Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprzęt do pływania wzdłuż brzegu (łódka, ponton itp)

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 27.10.2010 19:55

Raczej chodziło im o winietę. Pontony, łodki, jachty, etc, powyżej 3 m. (oprócz kajaków) mają ją mieć. Jak nie ma - mandacik : 8O cry: . Chorwaci sa w tej kwestii bardzo skrupulatni. Gdybys miał np ponton 3,000005 (haha) i z małym silnikiem np 5KM, ale opłacony (winieta), to na silnik machnęli by ręką i bez papierów pewnie też by przeszło. Ale to tylko "pewnie" :wink: Pozdr.
Bubbu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubbu » 27.10.2010 20:08

No właśnie "pewnie", dlatego wolę na przyszłość nie ryzykować i zrobiłem kurs.
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 27.10.2010 20:53

witam, mam sprzęt, który właśnie zabezpiecza mi takie spedzanie wakacji, kilkadziesiąt metrów od brzegu, jak pogoda"pewna" to trochę wiecej, do zatoczki, do wysepki, popływać i na kwaterę,
10KM + 310cm, pakuje do osobówki, pływam od 2002 roku,
pozdrawiam, pytaj, odpowiem.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 28.10.2010 14:05

Zabieranie pływadła do CRO generalnie ogranicza inne atrakcje.
Po prostu NIE CHCE się nic innego robić, tylko pływać, pływać, pływać..... :wink:

Jednak jeżeli wycieczki dla przyjemności to jedynie z silnikiem (lub żagle, ale to dla bardziej "aktywnych").

Wydaje mi się, że całkiem niezłym pomysłem jest czarter na miejscu - żeby zobaczyć czy faktycznie taka forma komuś odpowiada (jak już kupisz to raczej nie po to żeby od razu sprzedać jak się nie spodoba).

Jednak na razie jestem zdecydowanym "polecaczem" zakupu własnego niewielkiego pontonu z silnikiem - "gumenjaki wszystkich krajów łączcie się" :lol:

Pozdrawiam
Tomek
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 28.10.2010 15:41

mottom napisał(a):"gumenjaki wszystkich krajów łączcie się" :lol:

W katamarany :?: bo w trimarany już trąci lekką perwersją :wink:

:lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2010 09:51

mottom napisał(a):Zabieranie pływadła do CRO generalnie ogranicza inne atrakcje.
Po prostu NIE CHCE się nic innego robić, tylko pływać, pływać, pływać..... :wink:

Pozdrawiam
Tomek

Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest DUŻO mniejszy drenaż kieszeni na pośrednie lądowe atrakcje. :lol: Pomimo tego, że na benzynę wydaje się sporo kasy (w tym roku wypaliłem około 80 litrów 8O benzyny), a i tak wyjazd wakacyjny był tańszy niż w ubiegłych latach. :hearts: Na wodzie spędziłem z rodziną 3/4 wyjazdu :lol: , łącząc przyjemne z pożytecznym.

Pozdrawiam.

smoki3
Kadi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kadi » 20.02.2011 21:27

Podczas poszukiwań kajaka w necie trafiłem na super relację z wyprawy kajakiem wzdłuż wybrzeża Chorwacji. Chcę ją tu zamieścić jako wyraz szacunku dla bohatera tej przygody.

Miłej lektury:
http://www.anonimus.com.pl/cmk.html

Jeszcze raz WIELKI SZACUN !!!!!!!!!!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.03.2011 09:39

Tym jak sądzę też można by popływać przy brzegu bo stosunkowo zwrotny zestaw :wink:

I z kokpitu :lol:
Cezario_x
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezario_x » 18.04.2011 23:17

[quote="Laks"]Czyli bez papierów, żaden spalinowy nie wchodzi w grę?

Do 5 kW (7,5 kM) i długości pontonu do 3mb nie trzeba mieć uprawnień, ani wykupować winietek. Temat: forum/viewtopic.php?t=28177
Kilka lat temu (z pierwszym swoim pontonem - 2,75mb) miałem ogromną frajdę z pływania w 3 osoby z silnikiem 4,5 kM. Co ciekawe ponton z 1-ną osobą na pokładzie szedł w szybkim ślizgu. POLECAM - od czegoś trzeba zacząć. Później każdego zaczyna nurtować temat większy ponton, większy silnik += uprawnienia motorowodne.

(Na początek polecałbym ponton z podłogą vib + silnik 6kM) - przy pływaniu na długich śladach dużych łodzi (nawet z rodzinką) można mieć namiastkę ślizgu.

Jednocześnie odradzam dmuchane sprzęty bez silnika - przy nagłym wietrze można mieć spore problemy z powrotem.
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Sprzęt do pływania wzdłuż brzegu (łódka, ponton itp) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone