Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Srima

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slr
Croentuzjasta
Srima

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 18.02.2013 09:12

Witam

Urlop 2013 mam zamiar spedzic z rodzina i znajomymi w Chorwacji a dokladnie w miejscowosci Srima okolica miejscowosci Vodice. Znajomi spedzili tam super urlop w roku 2012 i za ich namowa jedziemy z nimi w tym roku. Jest to nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji lecz myslelismy o tym juz wczesniej, dzieki znajomym ten plan wszedl juz w zycie :) Po informacjach od kolegi wytyczylem plan podrozy z Katowic do Srimy omijajac platne drogi te ktore oczywiscie sie da i w granicach rozsadku :) Czas podrozy wedle mapy 12-13h oczywiscie jadac z dziecmi wiadomo ze sie to wydluzy i mysle spokojnie do 16h sie to rozwinie lecz akurat to nie problem :)

Licze ze osoby ktore byly juz w miejscowosci Srima napisza cos o niej. Informacje o ciekawych miejscach w okolicy, dobrym jedzeniu :) takze mile widziane :) Znajomi oczywiscie juz to i owo nam opowiedzieli lecz oczywiscie im wiecej wiadomosci tym lepiej :)

PS
Moze ktos wskaze jakies dobre kwatery poniewaz inny kolega jeszcze sie nie zdecydowal i szuka ciekawych kwater (rodzina 4 osobowa, ewentualnie jeszcze + 2-3 osoby).

Ponizej wklejam mape... oczywiscie mile widziane wskazowki, uwagi itd...

http://goo.gl/maps/7XCHS
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.02.2013 09:15

Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.02.2013 09:19

Zadaj to pytanie raczej tu:
pytania-o-apartamenty-t40131-165.html?hilit=pytania#p1120070
Co do trasy to dla mnie osobiście jazda przez H bez sensu, wolałbym zapłacić 8 euro za A i ominąć SLO. Chcesz zaoszczędzić, jedź Starą Drogą w HR.
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 18.02.2013 12:26

Witaj slr,my jedziemy po raz drugi do Srimy,i mimo ,że to nasze 7e wakacje w CRO to były najfajniejsze....jedziemy w 4 rodziny od 16do 30.07 do villa slavka.przed nami w 1szej poł lipca jadą znajomi też w 4 familie.Polecam Srimę,do Vodic parenaście min spacerkiem,do Sibenika 12km,ogólnie super,więcej info na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Pozdrav Marcin
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 18.02.2013 12:47

dzieki za info my jedziemy 7.07-22.07 :) ze znajomymi jak pisalem co juz byli i tez bardzo chwala :)

Zmienilem trase jednak przejazd bedzie przez Slowenie zgodnie z ta mapa:
http://goo.gl/maps/QTypl
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 05.06.2013 18:51

ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 05.06.2013 19:23

slr napisał(a):Witam

Urlop 2013 mam zamiar spedzic z rodzina i znajomymi w Chorwacji a dokladnie w miejscowosci Srima okolica miejscowosci Vodice. Znajomi spedzili tam super urlop w roku 2012 i za ich namowa jedziemy z nimi w tym roku. Jest to nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji lecz myslelismy o tym juz wczesniej, dzieki znajomym ten plan wszedl juz w zycie :) Po informacjach od kolegi wytyczylem plan podrozy z Katowic do Srimy omijajac platne drogi te ktore oczywiscie sie da i w granicach rozsadku :) Czas podrozy wedle mapy 12-13h oczywiscie jadac z dziecmi wiadomo ze sie to wydluzy i mysle spokojnie do 16h sie to rozwinie lecz akurat to nie problem :)

Licze ze osoby ktore byly juz w miejscowosci Srima napisza cos o niej. Informacje o ciekawych miejscach w okolicy, dobrym jedzeniu :) takze mile widziane :) Znajomi oczywiscie juz to i owo nam opowiedzieli lecz oczywiscie im wiecej wiadomosci tym lepiej :)

PS
Moze ktos wskaze jakies dobre kwatery poniewaz inny kolega jeszcze sie nie zdecydowal i szuka ciekawych kwater (rodzina 4 osobowa, ewentualnie jeszcze + 2-3 osoby).

Ponizej wklejam mape... oczywiscie mile widziane wskazowki, uwagi itd...

http://goo.gl/maps/7XCHS

Srima to moja druga ojczyzna :). Kiedy jedziecie? Ciekawa jestem u kogo się zatrzymujecie.
W Srimie dobre jedzenie jest tylko w Beergarten. Mięsko i owoce morza są tam super. Pozostałe knajpki są takiesobie. NA piwko chodzę do Villa Rosa bo tuż obok niej plazujemy. Dobre jedzenie jest w Vodice, tam można naprawdę dobrze zjeść a knajp do wyboru do koloru. Co do drogi...każdy jeździ jak chce, ja np zwykle przez Słowację i drogą 86 przez Wegry, potem autostradą nad Adriatyk. Kiedyś jeździłam tylko Czechy/Austria/Słowenia, czasem Słowacja/Budapeszt/ Cro ale ostatecznie do Srimy jeżdżę drogą przez jednych znienawidzoną przez innych ( także przeze mnie ) wychwalaną.

Co oznacza dla kolegi ...dobre kwatery? Chcecie mieszkać niedaleko siebie? O tej porze moi przyjaciele nie mają już wolnych apartamentów. Mogę coś podpowiedzieć ale dobrze byłoby gdyby podali oczekiwania.

Srima nie jest kurortem z dyskotekami ( chociaż do wielkiego disco pod gołym niebem jest niedaleko), to miejsce dla rodzin z dziećmi, z plażą bardzo przyjazną dzieciom. Na miejscu są sklepy spożywcze. Lekarz, apteki, bankomaty, supermarkety są w Vodice.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 05.06.2013 19:35

dzieki za info my jedziemy 7.07-22.07 :D ze znajomymi jak pisalem co juz byli i tez bardzo chwala :)

co do drogi to jedziemy tak: http://goo.gl/maps/7XCHS

co do miejsca gdzie bedziemy spac :) http://www.chorwacjawypoczynek.pl/apartamenty

jedziemy z dziecmi wiec taka miejsowosc wlasnie bez dyskotek itd nam pasuje :)
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 05.06.2013 21:57

slr napisał(a):dzieki za info my jedziemy 7.07-22.07 :D ze znajomymi jak pisalem co juz byli i tez bardzo chwala :)
ja przyjadę do Srimy 29.07, a szkoda bo moglibyśmy umówić się na karlovacko
co do drogi to jedziemy tak: http://goo.gl/maps/7XCHS
to jest właśnie "moja" trasa do Hr

co do miejsca gdzie bedziemy spac :) http://www.chorwacjawypoczynek.pl/apartamenty

wasz apartament jest w nowej części Srimy. W 2002 roku rosły tam chaszcze, w których wybuchały pożary. Potem zagospodarowali teren , zrobili fajną plażę i jest ekstra.

jedziemy z dziecmi wiec taka miejsowosc wlasnie bez dyskotek itd nam pasuje :)
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 06.06.2013 06:55

Ile ci zajmuje zazwyczaj ta droga? Podejrzewam ze dojazd z Krakowa do Zwardonia jak i z Katowic do Zwardonia jest podobny wiec ile ci zajmuje taki przejazd do Srimy i w jakich godzinach jedziesz zawsze tz kiedy startujesz? Bo my chcemy ruszac kolo 3 nad ranem w niedziele.

