Witam, tematów o łodziach, pontonach jest mnóstwo, ale w żadnym nie znalazłem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi.
Zważywszy na fantastyczną linię brzegową Chorwacji, w połączeniu z trudnym lub niemożliwym podjazdem/podejściem do wielu ciekawych miejsc brzegowych myślałem o wynajmie łódki/pontonu bądź zakupie.
Nie mam żadnych papierów żeglarskich, ani żadnego doświadczenia oprócz wielu godzin w kajaku, plus kilku na łódce z wiosłami i rowerku wodnym
Zależy mi na wolności w eksploracji wybrzeża, plaż, zatoczek, cypli itd.
Sprzęt potrzebny byłby mi tylko i wyłącznie do pływania wzdłuż wybrzeża w odległości około 20 metrów od brzegu, czasem do jakiejś wysepki oddalonej powiedzmy o maksymalnie 500 metrów od brzegu. Np. płyniemy wzdłuż brzegu, dopływamy do ciekawego miejsca - parkujemy pływamy, nurkujemy, opalamy się, a za 2 godzinki w drogę dalej, zachce nam się obiadu to lądujemy przy jakiejś konobie, a później dalej.
Dobrze jakby sprzęt pomieścił 2-4 osoby dorosłe.
Nie mam zielonego pojęcia co kupić, czy może lepiej wypożyczać (ale przy 2 tygodniach wakacji to może lepiej kupić.
Ktoś w ten sposób spędzał wakacje lub ma pojęcie o najbardziej pasującym sprzęcie?