Sprzęt do pływania wzdłuż brzegu (łódka, ponton itp)
Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać? [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raczej chodziło im o winietę. Pontony, łodki, jachty, etc, powyżej 3 m. (oprócz kajaków) mają ją mieć. Jak nie ma - mandacik : cry: . Chorwaci sa w tej kwestii bardzo skrupulatni. Gdybys miał np ponton 3,000005 (haha) i z małym silnikiem np 5KM, ale opłacony (winieta), to na silnik machnęli by ręką i bez papierów pewnie też by przeszło. Ale to tylko "pewnie" Pozdr.
witam, mam sprzęt, który właśnie zabezpiecza mi takie spedzanie wakacji, kilkadziesiąt metrów od brzegu, jak pogoda"pewna" to trochę wiecej, do zatoczki, do wysepki, popływać i na kwaterę,
10KM + 310cm, pakuje do osobówki, pływam od 2002 roku,
pozdrawiam, pytaj, odpowiem.
Zabieranie pływadła do CRO generalnie ogranicza inne atrakcje.
Po prostu NIE CHCE się nic innego robić, tylko pływać, pływać, pływać.....
Jednak jeżeli wycieczki dla przyjemności to jedynie z silnikiem (lub żagle, ale to dla bardziej "aktywnych").
Wydaje mi się, że całkiem niezłym pomysłem jest czarter na miejscu - żeby zobaczyć czy faktycznie taka forma komuś odpowiada (jak już kupisz to raczej nie po to żeby od razu sprzedać jak się nie spodoba).
Jednak na razie jestem zdecydowanym "polecaczem" zakupu własnego niewielkiego pontonu z silnikiem - "gumenjaki wszystkich krajów łączcie się"
mottom napisał(a):Zabieranie pływadła do CRO generalnie ogranicza inne atrakcje. Po prostu NIE CHCE się nic innego robić, tylko pływać, pływać, pływać.....
Pozdrawiam Tomek
Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest DUŻO mniejszy drenaż kieszeni na pośrednie lądowe atrakcje. Pomimo tego, że na benzynę wydaje się sporo kasy (w tym roku wypaliłem około 80 litrów benzyny), a i tak wyjazd wakacyjny był tańszy niż w ubiegłych latach. Na wodzie spędziłem z rodziną 3/4 wyjazdu , łącząc przyjemne z pożytecznym. Pozdrawiam.
Podczas poszukiwań kajaka w necie trafiłem na super relację z wyprawy kajakiem wzdłuż wybrzeża Chorwacji. Chcę ją tu zamieścić jako wyraz szacunku dla bohatera tej przygody.
[quote="Laks"]Czyli bez papierów, żaden spalinowy nie wchodzi w grę?
Do 5 kW (7,5 kM) i długości pontonu do 3mb nie trzeba mieć uprawnień, ani wykupować winietek. Temat: forum/viewtopic.php?t=28177 Kilka lat temu (z pierwszym swoim pontonem - 2,75mb) miałem ogromną frajdę z pływania w 3 osoby z silnikiem 4,5 kM. Co ciekawe ponton z 1-ną osobą na pokładzie szedł w szybkim ślizgu. POLECAM - od czegoś trzeba zacząć. Później każdego zaczyna nurtować temat większy ponton, większy silnik += uprawnienia motorowodne.
(Na początek polecałbym ponton z podłogą vib + silnik 6kM) - przy pływaniu na długich śladach dużych łodzi (nawet z rodzinką) można mieć namiastkę ślizgu.
Jednocześnie odradzam dmuchane sprzęty bez silnika - przy nagłym wietrze można mieć spore problemy z powrotem.