PS
Apropo tych miejsc z dobrym jedzeniem czy mozesz jakos napisac co ile przykladowo kosztowalo... aha i caly czas sie zastanawiam czy brac euro i wymieniac na miejscu na kuny czy jednak zabrac juz kuny z PL? Na stacjach benzynowych i za autostrade placic lepiej karta kredytowa czy tez wlasnie gotowka jakos?
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 06.06.2013 17:21

slr napisał(a):Ile ci zajmuje zazwyczaj ta droga? Podejrzewam ze dojazd z Krakowa do Zwardonia jak i z Katowic do Zwardonia jest podobny wiec ile ci zajmuje taki przejazd do Srimy i w jakich godzinach jedziesz zawsze tz kiedy startujesz? Bo my chcemy ruszac kolo 3 nad ranem w niedziele.

PS
Apropo tych miejsc z dobrym jedzeniem czy mozesz jakos napisac co ile przykladowo kosztowalo... aha i caly czas sie zastanawiam czy brac euro i wymieniac na miejscu na kuny czy jednak zabrac juz kuny z PL? Na stacjach benzynowych i za autostrade placic lepiej karta kredytowa czy tez wlasnie gotowka jakos?

Czas dojazdu zalezy od wielu czynników, znam takiego co trasę w 10 godzin pokonywał. Jazdy mam ok 12-13 godzin, plus postoje ok 1-2 godziny.
Wyjeżdżałam zwykle ok 18 z Krakowa. W tym roku też ok 2-3 w nocy ruszam ( z tym ze ja w sobotę nad ranem) bo dziecko już większe a poza tym, gdyby coś przydarzyło się w trasie to wolałabym aby to był dzień. Myślę że to dobra pora. Najtrudniejszy odcinek trasy jest od Zwardonia do Ziliny ( nie wiem czy zakończyli remonty od ub roku). Potem już autostrada do Bratysławy.

Nie brałam euro ( poza potrzebnymi do zapłaty za nocleg) bo nie zarabiam w euro. Ja wszędzie gdzie się da płacę kartą, także za autostrady i paliwo. Biorę z sobą złotówki ( lub wypłacam w bankomacie ZB, mam konto w pekao sa) które wymieniam na kuny.

Ceny w beergarten ...hmm nie pamiętam dobrze. Pizza od 30-50 kn, spaghetti z owocami morza ok 70 kn, półmisek mięs na 2 osoby ok 250 kn. Najdroższe w Chorwacji są napoje w restauracjach. Mały soczek kosztuje w villa rosa 20 kn ( piwo 12 kn :) ). W ub roku za lody dla 4 osób w kawiarni ( w Vodice obok pomnika są przepyszne) zapłaciliśmy prawie 200 kn. Mieliśmy w tym "gratis" :) winko Babić w buteleczce 100 ml.
Jedzenie w restauracjach zdecydowanie droższe niż w Polsce.
Jak chcesz czegoś jeszcze dowiedzieć się to pisz, możesz na priv
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 06.06.2013 18:02

Napisz prosze zatem ile powinno sie posiadac kun jezeli jade na dwa tygodnie 3 osoby. Apartament mamy oplacony w PLN wiec chodzi mi o same pieniadze na wydatki na miejscu typu wlasnie jakies piwko, lody, jakies jedzonko w knajpie. Z Polski bedziemy brac jakies jedzenie oczywiscie ale tez z tego co mi wiadomo w Vodicach jest Lidl wiec jakies zakupy tam tez beda robione.

Na jaka kwote sie nastawic? 2 tys kun czy np 5 tys Kun :) Nie chce oczywiscie jakos szalec z wydatkami... chcemy sie wybrac tez do wodospadow Krka jak i do Sibernika moze gdzies jeszcze w okolicy... Za paliwo i oplaty drogowe mam zamiar placic jak sie da karta kredytowa. Gotowke chce miec wlasnie na takie lokalne wydatki na przyjemnosci drobne zakupy.
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 06.06.2013 18:39

Jeden wyda 2000 kn i powie ze zaszalał na wakacjach a drugiemu zabraknie 5000 kn. Tego nie da się oszacować.

Nie wiem ile zjadacie ;), jak jeździłam z 2 dosratających synów to na jedzenie wydawałam fortunę. Teraz jadąc z 7 latką mam luz.

Przykład wydatków ( nie pamietam wszystkich cen ale trochę na oko):
rano w sklepie na 3 os w ub roku ( chleb, mleko, owoce, burek, woda, jogurt ) to ok 100 kn. Przez 14 dni to jest 1400 kn. To są tylko podstawowe produkty. Nie ma w tym obiadu, czegoś do chlebka, piwa,lodów badziewi kupowanych przez dziecko itp. Obiad w knajpie ( nie pizza) dla 3 osób ( córka je jak wróbelek) to ok 200-250kn. Do tego jeżdżę do Vodice ( nie do Lidla bo wolę Plodine) do sklepu, gdzie kupuję na 3-4 dni piwko, mięsko na grill, trochę owoców ( u nas schodzą jak woda), warzywa, piwo, napoje, coś na zachciankę itp. Zwykle wydaję ok 300 kn. Jeśli takich wizyt będzie 4 to daje kwotę 1200 kn.

Dolicz do tego opłaty z za zwiedzanie, lody, pamiątki, wycieczki, parkingi to uzbiera się kwota wyższa niż 2000kn. Wstęp do Krka ok 100 kn ( byłam ostatni raz 2 lata temu), rejs na Kornati ( w zależności od organizatora) ok 250 kn od osoby.
Radzę wziąć z sobą podstawowe leki. niektóre są bardzo drogie.

Wielką zaletą Chorwacji dla rodzin z dziećmi jest brak straganików przy drodze do plaży. Gdy pierwszy raz pojechałam do Srimy, byłam zachwycona tym, że mogę dojśc do plaży bez marudzenia....kupisz mi coś!!!
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 06.06.2013 19:12

Czyli z tego co napisalas :) tzreba liczyc 4-5 tys kun :D

Z tego co wyczytalem chyba wiekszosc ludzi tam z bankomatu wyplaca kuny bo niby najlepiej wychodzi :) po drodze i tak karta kredytowa... jakie tam euro mam drobne kolo 50 tez wezme na droge :) a na miejscu okaze sie co i jak :D zatem nie bede kupowal nic w PL z KUN :)
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 06.06.2013 19:25

slr napisał(a):Czyli z tego co napisalas :) tzreba liczyc 4-5 tys kun :D

niestety takie są ceny.

Z tego co wyczytalem chyba wiekszosc ludzi tam z bankomatu wyplaca kuny bo niby najlepiej wychodzi :) po drodze i tak karta kredytowa... jakie tam euro mam drobne kolo 50 tez wezme na droge :) a na miejscu okaze sie co i jak :D zatem nie bede kupowal nic w PL z KUN :)

Jeśli masz wypłaty z bankomatów w Europie za darmo, to opłaca się wypłacać ale jeśli nie masz, operacja taka bywa bardzo droga ( moja mama ma konto w PKO BP i w ub roku zapłaciła kosmiczną cenę za wypłatę z bankomatu). Drobne euro przydają się na drogę, gdy trzeba zapłacić za toalety ( w niektórych wrzucasz monetę euro, nie ma babć klozetowych), czasem kupując winietkę ( np wracając przez autostradę węgierską) nie możesz zapłacić kartą. Na A4 w HR też bywają upierdliwi kasjerzy. Przed Zagrzebiem nie chcieli mi kilka razy przyjąc karty a przelicznik euro wzięty z kosmosu ( był taki wątek na forum). Byłam w Hr mnóstwo razy a i tak kilka razy mnie oszukali. No ale to nie sa duże kwoty.

Reasumując : dobrze mieć kilkanaście/kilkadziesiąt euro plus złotówki lub karty do bankomatu.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne