napisał(a) Piśka » 12.07.2006 12:57
Witam!
Nie wiem czy moja wypowiedź Ci pomoże, ale mimo tego coś napisze.
W Sreserze byłam kilka razy w latach osiemdziesiątych na wakacjach z rodzicami. Pamiętam tą miejscowość jako cichą miłą i spokojną, bez tłumów, dyskotek, hałaśliwych knajp.
W miejscowości jest długa promenada wzdłuż kamieniastej plaży, kościółek, mały sklepik, 2 kawiarnie. Na końcu promenady (mała uliczka) znajduje sie kemping (nad morzem, w lasku), chyba nie odkryty jeszcze przez cromaniaków.
Plaża jest dosyć szeroka, z płaskim zejściem do morza, dosyć duża płycizna, dobra dla dzieci, troche głębiej kamienie zamieniają się w piasek.
Niedaleko od brzegu (umocowana w wodzie) była ulokowana ślizgawka dla dzieci. W niewielkiej odległości jest wysepka, na temat której krązyły plotki że jest dla naturystów, pływaliśmy na nią pontonem.
Większy market w odległości 3 km, w miejscowości Janina(chyba tak sie pisze), ale teraz mogło sie to zmienić.
Codziennie do plaży przybijały łodzie, z których mozna było kupić owoce.
Dodam że w tym roku wybieram się pierwszy raz do Chorwacji jako dorosła osoba i zamierzam odbyć sentymentalna podróż do Sreseru.
jadę na początku sierpnia, po powrocie postaram się coś napisać, na ten temat.
W internecie znalazłam kilka kwater w cenach poniżej 10 euro/os za apartament, więc chyba nie narzekają na nadmiar turystów, na wielu mapach Sreser nie jest zaznaczony wogóle, lub widnieje jako miejscowość oddalona od morza.