Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Środki do obrony własnej

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.07.2017 13:24

dyzio74 napisał(a):Zakopać, zakopać to by trzeba "saperkę" zabrać a nie wiadomo czy będzie wszędzie dozwolona ;) bo nazwa jakaś mało bezpieczna się wydaje.

A tak na poważnie to po co brać przedmioty które mogą nas narazić na nieprzyjemności,
toć są setki przedmiotów jakie można wykorzystać w zamian.

Zabawne :) narzędzie gwałtu nosisz przy sobie chyba, że się mylę :) Podaj one setki przedmiotów chętnie przeczytam :) Mądrego warto posłuchać.
Ze środków obrony własnej potrafię szybko uciekać ale nie zawsze to wystarczy bo małzonka jest wolniejsza, a jej nie zostawie bo jest dla mnie cenna :) no chyba, że w Tatrach pod górę to jest zdecydowanie szybsza :mrgreen:
Gaz pieprzowy wożę zawsze przy sobie głównie na wycieczkach rowerowych, a przekraczając granicę wystarczy mieć go w jakimś odpowiednim miejscu.
Niejednokrotnie przydał mi się na wycieczkach rowerowych jako ochrona przed agresywnymi psami. Wobec człowieka nie użyłem ale nie miałbym żadnych skrupułów w razie W (raz byłem blisko) :)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.07.2017 13:57

bluesman napisał(a):
Gaz pieprzowy wożę zawsze przy sobie głównie na wycieczkach rowerowych, a przekraczając granicę wystarczy mieć go w jakimś odpowiednim miejscu.
Niejednokrotnie przydał mi się na wycieczkach rowerowych jako ochrona przed agresywnymi psami. Wobec człowieka nie użyłem ale nie miałbym żadnych skrupułów w razie W (raz byłem blisko) :)

I właśnie taki piesek jest najlepszym środkiem do obrony własnej :D , amerykański pit bull terrier najlepiej się do tego nadaje. :oczko_usmiech:
dyzio74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyzio74 » 19.07.2017 13:59

Faktycznie miało być zabawne i chyba było . Ale i poważnie troszkę.

Gaz z powodzeniem zastąpisz dezodorantem, czy innym spreyem na komary
czy odmrażacz do zamków samochodowych (tylko zmienić końcówkę musisz na taką od dezodorantu).
Większość działa podobnie na oczy tak u ludzi jak i u zwierząt.
Tak wiem że to nie to samo jednak w większości przypadków działa i to bardzo podobnie.
Piszemy tu o obronie własnej, można wygooglować metody obrony
ale można i podpytać w jakiejś dobrej szkole samoobrony.
Można się bronić prawie wszystkim co posiadamy przy sobie.
Najlepszy przykład: od pewnego czasu zaczęto produkować "militarne" wersje długopisów.
Nie służą wyłącznie do pisania. W odpowiednich rękach lepsze od noża.
A z ciekawostek pewne zagraniczne służby zajmujące się ochroną ludzi, mają na wyposażeniu parasole.

A narzędzie jak to Napisałeś "gwałtu" każdy nosi przy sobie (no chyba że kastrat to raczej nie).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.07.2017 15:02

bluesman napisał(a):małzonka jest wolniejsza, a jej nie zostawie bo jest dla mnie cenna

Małżonki mają w zestawie broń nie do pobicia - migrenę ;)
krakuscity napisał(a):amerykański pit bull terrier najlepiej się do tego nadaje

Za duży. Lepszy jamnik albo terrier. Ważne, żeby miał poręczny ogon ;)
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 19.07.2017 21:23

Jeśli chodzi o gaz pieprzowy

https://elcolt.pl/pl/blog/Legalnosc-gaz ... -Europie/3

Trochę mi gul podskoczył, jak przeczytałem temat, w którym kolega dostał do zapłaty za gaz w drzwiach. Ja wożę tak gaz i to dwie sztuki od kilku lat a od 2013 roku jeżdżę do Chorwacji co roku...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.07.2017 21:31

Te wszystkie Wasze środki do obrony własnej mają na celu ni mniej, ni więcej tylko poprawienie Waszej kondycji psychicznej.
Dają poczucie komfortu.
Złudnego rzecz jasna.

Śmiem twierdzić, że w sytuacji realnego zagrożenia mało kto zdecydowałby się na ich użycie.
A i mało kto wie jak ich używać.

Że o konsekwencjach z tego faktu wynikających nie wspomnę.
dyzio74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyzio74 » 20.07.2017 00:04

Całkowicie sie z Anakinem zgadzam w tej kwestii.
W sytuacjach zagrożenia jeśli się myśli a nie panikuje to można sobie poradzić prawie ze wszystkim i to tym co mamy pod ręką.

Inną sprawą jest to, że myślimy o zabezpieczeniu rozmawiamy o obronie, ale sami słabo dbamy o własne bezpieczeństwo.
Tak na serio to kto z nas ma w aucie przecinak do pasów czy zbijak do szyb.
Specjalnego zbijaka nie mam, ale zawsze mam czym wybić szybę a i wiem jak to zrobić i bez przyborów, za to przecinak do pasów mam w aucie na stałe ;)
ejcakaw
Autostopowicz
Dozwolone środki ochrony osobistej

Nieprzeczytany postnapisał(a) ejcakaw » 28.08.2017 12:16

Witam,

niestety nie znalazłem jasnej listy/informacji o dozwolonych w Chorwacji środkach ochrony osobistej. Chciałbym wiedzieć jakie są legalne. Ktoś ma takowe informacje? Dowiedziałem się że w Chorwacji nielegalny jest gaz pieprzowy ale nie znalazłem co z pozostałymi środkami.

Pozdro
Redneck
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Redneck » 07.04.2018 02:25

Jeja...
Dobry wieczór. To mój pierwszy post, więc zanim wejdę z buta i wystrzelam wszystkie magazynki, to się przywitam.
Wybieram się z dziećmi i żoną samochodem na Chorwację- po raz pierwszy. Szukałem więc informacji. Z racji wykształcenia, a także doświadczeń życiowych i zawodowych, różnych drogich i ,,dziwnych" zainteresowań i hobby, rozpocząłem od kwestii legalnych (prawnych) oraz obrony osobistej. Zupełnie nie wiem dlaczego straciłem czas szukając w języku ojczystym (patriotyzm?, dogasajacy żar wiary w ludzi z ,,tegokraju" nad Wisłą?). Trafiłem tutaj... ,,no, no - myślę- ale forum, tutaj się merytorycznie wszystkiego dowiem... 4 strony wątku, super".

Nie chce mi się dzielić wrażeniami, a 1:42 nad ranem, to też nie pora. Krótko: żenada i Januszada Beta vulgaris (taka ,,krucjata buraków pospolitych).

Poszedłem więc po rozum do glowy i metodycznie poświęciłem ponad 5 godzin zagadnieniu.
Gazy pieprzowe oraz broń biała, noże, multitoole z jednorecznie otwieranym ostrzem, ,,foldery", itp. to według ustawy o broni Parlamentu Chorwacji ,,kategoria D" broni. Można mieć, nosić, wwieźć, wywieźć - bez rejestracji i pozwolenia. Co istotne:
1. Na granicy (zwlaszcza!) podczas kontroli przez organa państwa należy niezwłocznie i od razu zgłosić posiadanie,
2. Nie wolno nosić ich ,,na widoku osób postronnych", czy imprezach masowych.
Za naruszenie powyzszych dwóch pewnie poleciał ten mandat. Dlaczego tak wysoki (maksymalny wymiar, okreslony jasno w ustawie)? To już zostawiam forumowym wróżom i psychologom.

Palka teleskopowa nie jest ujęta wprost ( czytałem szybko i po angielsku oficjalne tłumaczenie), ale razem z polecanym tytaj (przez jednego z wybitnych mędrców- teoretyków) ,,taktycznym długopisem" może ad hoc zostać uznana za broń typu ,,cold steel". Wszystkie te przedmioty mogą w szczególnych okolicznościach (eventy, muzea, koncerty, imprezy masowe, itp.), bądź na potrzeby postępowań sądowych zostać uznane za broń ,,biala" i zatrzymane. ,,Baton" pewnie też nie będzie pozytywnie, czy neutralnie postrzegany, czemu z resztą trudno się dziwić.

Instytucja kontratypu obrony koniecznej jest niemal identyczna jak nasza ,,przedZiobrowa" - co to znaczy? Kto czyta, niech rozumie. Coś mi się zdaje, że ,,podejrzani dziwacy" zdający ,,takie gupie pytania a'la Rambo, co se ino kcom ego pobudowac" będą rozumieli. Z ,,mądrymi inaczej" nie chce mi się bić piany. Dalej niż do Art. 28 ichniego Kodeksu Karnego nie czytałem, bo nie planuję przestępstw, a sam początek bardzo podobny do naszego - wiem ile mi trzeba. Zmęczony jestem.

Telefon złośliwie wymaga zgody na pewne ,,dostępy", bym mógł pisać każdy wyraz poprawnie, których mu nie chcę udzielić - wybaczcie więc cudaczna pisownię.

UWAGA: w wielu krajach Europy peperspray to przypał lub paragraf. Padło pytanie o Niemcy: mozna mieć ale najlepiej z oznaczeniem ,,na zwierzęta" (np. Walther ProSecur) i przeciw nim używać. Przeciw ludziom tylko Polizei! Wyjątek: realne, bezpośrednie i nie dające się inaczej obejść zagrożenie życia, zdrowia (obr.kon.).
W Austrii - lipa.
UK, Szkocja, Szwecja, Dania, Belgia - nienada mieć i się nim bronić, bo jeszcze nas gwałciciel pozwie o przeszkadzanie w ubogacaniu kulturowym przy użyciu zabronionej ,,broni".
I UWAGA: na Węgrzech też, nie tak restrykcyjnie jak w ,,postepowych" krajach, ale jednak - dla org. rządowych only. Ja wiem, że bratanki nas lubią i szanse na ,,trzepanie" mniejsze, ale w razie znaleziska mamy nieprzyjemności. Tyle krajów pamiętam, nie mam siły teraz szukać reszty i konkretów.

,,Pozdro dla kumatych". No dobra, dla tych, co nie odróżniają Rebara od Kabara i Vicka od Icka też drobne pozdrówki. Ale takie tyci-tyci.

Dobranoc.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2018 19:17

Redneck napisał(a):Dobry wieczór. To mój pierwszy post
Wybieram się z dziećmi i żoną samochodem na Chorwację- po raz pierwszy.

Dzień dobry.
Wybierasz się pierwszy raz samochodem - do Chorwacji. :wink: :idea:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.04.2018 19:25

Janusz Bajcer napisał(a):

Dzień dobry.
Wybierasz się pierwszy samochodem - do Chorwacji. :wink: :idea:
Nieprawda. Wielu było przed nim. Samochodem.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 07.04.2018 19:40

Redneck napisał(a):Jeja...
Dobry wieczór. To mój pierwszy post, więc zanim wejdę z buta i wystrzelam wszystkie magazynki, to się przywitam.
Wybieram się z dziećmi i żoną samochodem na Chorwację- po raz pierwszy. Szukałem więc informacji. Z racji wykształcenia, a także doświadczeń życiowych i zawodowych, różnych drogich i ,,dziwnych" zainteresowań i hobby, rozpocząłem od kwestii legalnych (prawnych) oraz obrony osobistej. Zupełnie nie wiem dlaczego straciłem czas szukając w języku ojczystym (patriotyzm?, dogasajacy żar wiary w ludzi z ,,tegokraju" nad Wisłą?). Trafiłem tutaj... ,,no, no - myślę- ale forum, tutaj się merytorycznie wszystkiego dowiem... 4 strony wątku, super".

Nie chce mi się dzielić wrażeniami, a 1:42 nad ranem, to też nie pora. Krótko: żenada i Januszada Beta vulgaris (taka ,,krucjata buraków pospolitych).

Poszedłem więc po rozum do glowy i metodycznie poświęciłem ponad 5 godzin zagadnieniu.
Gazy pieprzowe oraz broń biała, noże, multitoole z jednorecznie otwieranym ostrzem, ,,foldery", itp. to według ustawy o broni Parlamentu Chorwacji ,,kategoria D" broni. Można mieć, nosić, wwieźć, wywieźć - bez rejestracji i pozwolenia. Co istotne:
1. Na granicy (zwlaszcza!) podczas kontroli przez organa państwa należy niezwłocznie i od razu zgłosić posiadanie,
2. Nie wolno nosić ich ,,na widoku osób postronnych", czy imprezach masowych.
Za naruszenie powyzszych dwóch pewnie poleciał ten mandat. Dlaczego tak wysoki (maksymalny wymiar, okreslony jasno w ustawie)? To już zostawiam forumowym wróżom i psychologom.

Palka teleskopowa nie jest ujęta wprost ( czytałem szybko i po angielsku oficjalne tłumaczenie), ale razem z polecanym tytaj (przez jednego z wybitnych mędrców- teoretyków) ,,taktycznym długopisem" może ad hoc zostać uznana za broń typu ,,cold steel". Wszystkie te przedmioty mogą w szczególnych okolicznościach (eventy, muzea, koncerty, imprezy masowe, itp.), bądź na potrzeby postępowań sądowych zostać uznane za broń ,,biala" i zatrzymane. ,,Baton" pewnie też nie będzie pozytywnie, czy neutralnie postrzegany, czemu z resztą trudno się dziwić.

Instytucja kontratypu obrony koniecznej jest niemal identyczna jak nasza ,,przedZiobrowa" - co to znaczy? Kto czyta, niech rozumie. Coś mi się zdaje, że ,,podejrzani dziwacy" zdający ,,takie gupie pytania a'la Rambo, co se ino kcom ego pobudowac" będą rozumieli. Z ,,mądrymi inaczej" nie chce mi się bić piany. Dalej niż do Art. 28 ichniego Kodeksu Karnego nie czytałem, bo nie planuję przestępstw, a sam początek bardzo podobny do naszego - wiem ile mi trzeba. Zmęczony jestem.

Telefon złośliwie wymaga zgody na pewne ,,dostępy", bym mógł pisać każdy wyraz poprawnie, których mu nie chcę udzielić - wybaczcie więc cudaczna pisownię.

UWAGA: w wielu krajach Europy peperspray to przypał lub paragraf. Padło pytanie o Niemcy: mozna mieć ale najlepiej z oznaczeniem ,,na zwierzęta" (np. Walther ProSecur) i przeciw nim używać. Przeciw ludziom tylko Polizei! Wyjątek: realne, bezpośrednie i nie dające się inaczej obejść zagrożenie życia, zdrowia (obr.kon.).
W Austrii - lipa.
UK, Szkocja, Szwecja, Dania, Belgia - nienada mieć i się nim bronić, bo jeszcze nas gwałciciel pozwie o przeszkadzanie w ubogacaniu kulturowym przy użyciu zabronionej ,,broni".
I UWAGA: na Węgrzech też, nie tak restrykcyjnie jak w ,,postepowych" krajach, ale jednak - dla org. rządowych only. Ja wiem, że bratanki nas lubią i szanse na ,,trzepanie" mniejsze, ale w razie znaleziska mamy nieprzyjemności. Tyle krajów pamiętam, nie mam siły teraz szukać reszty i konkretów.

,,Pozdro dla kumatych". No dobra, dla tych, co nie odróżniają Rebara od Kabara i Vicka od Icka też drobne pozdrówki. Ale takie tyci-tyci.

Dobranoc.

A tak w ogóle o co ci chodzi i czemu tyle pijesz?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2018 21:06

boboo napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

Dzień dobry.
Wybierasz się pierwszy samochodem - do Chorwacji. :wink: :idea:
Nieprawda. Wielu było przed nim. Samochodem.

Nie chodziło o pierwszy raz samochodem - i dobrze o tym wiesz. :wink:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.04.2018 05:25

Ano wiem.
Chodzi mi tylko o to, że jeśli zwracasz komuś uwagę, to rób to tak, abyś sam nie "stał się celem".

Pamiętam jak kiedyś przed wykładem gadałem sobie z pewnym Włochem (ale będącym już dość długo w Niemczech) i walnąłem babola językowego. Tomasso zaczął mnie poprawiać i też nie uniknął błędu. Nie pozostałem mu dłużny.
Zaczęliśmy się rozkręcać i w zacietrzewieniu szło nam coraz lepiej. :lol:
Cała sala Niemców (tylko my dwaj byliśmy ausländerami) miała ubaw po pachy. :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.04.2018 10:53

Brak "raz" dopisane.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Środki do obrony własnej - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies