest!!! :D :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.12.2011 10:58

mariusz-w napisał(a):Wchodzi ... a nawet kupuje ! :)

... ale to rano ! 8)

Będę też rano, ale obawiam się, że nie dowiózł bym do siebie ... To znaczy dowieźć, to bym dowiózł, tylko co by się, w tym upale, z Dioklecjanowym zabytkiem stało ;)

Rybki będą, ale wieczorkiem :)
sroczka66 napisał(a):Teraz latam za Wami z wywieszonym jęzorem ...

A bo mi się na wspomnienia zebrało jak już zacząłem i jakoś ciężko przestać :D

sroczka66 napisał(a):Pięknie jest!!! :D :D

Niemożliwe :roll:
Będziecie znów na mnie za kolory krzyczeć, ale w końcu takie mam założenie, żeby wszystkich do Rogoznicy zniechęcić i pokazać, ze tam nudno i nie warto ... ;)

Dlatego przejdziemy się jeszcze po miasteczku.

Wieczorkiem.

To będzie ten poprzedni wieczorek, który mi wypadł przed Splitem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dokładnie nie pamiętam, ale jest taka możliwość, że to był ten dzień, kiedy mandat dostałem.

Wiem, że to brzydko mandaty dostawać, ale jakoś pokręcili z tymi strefami parkowania i tam, gdzie w zeszłym roku stawałem bez problemu, teraz okazało się, że jednak płacić trzeba.

Tyle, że zawsze przychodził parkingowy i nie było problemy, a tym razem nie przyszedł.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak sobie myślę teraz, że to jednak wcześniej było.
Wielka, biała płachta wsadzona za wycieraczkę lekko wkurzyła małżonkę nie nawykłą do takich sytuacji.

Kazała mi najpierw znaleźć tego, co nam te kartkę wsadził i mu nakopać, ale jak stwierdziłem, że mogła to być kobitka, więc niespecjalnie by mi to pasowało,
kazała złapać pierwszego z brzegu i wytłumaczyć mu, jak bardzo się mylili, a cała sytuacja wynikła z ich normalnego lenistwa i opuszczenia posterunku.

Trochę nie wiedziałem jak po chorwacku będzie "wasz psi obowiązek", w związku z czym ... mam fajną pamiątkę z Cro ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tyle, ze zaczną mnie ścigać za niezapłacenie tej kary jak już będę w Polsce, to się doczytałem ;)

cdn.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 22.12.2011 10:59

Są schodki do wody, można się w niej schłodzić. :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 22.12.2011 11:17

weldon napisał(a):...mieliśmy tylko ochotę na opróżnienie jakiejś butelczyny taniego, za to zimnego wina "z widokiem na" ...

"I to jest słuszna koncepcja".

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.12.2011 11:39

Są schodki :D

Można też, nie wchodząc do wody, wystawić się gdzieś na podeście i dać oblewać przez rozbryzgujące się fale :D

O, tak:

Obrazek :D

Kościółek w Rogoznicy można oglądać z wielu miejsc i z każdego jest ładny.

Dziwił mnie, malutki, w porównaniu z tym w Primostenie, cmentarzyk, ale, jak widziałem gdzieś w relacji, gdzieś dalej jest większy, ale, skoro widziałem, to mnie jakoś nie ciągnęło tam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy do portu, tym bardziej, że coś tam się dzieje.
A to rzadka rzecz tutaj. Nudy, Panie, nudy ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eeee ... Ryby przywieźli. Świerze.

Nuuudy ...

Co ja, kot jestem, żeby mnie takie coś zainteresowało?

Obrazek

Suniemy dalej wybrzeżem ... Nie wiem, może byśmy coś zrobili? W końcu wakacje. Wypadałoby zadbać o jakąś rozrywkę, a tu ... Nudy :/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze pod nogi trzeba uważać, bo niebezpiecznie ...

Obrazek

Albo do wody jeszcze się wpadnie, a tam ... :roll:

Obrazek

Pewnie jeżowce, ale komu by się chciało zaglądać, tym bardziej, że ...

Obrazek

Trzeba uważać, bo tu drzewa na chodniku rosną, a nawet ...

Obrazek

... a nawet na schody, jak się człowiek zagapi, idąc chodnikiem może wejść, a tam ...:

Obrazek

A tam groźny brytan pilnuje domu.

I po co nam to?

Wracamy pod pomnik. Atmosfera senna, udziela się wszystkim.

Obrazek

Nawet kot śpiący do tej pory na trawniku dał mi drapaka.

Obrazek

Pusto jakoś. Co to za wakacje, kiedy nikt cię nie popycha, nie depcze po piętach, nie czujesz tej śliny spływającej z ust człowieka, czekającego aż w końcu zwolnisz stolik ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam pomysł! W ramach rozrywki, idziemy na ... lody :D

Pomysł mało odkrywczy, no ale jakiej rozrywki można się w takiej dziurze spodziewać?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę szkoda tubylców, no bo, w końcu żyją z turystów, a tu ...
No, za dużo nie sprzedają tego towaru.

Obrazek

Dlatego tez te chatki takie skromne.

Obrazek

Z nudy wymyślam sobie teatrzyk cieni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No ale ile można się bawić cieniem? Próbujemy jeszcze zrobić cokolwiek, ale ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale po co? ;)

Pozory mylą. Później, trochę później, kafejki zapełniają się, chodnik na grobli zapycha się, zapalają światła, rośnie gwar, pojawiają się różne zespoły ...

Ale to później.

Warto wrócić, zostawić samochód (bezalkoholowym człowieka czyniący ;)) i znów, spacerem, wcale nie jest tak daleko, połazić trochę razem z tym tłumem, który z plaż przenosi się do knajpek i sklepów.

Tłumem?

Mocno powiedziane ... ;)

cdn.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.12.2011 11:54

Droga na wyspę jest dwukierunkowa, natomiast na wyspie, po wjechaniu na wybrzeże, mamy jeden kierunek.

Przestrzegam przed tym, bo zdarzyły się ze dwa samochody jadące pod prąd.

Na końcu mamy piękną agraweczkę, pod górkę. Nic specjalnego, pod warunkiem, że, akurat, na samym zakręcie jakiś ciul nie zaparkuje samochodu :D

Dalej jest pod górkę i radze zwracać uwagę na kierunkowskazy, bo jak się zjedzie na złą stronę wyspy, to jest tam lekki problem z zawróceniem.

No, ale w zeszłym roku dałem radę, więc może tylko lekki :D

W tym obyło się bez problemów, oprócz lekkiego niepokoju małżonki, która, na widok zjazdu dyskretnie spytała:
- Czy ty ocipiałeś? Naprawdę chcesz tak zjechać? Mówiłeś, że masz hamulce do roboty ...

Obrazek

Ech ... I po co ja jej mówiłem o tych hamulcach :roll:
Złe nie były ;)

I tak nie mieliśmy wyjścia, a ja się spieszyłem na Lozicę.

Po to:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachodu mi się zachciało oglądać.

Małżonka twierdziła co prawda, że on jakiś taki ... złoty, ale, mz, to się, po prostu, na wiatr zbierało, jak tak słońce na czerwono zachodzi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakbym miał dostęp do neta, to bym jej pokazał, jakie zachody słońca są w Chorwacji, a ten ...

Ciemno się zrobiło.

Sprawdzam jeszcze co widać na Frapie ...

Obrazek

... na wyspie ...

Obrazek

Ciemno. Pusto. Czas gasić światło.

Obrazek

Nuda, Panie, nuda.

Dobranooooc ....
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.12.2011 11:59

Jakie dobranoc?
Toż to południe dopiero...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.12.2011 12:16

Jacek S napisał(a):Jakie dobranoc?
Toż to południe dopiero...

Zimą się wcześnie robi ciemno ...

A już, przecież, zima ;)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.12.2011 12:57

Ale za to od jutra dzień będzie robił się dłuższy :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.12.2011 14:27

Roxi napisał(a):Ale za to od jutra dzień będzie robił się dłuższy :)

Nie żebym się czepiał ale :lol:
dziś 7:43 - 15:25
jutro 7:44 - 15:26

:wink:

Ale za to już w sobotę 7:44 - 15:27

8) :oczko_usmiech:

Pozdrawiam serdecznie i świątecznie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.12.2011 16:33

weldon napisał(a):Wiem, że to brzydko mandaty dostawać

Brzydko - to jest mandaty dawać.
Też mi w kilku krajach takie pamiątki za wycieraczką zostawili. Ale skoro ktoś nie ma odwagi mi tego w oczy powiedzieć, tylko listy pisze - to sam sobie winien.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży