Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Srebrenica (1995) w TV regionalnej

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.03.2006 23:01

antek napisał(a):Dla mnie tez film za słabiutki. Nie dlatego,że mało krwi jak to ktoś napisał, ale dlatego,że nie było wytłumaczone o co chodziło w walkach o Srebrenice. Jakbym nie znał, choć pobieżnie historii Bałkanów lat 90 - tych to po obejrzeniu tego filmu napewno nie wiedziałbym kto do kogo strzelał.....Kto był agresorem.
A co do mazowieckiego...chodziło mi o rozłożenie akcentów. Film półgodzinny a z tego 20 minut Żółw mówił.

o to chodzi ,że żółw Mazowiecki jest mądry wie ,że machina wojny raz uruchomiona zatrzyma się dopiero jak każdaze stron zrozumie ,że .......
agresor za oceanem przebywa :D
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 16.03.2006 23:12

wstyd się przyznać, ale w połowie... zasnąłem :oops:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 16.03.2006 23:26

Po pierwsze - film był wstrząsający. Tych barbarzyńców strzelających do bezbronnych osób nie nazwałbym ludzmi. A to co najbardziej dało do myślenia to, że działo się to pod koniec XX wieku, kilkaset km od nas i przy biernej postawie wojsk ONZ, które były dla tych ludzi gwarancją spokoju. Ci co nie uwierzyli w bezpieczeństwo pod nadzorem ONZ i uciekli - przeżyli. Dobrze ze był ktoś kto głośno wtedy o tym powiedział.... a nawet rzucił poważne oskarżenia o zdradę....
Po drugie - kompozycja filmu (tzn jego realizacja i pomysł reżysera) mi nie przypadła do gustu. Dlatego moge się zgodzić że pod tym względem był słaby. Ale że za dużo mówił Mazowiecki - z tym się nie zgodzę. To on był w zasadzie w filmie jedynym "narratorem" starającym się naswietlić całą sytuację - jak to wyglądało (bo rzeczywiscie zbyt dokładnie nie było to wytłumaczone), stąd moze i dłuższe jego wypowiedzi. Ale na pewno nie zajęły one 2/3 filmu.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.03.2006 22:38

Filmu niestety nie widziałem ale historię Srebrenicy znam dokładnie - nie mam wątpliwości że to był "bośniacki Katyń" - tak będzie zapamiętane to wydarzenie z Muzułmanami w roli ofiar i Serbami w roli katów, tak jak kiedyś w Katyniu byli to odpowiednio Polacy i Ruscy.
Ciekawy jestem czy ci którzy tak bronią Serbów, uważają ich nawet za "wielkich ludzi" w ogóle wiedzą co wydarzyło się w Srebrenicy. No ale jak ktoś zasypia w połowie a się wypowiada w temacie to ja nie mam pytań.
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 18.03.2006 00:43

niezawodny,

z cłaym szacunkiem do pomordowanych w Srebrenicy, Katyń to jednak inna historia.
W Katyniu, Miednoje i Charkowie na pisemny rozkaz najwyższych władz państwa sowieckiego wymordowano metodycznie znaczącą część elity polskiego narodu (oficerowie rezerwy to często w cywilu profesorowie, nauczyciele, urzędnicy, lekarze).
Kolejna, jeszcze większa różnica to fakt, że praktycznie światowa opinia publiczna nie zna i nie chce znać prawdy o Katyniu.
Tragedia Srebrenicy nie poszła na marne, przyczyniła się do kresu cierpień Bośniaków, Katyń został przemilczany w imię interesów możnych tego świata...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.03.2006 10:28

Muzułmanie ze Srebrenicy zostali metodycznie wymordowani na rozkaz najwyższych władz serbskich; Karadzicia i Mladicia, wspieranych przez Milosevicia.
Serbowie zgładzili tam ca populację męską a jedynym kryterium masakry był wzrost - 150 cm. Kto miał więcej niż 150 cm dostawał kulę w plecy a ponieważ nikt się nie bawił w dokładne pomiary w efekcie zginęli tam wszyscy chłopcy powyżej 10 roku życia i oczywiście wszyscy dorośli mężczyźni i starcy. Pod tym kątem Srebrenica wydaje mi się być dużo straszniejsza niż Katyń bo tam jedna nie morodowano dzieci.

Masakra Muzułmanów w Srebrenicy odbiła się wielkim echem w świecie muzułmańskim; oto chrześciajanie z Europy zmasakrowali w imię swej religii Muzułmanów, którzy się poddali w zamian za obietnicę ocalenia i ludzkiego traktowania... Od tej pory Srebrenica jest podatnym argumentem dla fundamentalistów islamskich typu Bin Laden, dlaczego należy zniszczyć cywilizację chrześcijańską i niestety jest to argument bardzo poważny. Swoim barbarzyństwem w Srebrenicy Serbowie wyszli więc w efekcie poza Bałkany i Europę a skutki ich czynu w relacjach ze światem muzułmańskim odczujemy wszyscy i to na długie dziesięciolecia.
AnteG
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnteG » 18.03.2006 10:59

niezawodny napisał(a):Muzułmanie ze Srebrenicy zostali metodycznie wymordowani na rozkaz najwyższych władz serbskich; Karadzicia i Mladicia, wspieranych przez Milosevicia.
Serbowie zgładzili tam ca populację męską a jedynym kryterium masakry był wzrost - 150 cm. Kto miał więcej niż 150 cm dostawał kulę w plecy a ponieważ nikt się nie bawił w dokładne pomiary w efekcie zginęli tam wszyscy chłopcy powyżej 10 roku życia i oczywiście wszyscy dorośli mężczyźni i starcy. Pod tym kątem Srebrenica wydaje mi się być dużo straszniejsza niż Katyń bo tam jedna nie morodowano dzieci.

TYLKO JEŻELI JUŻ ROBIMY TAKIE PORÓWNANIA TO NIE ZAPOMINAJMY, żE BOśNIACY PO TEJ WOJNIE DZIęKI SPOłECZNOśCI MIęDZYNARODOWEJ I ICH INTERWENCJOM WOJSKOWYM Są PRAKTYCZNIE WOLNYM NARODEM, NATOMIAST POLSKA POMIMO TRAGEDII KATYńSKIEJ NA Pół WIEKU STRACIłA NIEPODLEGłOść I BYł TO CZAS GDY ZBRODNIA BYłA TUSZOWANA I PRZEDAWNIANA. ZWłOKA CZASOWA I SIłA ZBRODNIARZY POZWALA NAWET TERAZ TWIERDZIć, żE TO NIE BYłA ZBRODNIA PRZECIWKO LUDZKOśCI, TYLKO TAKA SOBIE DROBNA NIESUBORDYNACJA NIEKTóRYCH ROSYJSKICH URZęDNIKóW I WOJSKOWYCH...

niezawodny napisał(a):Masakra Muzułmanów w Srebrenicy odbiła się wielkim echem w świecie muzułmańskim; oto chrześciajanie z Europy zmasakrowali w imię swej religii Muzułmanów, którzy się poddali w zamian za obietnicę ocalenia i ludzkiego traktowania... Od tej pory Srebrenica jest podatnym argumentem dla fundamentalistów islamskich typu Bin Laden, dlaczego należy zniszczyć cywilizację chrześcijańską i niestety jest to argument bardzo poważny. Swoim barbarzyństwem w Srebrenicy Serbowie wyszli więc w efekcie poza Bałkany i Europę a skutki ich czynu w relacjach ze światem muzułmańskim odczujemy wszyscy i to na długie dziesięciolecia.

TAK A MUZUłMANIE OBCHODZą SIę Z "NIEWIERNYMI" BARDZO DELIKATNIE I NIEZAWODNIE METODAMI POKOJOWYMI ZDOBęDą CAłY śWIAT, KTóRY I TAK W 80 PROCENTACH UZALEżNIONY JEST OD ICH ROPY NAFTOWEJ...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.03.2006 21:26

TYLKO JEŻELI JUŻ ROBIMY TAKIE PORÓWNANIA TO NIE ZAPOMINAJMY, [/quote]

Tak, to nie zapominamy wyłączyć caps loka :lol:

A jabyś tak jeszcze był łaskaw pisać na temat to już byłaby rewelacja :lol:
fleming
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleming » 19.03.2006 09:11

Nie jest tak naprawdę ważne kto komu w plecy strzelał. Ważne jest to że wogóle doszło do czegoś takiego. Tak jak ktoś napisał że nie są źli ludzie . Każdy ma w sobie gen agresji i zbydlęcenia. To polityka lokalnych kacyków do tego doprowadziła i nic więcej. A to że rżnięto musułmanów to komuś było po prostu na rękę. Od wieku wieków trwaała krucja i nadal trwa. Oby więcej. Nieważne jakimi środkami i za jaką cenę. Po prostu ze względu na ofiary - nieważne muzułmani czy katolicy - trzeba to potępić I cały świat się temu przyglądał. Ot taka gra wojenna. Podobnie jak dzisiaj w Iraku a jutro w ...... no gdzie ? Jak myślicie.
Crack
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crack » 08.07.2006 11:49

http://www.zamislisrbiju.org/foto/idc_foto_03/video/Srebrenica.wmv

Witam.
Postanowiłem odświeżyć temat, ponieważ znalazłem w necie ten filmik. Na stronie na której to znalazłem napisane jest, że to film z jakąś egzekucją w Srebrenicy ( może to kogoś interesuje ). Ja nie oglądałem i nie chcę oglądać, bo już raz wpadłem na filmik z takimi makabrycznymi wyczynami ( egzekucje związane z Irakiem ... wiadomo o co chodzi )

Pozdrawiam
CraCk
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 11.11.2006 14:43

Srebrenica nie daje o sobie zapomnieć

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6138420.stm
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 13.04.2010 19:05

Odgrzebuje temat z 2006 roku, żeby nie zakładać nowego, bo w TVN w czwartek premiera filmu "Rezolucja 819".
Tutaj info
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 14.04.2010 13:10

"Rezolucija 819" je francusko-talijansko-poljski proizvodnju, govori nam o istrazi zlocina u Srebrenici.....

Vrlo cesto se u životu dogodi da se ono najbitnije u cijelom dogadjaju ne vidi, ili se o tome vrlo malo govori...

Snage UN-a imale su u stvari misiju i zadatak sacuvati sve ono sto su Srbi uspjeli okupirati svojoj u ratnoj agresiji, i etnicki ocistiti. Postoji bezbroj dokaza da je to tako, glavni zapovjednici UN snaga bili su Englezi i Francuzi.

UN je korumpirana i trula organizacija, iza koje stoje interesi i lobyji velikih drzava. Evo ratnih saveznika koji slave i piju rakiju, dok cetnici ubijaju nezasticene civile koji nisu Srbi:

I danas se raspravlja o nebitnim detaljima, a ne vidi se ono najvaznije - kompletna Europa dozvolila je velikosrpsku agresiju i krvavo klanje u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Sramota.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 17.04.2010 06:21

Wczoraj o 23,50 na tvn był film o Srebrenicy i nie tylko.Obejrzałem do końca,specjalnie czekałem na ten film.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 17.04.2010 18:25

Trzeba było powiedzieć o tym przed filmem, chętnie bym obejrzał... :-(
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Srebrenica (1995) w TV regionalnej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone