Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprzęt Fuji - użytkownicy, porady, dylematy.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.03.2011 13:14

longtom napisał(a):
Lidia K napisał(a):Wczoraj staliśmy się posiadaczami fujifilm hs10.

A to ci nowina :!: :!: :!:
A co z "kiksem" :?:

Z pentaksiem nigdy się nie rozstanę, tak go polubiłam. Fuji rozszerzy możliwości o 30x i pozwoli z pozycji żaby popatrzeć no i przybliżyć się do pręcików i słupków. Taką mam nadzieję.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.03.2011 13:28

Lidia K napisał(a): Fuji rozszerzy możliwości o 30x i pozwoli z pozycji żaby popatrzeć no i przybliżyć się do pręcików i słupków. Taką mam nadzieję.

A więc uzbrajam się w cierpliwość :!:
Dużo radości z nowej zabawki :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.03.2011 13:29

Lidia K napisał(a):Z pentaksiem nigdy się nie rozstanę, tak go polubiłam. Fuji rozszerzy możliwości o 30x i pozwoli z pozycji żaby popatrzeć no i przybliżyć się do pręcików i słupków. Taką mam nadzieję.

Pewnie pozwoli ... :) ... też, czekam na"pręciki i słupki".
Do Raynox-a DCR-250 dodatkowo się przymierzam. :)

... Witamy wśród użytkowników tego "wynalazku". :)

Pozdrawiam.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.03.2011 13:47

mariusz-w napisał(a):
Lidia K napisał(a):Z pentaksiem nigdy się nie rozstanę, tak go polubiłam. Fuji rozszerzy możliwości o 30x i pozwoli z pozycji żaby popatrzeć no i przybliżyć się do pręcików i słupków. Taką mam nadzieję.

Pewnie pozwoli ... :) ... też, czekam na"pręciki i słupki".
Do Raynox-a DCR-250 dodatkowo się przymierzam. :)

... Witamy wśród użytkowników tego "wynalazku". :)

Pozdrawiam.

Miło mi również, raynoxa dcr-250 już mam :D .
Pokażę pręciki i słupki jak się więcej światła zrobi za oknem.

Lidia K napisał(a):Trochę się nie mogę zdecydować jak poustawiać niektóre opcje, stabilizację, kolory, tony, wyostrzanie icon_rolleyes.gif icon_eek.gif icon_redface.gif

??? Ktoś mi podpowie :cool:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.03.2011 13:57

Lidia K napisał(a):

Małgosiu ...

Poczekaj na Piotrka ... on to wie wszystko.
Ja cały czas ... ćwiczę !
Próbuję wszystkiego. ;) :)

A z Raynox- a zadowolona jesteś ?
Cały czas się miotam ! :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.03.2011 14:07

Lidia K napisał(a):
Lidia K napisał(a):Trochę się nie mogę zdecydować jak poustawiać niektóre opcje, stabilizację, kolory, tony, wyostrzanie icon_rolleyes.gif icon_eek.gif icon_redface.gif

Przede wszystkim szukaj kadru i światła. Stabilizację warto włączyć ale dla długich czasów już nie. Uszyj sobie taki kilku kilowy worek z grochem/ryżem - doskonale zastępuje statyw przy niskich kadrach w trawie. Do tego pilot lub wężyk spustowy albo ostatecznie samowyzwalacz. Pozostałem parametry jak tony czy inne kolory ustawisz w post procesie na kompie :wink:

Pozdrav.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.03.2011 14:14

Rysio napisał(a):Do tego pilot lub wężyk spustowy albo ostatecznie samowyzwalacz. Pozostałem parametry jak tony czy inne kolory ustawisz w post procesie na kompie :wink:
Pozdrav.

... pilota,wężyka do niego na razie nie ma (co mnie złości) ... ma być (może) :?

http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=9911&start=45
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2011 15:38

mariusz-w napisał(a):Poczekaj na Piotrka ... on to wie wszystko.

Dzięki za zaufanie, ale ... Ja za specjalnie na te wszystkie ustawienia to nie zwracam uwagi.

Czasami WB sobie wybiorę, czasami ekspozycję poprawię.
Raczej staram się robić na full opcjach i na chromie, bardziej dbając o to,
co Rafał mówił - żeby światło było.

No i tematyką mocno odbiegam od tych waszych tematów.
Ja to raczej miasto i jakieś ruiny focę, więc mało przydatne te moje rady będą.

Jedynie co, to exify można przeanalizować i jakieś wnioski wyciągnąć.
No i coś o kompozycji samej, o kadrze powiedzieć, trójkącikach ... A nie, o trójkącikach to nie ja :lol:

Pierwsza, podstawowa mz rada - przy w miarę dobrych warunkach oświetleniowych,
ustawiaj ISO 200 i DR200 - daje ci to zarówno lepsze czasy, jak i trochę lepsza rozpiętość tonalną
(Fuji, tak jak Pentax jest na CMOS-ie), a po drugie, to zacznij opanowywać jakiś program graficzny.

