Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Środki do obrony własnej

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Skimir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skimir » 25.01.2021 20:06

anakin napisał(a):Generalnie to radzę to wozić w bagażniku i to tak żeby nie było tego widać.
Niby przewożenie tego w "kabinie" to żadne przestępstwo, ale po co się masz tłumaczyć?
Zwłaszcza węgierskiemu gliniarzowi ( tu życzę powodzenia :wink: ).

Hmm, to nie tak do końca.
Chciałbym mieć realną wiedzę w tym zakresie a nie na zasadzie - lepiej głęboko schować do bagażnika.
Wychodząc z tej opcji to można dojść do przekonania, że może samemu się do bagażnika schować aby się nie tłumaczyć.

Gliniarz, czy to polski, węgierski czy chorwacki nie powinien zadawać pytań o rzeczy, które są legalne i nie naruszają obowiązującego prawa.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.01.2021 20:26

cropag napisał(a):
Ural napisał(a): "Nie ze mną te numery Brunner powiedział w filmie "Czterej pancerni i pies" Hans Kloss".

Serdecznie pozdrawiam Ural

Ale to nie jest z "Czterech pancernych" tylko ze "Stawki większej niż życie". :D :D

Dawno w TV nie było powtórek i Uralowi pomieszały się seriale :wink:
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 25.01.2021 20:34

Janusz Bajcer napisał(a):
cropag napisał(a):
Ural napisał(a): "Nie ze mną te numery Brunner powiedział w filmie "Czterej pancerni i pies" Hans Kloss".

Serdecznie pozdrawiam Ural

Ale to nie jest z "Czterech pancernych" tylko ze "Stawki większej niż życie". :D :D

Dawno w TV nie było powtórek i Uralowi pomieszały się seriale :wink:

Powtórki "lecą" nabierząco..
Trzeba tylko "trafić" odpowiedni program i oglądać... :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.01.2021 20:57

Skimir napisał(a):
Gliniarz, czy to polski, węgierski czy chorwacki nie powinien zadawać pytań o rzeczy, które są legalne i nie naruszają obowiązującego prawa.

Masz rację.
Nie powinien.
ravik3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravik3 » 02.09.2024 16:19

Przestrzegam przed posiadaniem jakichkolwiek noży w Cro. Naciągają ten przepis jak tylko mogą. W piątek wracałem z Bośni przez Slavoński Brod (kamperem). Na pytanie policji granicznej czy posiadam jakieś materiały niebezpieczne, broń, noże, otworzyłem szafkę i pokazałem dwa noże kuchenne (w tym do chleba) i harecerską finkę. Podkreślam - pokazałem sam co mam a nie było jakiegokolwiek przeszukania. Policjantka powiedziała, że ta ostatnia jest nielegalna. Nóż został zatrzymany a ja dostałem mandat 660€ plus 65€ kosztów. Ponieważ płaciłem na miejscu to mi zredukowali mandat do 2/3 (440€).
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.09.2024 17:22

ravik3 napisał(a):Przestrzegam przed posiadaniem jakichkolwiek noży w Cro. Naciągają ten przepis jak tylko mogą. W piątek wracałem z Bośni przez Slavoński Brod (kamperem). Na pytanie policji granicznej czy posiadam jakieś materiały niebezpieczne, broń, noże, otworzyłem szafkę i pokazałem dwa noże kuchenne (w tym do chleba) i harecerską finkę. Podkreślam - pokazałem sam co mam a nie było jakiegokolwiek przeszukania. Policjantka powiedziała, że ta ostatnia jest nielegalna. Nóż został zatrzymany a ja dostałem mandat 660€ plus 65€ kosztów. Ponieważ płaciłem na miejscu to mi zredukowali mandat do 2/3 (440€).

Jaki przepis?
zablo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 02.09.2024 19:52

https://www.gov.pl/web/chorwacja/inform ... rozujacych

cyt. Nie wolno wwozić materiałów pirotechnicznych ani broni. Zgodnie z chorwackimi przepisami za broń może być uznany także nóż kuchenny czy scyzoryk.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.09.2024 20:43

zablo napisał(a):(...) Zgodnie z chorwackimi przepisami za broń może być uznany także nóż kuchenny czy scyzoryk.
Śrubokręt i ręce Bruce'a Lee też.

Wszystko zależy od okoliczności i sposobu ich użycia.
Taki nóż kuchenny czy scyzoryk w chorwackiej UoBiA* nie jest bronią, dopóki nie zamierza się go użyć jako broni (choć bardziej pasowałoby słowo "napadnik", a nie "broń").
Leżąca w przyczepie kampingowej czy też bagażniku finka nie jest bronią (według chorwackiej UoBiA).

Dla dociekliwych polecam lekturę wspomnianej ustawy.

* Ustawa o Broni i Amunicji
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 02.09.2024 22:02

Czy ktoś mi wytłumaczy na hu.....w Chorwacji pałka teleskopowa albo nóż......jedziemy na wakacje czy na wojnę????
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.09.2024 22:59

boboo napisał(a):Śrubokręt i ręce Bruce'a Lee

A także Wściekłe pięści Węża ;) :lol:
Masz może linka do ich ustawy?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.09.2024 23:01

leswac napisał(a):Czy ktoś mi wytłumaczy na hu.....w Chorwacji pałka teleskopowa albo nóż......jedziemy na wakacje czy na wojnę????

Si vis pacem, para bellum.
:cfaniak:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.09.2024 06:12

leswac napisał(a):Czy ktoś mi wytłumaczy na hu.....w Chorwacji pałka teleskopowa albo nóż......jedziemy na wakacje czy na wojnę????
Po co komuś pałka, nie wiem. Odniosłem się tylko do postu usera ravik3 o harcerskiej fince.
Ale nóż na plaży to czasem ważna rzecz...
... po dodze na plażę kupiłeś całego arbuza. Już po godzinie dzieciaki nie dają spokoju.
I co? *ebniesz arbuzowi z karata?
Są też tacy, którzy przyjechali na urlop z wędką i los chciał, że co nieco wyłowili.
Będą to patroszyć tipsami żony?
A jak sądzisz, ilu z tych, którzy przywożą ze sobą ziemniaki ufnie zdaje się na wyposażenie apartamentu, a ilu zabiera swój nożyk do obierania tychże?
Pakując to ostrze myśleli o wojnie/samoobronie czy o kuchni?

@Marlowe1994,
https://www.zakon.hr/z/1161/Zakon-o-nab ... a%C4%91ana
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.09.2024 06:59

Hvala lipa boboo.
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Środki do obrony własnej - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies