Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kuszącą opcją jest też Praga-Rijeka (Leo express) tempto super,bo pod wieczór z Praga,rano Rijeka. Następnie autobusy w cenie biletu do zaplanowanego miejsca rozwożą wzdłuż wybrzeża. Mieliśmy smignac sobie tak we wrześniu 2020 ale korona popsuła wszystko .ta linia uruchomiona jest tylko na sezon. Kosztu nie pamiętam, ale to to były naprawdę śmieszne pieniąchy. Na ten rok Słowacja planuje połączenie do Splitu.mozna? Można. A my....
Ale czy ja kogoś zmuszam? Dla dwóch osób cena bardzo dobra. 920 PLN za praktycznie całą podróż to b. dobra cena. Co do porównania wygody w samochodzie i pociągu - polemizowałbym.
Bravik napisał(a):Ale czy ja kogoś zmuszam? Dla dwóch osób cena bardzo dobra. 920 PLN za praktycznie całą podróż to b. dobra cena. Co do porównania wygody w samochodzie i pociągu - polemizowałbym.
Ależ nikt tak nie twierdzi Każdy wybiera taki sposób podróżowania jaki mu odpowiada, nie mamy takiego bezpośredniego połączenia pociągiem jak Ty, a poza tym nie wiem jak byśmy wzięli do pociągu te wszystkie, bardziej i mniej potrzebne, bagaże no i psa Uwielbiam ten luz podróży samochodem, ewentualnie mogłabym pomyśleć o kamperze
onet.pl napisał(a):Pociągiem do Chorwacji? Sprawdziliśmy, czy taka podróż się opłaca Pociągiem do Chorwacji nie dojedziemy bezpośrednio z Polski, ale już z Pragi, Wiednia czy Bratysławy tak. Ceny biletów są całkiem atrakcyjne, a do niektórych pociągów możemy zabrać nie tylko rower, ale nawet... własny samochód. Sprawdziliśmy, ile kosztuje i jak zorganizować podróż pociągiem do Chorwacji.
Czy warto jechać pociągiem do Chorwacji? Z pewnością taka podróż nie jest dla każdego. Jeśli nie goni was czas, chcecie po drodze zwiedzić np. Pragę albo Bratysławę i nie martwić się o parkowanie samochodu czy nocleg podczas długiej trasy autem, to warto wybrać połączenie kolejowe. Docenią je także ci, którzy nie mają prawa jazdy albo nie czują się zbyt pewnie "za kółkiem".
Choć z Polski nie da się bezpośrednio dojechać pociągiem do Chorwacji, to tak naprawdę wystarczy jedna przesiadka, aby dotrzeć nad adriatyckie wybrzeże. Hitem zeszłorocznych wakacji był tani pociąg do Chorwacji z Czech (a dokładniej z Pragi do Rijeki), który uruchomiła firma RegioJet. Podobne połączenia ma w swojej ofercie także ÖBB, czyli największy austriacki przewoźnik kolejowy - część składów ma nawet wagony, którymi można transportować auta i motocykle.
[...]
Cały, obszerny artykuł ze zdjęciami dostępny tutaj -> LINK
Zostaje uruchomiony sezonowo pociąg relacji Sarajevo – Ploče Pociąg będzie kursował w piątki, soboty i niedziele od 1 lipca 09.11.2022 roku. O dokładnym rozkładzie jazdy i cenach biletów zostanie w odpowiednim czasie poinformowana opinia publiczna. Przejazd promocyjny został ogłoszony na 1 lipca 2022 roku. https://www.zfbh.ba/en/od-1-jula-direkt ... -do-ploca/
benito5 napisał(a):Zostaje uruchomiony sezonowo pociąg relacji Sarajevo – Ploče Pociąg będzie kursował w piątki, soboty i niedziele od 1 lipca 09.11.2022 roku. O dokładnym rozkładzie jazdy i cenach biletów zostanie w odpowiednim czasie poinformowana opinia publiczna. Przejazd promocyjny został ogłoszony na 1 lipca 2022 roku. https://www.zfbh.ba/en/od-1-jula-direkt ... -do-ploca/
Wreszcie. Jechałem tą trasą w 2019 r. Z tym, że pociąg startował dopiero po bośniackiej stronie w Čapljinie. Odcinek Ploče - Čapljina służył tylko do przewozów towarowych z i do portu w Ploče. Trzeba się było po nocy dostać na dworzec w Čapljinie, bo pociąg odjeżdżał bodajże o szóstej rano. Widoki z okien pociągu warte każdych pieniędzy. To jedna z najpiękniejszych tras kolejowych świata. Prowadzi przez kanion Neretwy, blisko 100 tuneli, ponad 60 mostów. Coś pięknego. Pociąg składa się z krótkich (dzięki temu mniejszy promień skrętu), bardzo wygodnych, klimatyzowanych hiszpańskich wagonów Talgo. Szkoda tylko, że nie można otworzyć w nich okien.
k\
Ostatnio edytowano 16.06.2022 16:44 przez Bravik, łącznie edytowano 2 razy
Bravik napisał(a): Wreszcie. Jechałem tą trasą w 2019 r. Z tym, że pociąg startował dopiero po bośniackiej stronie w Čapljinie. Trzeba się było po nocy dostać na dworzec w Čapljinie, bo pociąg odjeżdżał bodajże o szóstej rano. Widoki z okien pociągu warte każdych pieniędzy. To jedna z najpiękniejszych tras kolejowych świata. Prowadzi przez kanion Neretwy
Tą trasą podróżowałem w 2021 roku - wyjazd z Čapljiny - 6:09 w Sarajewie 8:35 Powrót - wyjazd z Sarajewa - 16:49 , w Čapljinie 19:15. Czyli prawie 8 godz "grasowania" po Sarajewie ... Cena za 2 osoby "tam i nazod" - 46.60 KM