Ja to się tam na testach nie znam do końca ale wiem, że na Forum fuji optyczne nie należą do zwolenników Fujifilm i vice versa.
Bardziej wiarygodne opinie można znaleźć na fotopolis, a najlepsze na dbpreview
(optyczne strasznie się mijają z tymi serwisami, nie wiedzieć czemu).
Co do aparatu, to musisz się określić co potrzebujesz.
Na przykład matryca CCD zawsze będzie lepsza od CMOS, pod względem szczegółów,
za to jest to padaka w przypadku zdjęć seryjnych i filmów - nie wydoli.
Porównaj sobie te canony z Fuji S100 i S200, to możliwe, że zmienisz o nich zdanie.
Niewątpliwie, pod względem uniwersalności, HS10, przy obecnych cenach,
jest najrozsądniejszym rozwiązaniem, natomiast w porównaniu w poszczególnych segmentach,
zawsze będzie "gorszy".
"Gorszy" w cudzysłowu, bo trzeba sobie zadać pytanie (na przykład przy tym teście z cropem):
jaki jest sens porównywania cropów na aparacie, gdzie zamiast tego możesz zmienić ogniskową?
Poza tym - ile razy w życiu cropowałeś zdjęcia do takiej skali?
Natomiast z pewnością, mając już aparat w ręku i wkładając tam kartę 16 GB stwierdzisz, że jednak sobie film nakręcisz.
Albo że wolisz większy, bo 3 calowy monitorek i manualną zmianę ogniskowej,
bo jest precyzyjniejsza, niż silniczek?
Teraz już jest potwierdzone, że HS20 będzie miał jednak większą matrycę
(1/2" - i zmienili konstrukcję obiektywu, żeby zachować zakres ogniskowych), więc może warto poczekać na fotki i testy?
Ta zapowiadana cena, około 2000 na początek, to identycznie jak z HS10 się jawi.
Pewnie pojawi się za 1800 z tendencją spadkową, w miarę nasycenia rynku,
natomiast wygląda na to, że będzie współpracował z lampami TTL, że jednak ma matrycę CMOS BSI, że podparta jest technologią EXR i to produkcji (sic!) Fuji
http://www.fujifilm.com/products/digita ... /features/
http://www.chipworks.com/en/technical-c ... nsor-fray/
Dla mnie ważne, przy wyborze aparatu, było również to, czy mogę tam wrzucić zwykłe baterie i akumulatorki AAA, czy muszę kupować akumulator, czy nie będzie problemu z akcesoriami, filtrami, no i jeszcze jedno, dość ważne
- jak leży w ręku? Podjedź do sklepu i pomacaj na dzień dobry, bo to też będzie sporo mówiło o tym, jakie ci zdjęcia wyjdą.