To mi się strasznie podoba w Fuji, że ona, przy ustawieniach manualnych, bardzo mało ingeruje w jotpegi,
pozostawiając ci swobodę w obróbce zdjęcia.

Z początku wygląda to trochę jakbyś dostawała zdjęcia nieostre, rozmyte,
ale to dlatego, że programowo aparat zostawia ci tu wolną rękę.

Niektórzy ci zarzucą, że ich aparat robi ostrzejsze fotki, ale, jeżeli zrobicie zdjęcia w tych samych warunkach,
to się okaże, że na ich fotkach brakuje dużo szczegółów, które znikneły w trakcie przetwarzania.

No i masz, a pewnie to lubisz, skoro masz Raynoxa, doskonałe makro.

No to czekamy na pierwsze fotki ... Pierwsze, bo te wyżej to potraktujmy jako falstart :D

A co do wężyka, to ten uniwersalny nie może być? :wink:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.03.2011 18:11

mariusz-w napisał(a):A z Raynox- a zadowolona jesteś ?
Cały czas się miotam ! :)

Do pentaxa nie specjalnie się przydał, bo bardzo szybko się okazało, że Paweł canonem 710 IS robi kwiatuszkom lepsze i z większym zbliżeniem zdjęcia bez kombinowania niż ja z pentaxem i raynoxem. :( :?
Gdy robi się zdjęcia pentaxem odległość od obiektu to powyżej 40 cm (ostrzy się aparatem) a z raynoxem dużo mniej bo 10 cm obiektywu. Na dodatek trzeba ostrości szukać na siłę. Zbliżać lub oddalać samemu aparat od obiektu.

Wczorajsze pierwsze przymiarki przy sztucznym oświetleniu nie wyszły mi tak jakbym oczekiwała. Nie miałam biedronki, żeby sprawdzić co jest warte super makro i raynox. Wierzcie mi fuji miałam od paru godzin. Przycisków to ma 17, do tego dwa pokrętła. I te niespodzianki w menu.

Rysio napisał(a):Pozostałem parametry jak tony czy inne kolory ustawisz w post procesie na kompie :wink:

Weldon napisał(a):........a po drugie, to zacznij opanowywać jakiś program graficzny.

No nie spodziewałam się, że jeszcze będę się musiała UCZYĆ i PSuć albo nagimbowywać moje cudowne zdjęcia. :wink: :cry: :oops:
Jakiś prosty i łatwy w użyciu program graficzny to.................? ? ? ? ? ?

To by znaczyło, że ustawić wszystko na średnio czy standard. Zapytałam gdyż nie miałam jeszcze żadnej instrukcji. Najbardziej zaskoczona byłam 4 opcjami do ustawiania stabilizacji. Do tej pory nie miałam do wyboru nic poza włączeniem stabilizacji i wyłączeniem jej. A tu ciągła, cyfrowa i jeszcze jakaś inna stabilizacja (nie doczytałam się jeszcze).

Dziękuję kolegom za opinie i wszystkie rady.
Na artystyczne i niezwykłe ujęcia nie liczcie. Prostota i fotograficzna zgodność z rzeczywistością to jest to co mi się podoba aż do bólu. Jan by to nazwał ładnym obrazkiem i niczym więcej.

Czy ktoś z Was robił zdjęcia używając trybu słabe światło i trybu z przechwytywaniem ruchu oraz usuwaniem ruchu? Te tryby to dla mnie nowinki.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2011 19:01

Uczyć się nie musisz, ale nie zlecaj wszystkiego Picasie, to trochę szkoda.
Lepiej opanować te podstawowe funkcje w jakimś podstawowym pakiecie,
niekoniecznie zaraz PS czy GIMP, ale jakaś Pixia, Paint.NET, a najlepiej, polecane przeze mnie wszędzie - Oloneo - to ci załatwi od razu sprawę przejścia przez okres hdr'yzowania dodatkowo, uwielbianej przez niektórych techniki psucia fotek :twisted:
Stabilizację mam od dawna 2+, ale przy fotkach macro to ją wyłącz.
Wyłącz sobie przełącznik EVF/LCD, bo qr..cy dostaniesz, jak ci się wyświetlacz będzie "bez powodu" wyłączał.
Rozmiar zdjęcia, nawet, jak cię Rafał będzie namawiał inaczej, to zostaw na L4:3, jakość F, Kolor - C, wykrycie twarzy wyłącz (znajdzie ci twarz w dziwnym miejscu, na przykład, że cię ktoś podgląda z krzaków, to się tylko strachu najesz :D), WB na auto, kolor, odcień, wyostrzanie - duże, zdjęcia szybkie - załącz.
Z Raynoxem, jeżeli cię to pocieszy, to można niesamowicie dużo zrobić (jak się zarejestrujesz na FF, to dam ci linka do zdjęć Adama), ale trzeba dużo cierpliwości i treningu z ustawianiem ostrości.
No i światła. Jak to opanujesz, to jest to super zabawa.

Te tryby, pamiętaj, że działają tylko w trybie M, to chyba nawet fajne są, tak jak szybki film,
ale, wiesz ... Podobno niektórzy się tym bawią ;)

I ważna uwaga - kup sobie BC700 i 2 komplety Eneloopów i jakaś kartę, albo i dwie, 4 GB.

Strasznie żre energię. Na akumulatorkach 2400-2600, zrobisz jakieś 400 fotek.
Na eneeloopach 2000 - około tysiąca, czyli właśnie te 4 GB.

Niektórzy zalecają nawet 16 GB, żeby filmu dużo wchodziło, ale ja jestem zwolennikiem kilku kart,
w razie, jakby jedna padła.

No i dbaj o światło.

Jeżeli jeszcze coś mogę,doradzić, to staraj się, na początku, raczej nie używać tych trybów Auto,
(chyba, żeby cobie exify poczytać), tylko od razu rób kilka zdjęć z różnymi parametrami
i potem, porównując exif'y, staraj się dobrać te, które w danych warunkach wyszły ci najlepiej.
No i uważaj na krótkie ogniskowe - przy tym kacie dostajesz strasznie dużo danych oraz bardzo łatwo zjechać z perspektywami - wszystko ci się wali i wszystko w kadr wchodzi, a najwięcej w niespodziewanych miejscach :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.03.2011 19:20

Lidia K napisał(a):Na artystyczne i niezwykłe ujęcia nie liczcie. Prostota i fotograficzna zgodność z rzeczywistością to jest to co mi się podoba aż do bólu. Jan by to nazwał ładnym obrazkiem i niczym więcej.

Mam dokładnie to samo.

Lidia K napisał(a):Czy ktoś z Was robił zdjęcia używając trybu słabe światło i trybu z przechwytywaniem ruchu oraz usuwaniem ruchu?
Te tryby to dla mnie nowinki.

Pierwszy tryb tak ... co prawda sadzę, że jak ktoś ma większe pojęcie niż ja o ręcznych ustawieniach, to lepiej parametry sam ustawi.
Te dwa pozostałe chyba z raz na próbę, ale to dla mnie to gadżety nie koniecznie przydatne. Z tym usuwaniem ruchu, to tyle czasu traciłem na fotkę, że "przeszkadzacze" sami sobie poszli ! :)
Dałem sobie spokój.

Jeśli chodzi o makro ... to próbowałem więcej, zamiast raynoxem, takie tanie szkiełka miałem !

...tu przykład ze szkiełkiem :
Obrazek

... a tu bez ...
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2011 19:38

Ja bym to pociągnął, nawet bez konwertera.

Masz i cierpliwość do tego i rękę.
Tematów też ci nie zabraknie, tylko poczekaj na światło, to tymi robaczkami swiat zawojujesz.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.03.2011 20:08

weldon napisał(a):Ja bym to pociągnął, nawet bez konwertera.

:oops:

No właśnie, z tym światłem to myślę cały czas ... by coś wykombinować.
Bo w krzakach go z reguły mało.
Spróbuję dyfuzor ... bo z zewnętrzną lampą nie chce mi się biegać ... a zresztą nie mam ... a to znowu koszta. :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2011 20:33

Ale wbudowana to działa tylko z tym standardowym makro :?
Trochę kiepsko z tym światłem.
Z drugiej strony, ładnie, nadspodziewanie ładnie, ci ostrzą te szkiełka.
Myślę, że możesz poszukać tematów bardziej na odkrytej przestrzeni.

Po prostu - zaraz będzie wiosna, czas, pomału, zaopatrzyć się w kocyk i słoiczek miodu :D

Ja, na razie, to kocyk sobie jutro na rano szykuje, bo mi się kilka godzin siedzenia w krzakach zapowiada,
ale to bardziej do przykrycia, niż żeby na nim poleżeć :)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.03.2011 21:49

Mariuszu, jakie tanie szkiełka pozwalają takie niebiańskie makro zrobić :?: Z wrażenia no nie wiem co powiedzieć, wiedząc jak trudno robaczki się fotografuje. Nie jestem w stanie odgadnąć jak Ty to robisz :wink:

Piotrze, dzięki za konkrety, o takie rady mi chodziło. Coś niecoś wiedziałam bo trafiłam na test aparatu tu. Nie wiem co to kolor C bo w menu jest do wyboru duże, standardowe, małe. Reszta jest zrozumiała i niewiele odbiegała od tego co sobie poustawiałam. Zrezygnowałam z dużego wyostrzania, bo i tak wyostrzam przed wysłaniem na ImageSchack za pomocą FastStone ImageViewer. Nie wyłączam też dotykowego przełącznika wizjera (wiem malutki ten wizjer) bo wizjer to dla mnie podstawa - bez okularów nie widzę szczegółów na ekranie a z nimi nie widzę co fotografuję.

Na eneloopy trafiliśmy już w zeszłym roku i mamy ich 12, używamy ładowarki z samochodowym wejściem a bc700 takiej możliwości nie ma. Kart pamięci już się kilka nazbierało.

Wszystkie rady biorę sobie mocno pod rozwagę. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Sprzęt Fuji - użytkownicy, porady, dylematy. - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone