Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprzęt Fuji - użytkownicy, porady, dylematy.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 06.11.2011 08:32

Mój fuji nagle któregoś dnia przestał ostrzyć przy szerokim kącie czyli od 24 mm do 50 mm. Nie rejestrowałam naprawy bo i tak wyjeżdżaliśmy na urlop. Oddałam go do sklepu w centrum handlowym we Wrocławiu, w którym był kupiony przez pierwszego właściciela. Był na gwarancji bo od zakupu minęło tylko pół roku. Ważne by umieć dokładnie określić na czym wada polega. Pytają też się od kiedy się tę wadę zauważyło. Czeka się do miesiąca ale już w ciągu 2 tygodni powinien serwis powiadomić nas czy będzie wymiana czy naprawa. Była naprawa, po niej na zewnątrz nic nie widać.

Co do kolorów - mnie też nie przypadają do gustu. Bez zwiększenia nasycenia są faktycznie wyblakłe ale nie dla makro. Makro jest OK, zbliżeniom też nic nie brakuje. Teraz w relacji "Małe i duże bałkańskie podróże" są zdjęcia tylko z fuji hs10.

Poza tym ja używam zawsze z wizjerem i nie chodzi o oszczędzanie akumulatorów, dla mnie to wygoda bo nie muszę mieć okularów. Rzeczywiście czasami to jest problem gdyż przez ten sensor dla oka czasami aparat nie może się zdecydować co chce umożliwić ekran czy wizjer. Wtedy palcem zasłaniam mu wizjer i czekam.....

Nie działający OFF - to jest na pewno jakiś problem i przekłamywanie - tylko jak to pokazać że to jest nie tak?

I jeszcze jedna sprawa - robienie zdjęć z ustawieniem AUTO. Jak bardzo chcesz coś zmienić w swoich umiejętnościach to zmień na dobry początek na P. Większość zdjęć Ci jakoś wyjdzie. Gdy będziesz chciała zrobić zdjęcie kwiatkom dodatkowo ustaw sobie makro lub super makro naciskając kółeczko z kwiatkiem. Na zdjęciach makro będziesz mogła poeksperymentować z priorytetem przesłony czyli A.

Pozdrawiam
Małgosia
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 06.11.2011 13:12

Wszystkim serdecznie dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi :)

mariusz-w napisał(a):...
że nie chodzi tu o zwykłe przełączanie się po przykryciu "sensora" ! ... tyko niekontrolowane przełączanie/migotanie.
...

Dokładnie tak powinnam opisać to niekontrolowane przełączanie: ekran/wizjer/itd.

weldon napisał(a):...
Dorota, a jakie masz akumulatorki i wersję oprogramowania?
To drugie pewnie nie jest tak ważne, ale on jest energożerny strasznie
i robi różne hopki na zbyt słabym zasilaniu.
...

Akumulatorki kupione w lipcu, firma SANYO, napisano na nich"eneloop; size AA HR6; nie mam pojęcia co jest ważne :lol:
A o wersję oprogramowania ... nie pytaj, bo nie wiem :oops:

Np. wczoraj włożyłam je do aparatu "świeżo naładowane", więc poweru powinno im chyba wystarczyć?

Lidia K napisał(a):...
Ważne by umieć dokładnie określić na czym wada polega.
...

Lidio K - dziękuję za podpowiedzi. Zdaję też sobie sprawę, że poza "wadami" technicznymi jest jeszcze jedna rzecz do naprawienia :oczko_usmiech: , a mianowicie ... moja znajomość podstaw obsługi aparatu. Tych poza "ON, OFF oraz regulacją ostrości" :oczko_usmiech: :lool:

A wracając do Twego cytatu - jak więc fachowo, czyli krótko i na temat ( a ja mam z tym problemy :lol:) powinnam opisać dostrzeżone usterki?

Suma sumarum ... niosę aparat do reklamacji a potem ... drukuję wreszcie instrukcję obsługi :oczko_usmiech: :lool:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 06.11.2011 18:45

mariusz-w napisał(a):Z opisu a to ja ... wydaje mi się , że nie chodzi tu o zwykłe przełączanie się po przykryciu "sensora" ! ... tyko niekontrolowane przełączanie/migotanie.

To chwilowe migotanie chyba jest dość typowe. Jak słusznie ujęła to Lidia: "przez ten sensor dla oka czasami aparat nie może się zdecydować co chce umożliwić ekran czy wizjer"

Co do oszczędności baterii, to przecież można po prostu wyłączyć ekran LCD przyciskiem LCD/EFV :).

Co do małej intensywności kolorów, to rzeczywiście trudno to będzie zareklamować. Pewnie powiedzą, że to kwestia ustawień. Może spróbuj przełączyć kolor z opcji STANDARD na CHROM. Nie każdy lubi tę opcję, ale kolory na pewno będą "żywsze".

Ekspertem nie jestem, zdjęcia poniżej też niezbyt udane, ale jeśli chodzi o intensywność kolorów, to nietrudno odgadnąć, które ze zdjęć robiono z ustawieniem CHROM.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 06.11.2011 18:55

Krzychooo napisał(a):Co do oszczędności baterii, to przecież można po prostu wyłączyć ekran LCD przyciskiem LCD/EFV :).

... ale po co !? ... jak robi to automatycznie ! :roll: :?
No chyba, że preferujesz tylko manualne ustawienia ! :wink:

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.11.2011 19:06

Chrome to podbicie kontrastu i nasycenia kolorów.

Czasami daje niespodziewane efekty, które później trudno skompensować w programach graficznych,
dlatego można go używać, ale raczej przy stonowanych, mało kontrastowych scenach.

Dużo lepszy efekt daje kompensacja ekspozycji i fotografowanie "ze światłem".
Bez światła nie ma kolorów, dlatego trudno coś powiedzieć, jak się nie widzi fotek.

a to ja napisał(a):Akumulatorki kupione w lipcu, firma SANYO, napisano na nich"eneloop; size AA HR6; nie mam pojęcia co jest ważne :lol:
A o wersję oprogramowania ... nie pytaj, bo nie wiem :oops:

Jak w lipcu, to masz też najbardziej aktualne oprogramowanie.
Przełączanie trybów wyświetlania nie jest natychmiastowe, więc "migotania" nie spowoduje.

Niemniej lepiej wyłączyć tę automatykę, bo dostęp do tego jest, tak jak pisze Krzychooo, piekielnie łatwy.

Nie ma się co zastanawiać - dawaj go do serwisu, tylko zastanowiłbym się czy przez sklep, czy nie lepiej bezpośrednio przez serwis, uprzednio rejestrując naprawę.

Z kolorami, tak jak pisałem - nie wiadomo co powiedzieć, bez obejrzenia fotek, natomiast co do kolejnych błędów,
to:
- brak wyłączenia aparatu po przełączeniu w tryb OFF
- prawdopodobne uszkodzenie stabilizacji, skutkujące przesunięcie obrazu w momencie wykonywania zdjęcia, no i, to ostatnie:
- wadliwie działający sensor lub moduł przełączenia wizjer/wyświetlacz, powodujący szybkie, migotliwe, przełączanie pomiędzy nimi.

Instrukcję ol... no dobrze, przeczytaj (drukować nie musisz ;)), ale poczekaj chwilę.
Przejrzę ją i ci napiszę które strony warte są uwagi, a które pominąć.
Ale, tak ogólnie, to lepiej poczytać ogólnie o fotkach, niż o aparacie :)

Pozdrawiam
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 06.11.2011 19:54

mariusz-w napisał(a):
Krzychooo napisał(a):Co do oszczędności baterii, to przecież można po prostu wyłączyć ekran LCD przyciskiem LCD/EFV :).

... ale po co !? ... jak robi to automatycznie ! :roll: :?
No chyba, że preferujesz tylko manualne ustawienia ! :wink:

Pozdrawiam.

No tak, ale skoro to, że aparat przełącza się automatycznie, jest źródłem problemów, to moim zdaniem lepiej przestawić na manualne przełączanie, zwłaszcza że jest to bardzo proste, bo przycisk wyciągnięty jest na wierzch.

A problemem jest to moim zdaniem sporym. Szczególnie wtedy, jeśli tracimy fajny kadr przez "migotanie" spowodowane machnięciem paska czy palca przed wizjerem. Mnie zdarzyło się to sporo razy. Jeśli Tobie się to nie przytrafia, to jasna sprawa, nie ma sensu wyłączać automatu.

Pozdrawiam
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 06.11.2011 20:25

Krzychooo napisał(a):A problemem jest to moim zdaniem sporym. Szczególnie wtedy, jeśli tracimy fajny kadr przez "migotanie" spowodowane machnięciem paska czy palca przed wizjerem. Mnie zdarzyło się to sporo razy. Jeśli Tobie się to nie przytrafia, to jasna sprawa, nie ma sensu wyłączać automatu.

Pozdrawiam

... pasek zdjąłem ! :lol:

Pozdrawiam. :papa:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 06.11.2011 20:36

Krzychooo napisał(a):...
A problemem jest to moim zdaniem sporym. Szczególnie wtedy, jeśli tracimy fajny kadr przez "migotanie" spowodowane machnięciem paska czy palca przed wizjerem. ...

Dokładnie !
Z tym, że mi migocze nawet bez machnięcia paskiem czy palcem przed wizjerem.
Nie zawsze, najczęściej wtedy, gdy niosę go sobie bez wyłączania/w stanie czuwania, a potem chcę zrobić zdjęcie.
Wtedy szaleje ... .

Dobra, przekonaliście mnie.
Niosę do serwisu 8)
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 25.11.2011 07:58

Podano szczegóły nowego dziecka Fujifilm FinePix X-S1 (matryca 2/3'). KLIK
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 18.01.2012 18:53

Czy można prosić użytkowników Fuji HS 20 o opinie o aparacie i kilka fotek.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.01.2012 19:11

myfnepix, web-album

Z tego, co zauważyłem, to tutaj raczej HS 10 panuje, a on jest inny.
Niektórzy mówią ze gorszy, bo nie ma exr, niektórzy mówią, że lepszy, bo ...

Poszukaj, poczytaj opinie na forum fujiklubu.

Tutaj jest dyskusja o nim.

Pozdrawiam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 18.01.2012 19:17

Dobra, przekonaliście mnie.
Niosę do serwisu 8)

Wrócił ... po trzech tygodniach.
Mam nadzieję, że ... ten sam. :wink:
Chociaż teoretycznie ... powinien przecież być ... lepszy 8)

:oczko_usmiech:

Pożyjemy - zobaczymy ... jak robi zdjęcia.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 18.02.2012 12:32

Fujifilm HS30EXR CMOS

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Porównanie hs10 i 30

http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co= ... &add1=1464

rewolucja? chyba nie za bardzo
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.02.2012 16:08

mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 19.02.2012 08:17

21 tys postów.rewelacja.to już tytuł profesora mu się należy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Sprzęt Fuji - użytkownicy, porady, dylematy. - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone