Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Środki do obrony własnej

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.06.2009 17:44

mirko napisał(a):Moze to pomoze:
sortowanie broni w Ch

Z ciekawości zajrzałem i muszę powiedzieć że podoba mi się tok rozumowania ustawodawcy :lol: Pistolety gazowe i moździerze w jednej kategorii :D Mam propozycję do tej kategorii - jako że ma tylko podpunkty a,b,c (najmniej ze wszystkich) należałoby dopisać do niej broń jądrową, bo w pozostałych klasyfikacjach nie zauważyłem :lol: :wink:

Pozdrav
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.06.2009 18:15

Krystof napisał(a):
Pytam o możliwość przenoszenia noża (jak już napisałem wyżej jest on elementem większej konstrukcji ułatwiającej życie)

chyba się nie rozumiemy ... chcesz zbudować dzidę na dzikiego zwierza? normalnie ludzie nie chodzą z dziwnymi przedmiotami przy sobie ...

Salmael przecież pisał, że ten nóż jest składnikiem multi-tool'a. A multi-tool wygląda na przykład tak:
Obrazek
albo tak:
Obrazek

Że można tym zabić to prawda, ale kamieniem też można i śledziem od namiotu, albo zatrutą rakiją :lol:

W niektórych krajach noszenie maczety jest zabronione a w innych niezbędne, więc co w tym dziwnego, że gość pyta jak jest w Chorwacji. Pyta bo nie wie, a może tam nawet za zwykły scyzoryk wsadzają do pierdla?

pozdrav K
salmael
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) salmael » 01.06.2009 18:20

Krystof, nie wiem co noszą normalni a co nienormalni. Jeśli dla Ciebie moje uzasadnienie jest niewystarczające, to trudno. Łatwo jest szufladkować - nóż do zabijania, do robienia dzidy...zadaj sobie sam pytanie, czy Twoje skojarzenia nie odzwierciedlają Twojego charakteru.
To samo woka. Tak, naooglądałem się Rambo, a teraz jadę do Chorwacji z łukiem i strzałami-granatami żeby zabijać wietnamczyków, którzy uwięzili moich kumpli. Bądź czujny i oglądaj się na boki, bo mój doskonały kamuflaż pozwoli mi zajść Cię od tyłu i złapać obcążkami mooltitoola za jajka :roll: :lol:
A tak serio, to dziękuję za odpowiedzi ludziom ze zdrowym podejściem do życia.
Pozdrawiam

PS Mirko dzięki za linka. W odpowiedzi na mojego własnego posta, dla innych, których zaiteresuje temat wklejam:

Oružje kategorije D su:
1. zračno oružje, /wiatrówki/
2. oružje s tetivom, /łuki i kusze?/
3. električni paralizatori,
4. raspršivači, /aerozole/
5. hladno oružje /zimna broń - chyba biała/

Oružje iz prethodnog članka se glede prava i obveza vlas­nika oružja razvrstava u:
(...)
4. dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu - oružje kategorije D. /jak dla mnie można bez pozwolenia :) /
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.06.2009 19:02

Bocian napisał(a):Co do psów biegających w Cro i to agresywnych... jakoś przez 10 razy nie widziałem...

A kojoty ... :?: :wink:
garciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 01.06.2009 19:05

Salmael,myślę że tą odpowiedzią ugasiłeś w zarzewiu pożar który się szykował :lol:
Natomiast z długością "atrybutu"nie schlebiaj sobie tak bardzo,
no chyba że Twoja druga połówka potwierdzi ten niewątpliwie korzystny dla Ciebie fakt, na forum :smo:
Ostatnio edytowano 01.06.2009 19:06 przez garciu, łącznie edytowano 1 raz
salmael
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) salmael » 01.06.2009 19:06

MorskiPas napisał(a):
Bocian napisał(a):Co do psów biegających w Cro i to agresywnych... jakoś przez 10 razy nie widziałem...

Lub co gorsza guźce... :lol:

garciu napisał(a):no chyba że Twoja druga połówka potwierdzi ten niewątpliwie korzystny dla Ciebie fakt, na forum

Garciu, moja żona śmiała się z tego posta jeszcze bardziej niż Ty... :roll:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.06.2009 19:57

salmael napisał(a):Lub co gorsza guźce... :lol:

Z tymi guźcami to tak sobie żartujesz, żeby nas postraszyć :?: bo kojoty są naprawdę i to na Pelješcu, czyli na terenach łowieckich Bociana. To przed nimi Bocian zastawia okna workami z piaskiem.

W rzeczywistości jest jeszcze gorzej, bo te Peljeskie kojoty ponoć są szakalami i żywią się gazem pieprzowym, więc jak weźmiesz gaz to będą za Tobą chodziły jak koty przy nodze i spieprzą Ci cały urlop.

:wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.06.2009 20:22

MorskiPas napisał(a):A kojoty ... :?: :wink:

No prawie :wink: ale to jedna rodzina jak powiadasz więc masz wybaczone :wink:
wildstar
Globtroter
...

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildstar » 02.06.2009 08:56

hej, nie pokazuj takich kos w pobliżu knajp i chorwatów !!! nie mówię że są agresywni wobec turystów ale ... po co prowokować .widziałem kilka nieprzyjemnych sytuacji i tzw.chorwackie "siekierki" .haha.pozdrawiam.i udanych wakacji.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.06.2009 11:36

Może jednak potrzebny środki do obrony własnej:
wypadek w Biogradu

:?
Lelule1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelule1971 » 02.06.2009 12:23

mirko napisał(a):Może jednak potrzebny środki do obrony własnej:
wypadek w Biogradu

:?

Offtopicznie, ale nie mogłem się pohamować :) uwielbiam te automatyczne tłumcze internetowe cyt. (...) wszedł do grupy piętnastu obywateli polskich, którzy byli spaceru w połowie drogi i odmówił odinstalować. Następnie doszło do wytarmosić . (...) :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.06.2009 13:51

MorskiPas napisał(a):

Morski, szakale na Pelješcu to mi z ręki jedzą jak fiordy... :) okna u Bobo mam od strony morza i te worki to przed wyskakującymi na ląd orkami zabójcami... :)
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 02.06.2009 20:21

Bocian napisał(a):te worki to przed wyskakującymi na ląd orkami zabójcami... :)

Pogadam z nimi przy okazji. Wyskakiwać to sobie mogą na Ciovo...

:wink:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 02.06.2009 20:46

salmael napisał(a):Witam!
Orientujecie się może jakie są ograniczenia w posiadaniu wyposażenia służącego do samoobrony, ...

Tylko jeden krawat w biało-czerwone paski na osobę.
salmael
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) salmael » 01.07.2009 19:02

Wróciłem cały i zdrowy 8)
Nie było agresywnych psów ani orek zabójców tudzież guźców...tak czy inaczej scyzoryk przydał się do cięcia plastra na odciski, obcążki do wyjmowania kolców kaktusa z łydki, a korkociąg się nie przydał, bo wszystko było kapslowane :lol:
Jak się zbiorę to zamieszczę relację z wyjazdu - codziennie robiłem notatki :lol:
PS Panowie, nie nurkujcie po muszle ślimaków, choć na początku może się to wydawać dobrym pomysłem, zmienicie zdanie gdy wyschną i zaczną śmierdzieć :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Środki do obrony własnej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies