Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprzedaż używanego auta w Chorwacji - jakie formalności ?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
route66
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) route66 » 13.04.2006 19:30

Cześć, czy ktoś orientuje się w przepisach i w ogóle w możliwości odsprzedaży w Chorwacji samochodu osobowego, którym przyjedzie się z Polski ? Chodzi o to, że mój ojciec ma warsztat blacharsko-lakierniczy, nasprowadzał trochę niby złomu, mamy w tej chwili wyremontowane 4 niemieckie autka ale u nas to już się nie za bardzo opłaca sprzedawać. Komisy i klienci wybrzydzają, każdy może kupić tester lakieru, a te autka są na prawdę dobrze zrobione, nie wyglądają na te przejścia, które są za nimi i szkoda ich sprzedawać bez żadnego zysku.
Więc wymyśliłem, że może pojechalibyśmy na próbę z bratem dwoma samochodami na urlop, po sprzedaniu jednego mielibyśmy z żonami kasę na koszty pobytu i wrócilibyśmy po tygodniu jednym samochodem albo nawet autokarem.
Czy może w Chorwacji (albo w Bułgarii) opłaca się odsprzedać samochód do komisu albo już indywidualnie jakiemuś gospodarzowi ? Myślę, że na granicy nikt nas się nie będzie czepiał, bo nikt nie odnotowuje, że wjeżdżamy jakimś konkretnym autkiem, a wracamy bez niego?

Proszę o te informacje, nic takiego nie znalazłem w archiwum ani w googlach, więc może to niezły pomysł ?
oko_cim
Autostopowicz
Re: Sprzedaż używanego auta w Chorwacji - jakie formalności

Nieprzeczytany postnapisał(a) oko_cim » 13.04.2006 19:45

route66 napisał(a):Cześć, czy ktoś orientuje się w przepisach i w ogóle w możliwości odsprzedaży w Chorwacji samochodu osobowego, którym przyjedzie się z Polski ? Chodzi o to, że mój ojciec ma warsztat blacharsko-lakierniczy, nasprowadzał trochę niby złomu, mamy w tej chwili wyremontowane 4 niemieckie autka ale u nas to już się nie za bardzo opłaca sprzedawać. Komisy i klienci wybrzydzają, każdy może kupić tester lakieru, a te autka są na prawdę dobrze zrobione, nie wyglądają na te przejścia, które są za nimi i szkoda ich sprzedawać bez żadnego zysku.
Więc wymyśliłem, że może pojechalibyśmy na próbę z bratem dwoma samochodami na urlop, po sprzedaniu jednego mielibyśmy z żonami kasę na koszty pobytu i wrócilibyśmy po tygodniu jednym samochodem albo nawet autokarem.
Czy może w Chorwacji (albo w Bułgarii) opłaca się odsprzedać samochód do komisu albo już indywidualnie jakiemuś gospodarzowi ? Myślę, że na granicy nikt nas się nie będzie czepiał, bo nikt nie odnotowuje, że wjeżdżamy jakimś konkretnym autkiem, a wracamy bez niego?

Proszę o te informacje, nic takiego nie znalazłem w archiwum ani w googlach, więc może to niezły pomysł ?

O ile się nie mylę, to jest forum turystyczne, a nie handlarzy złomem :wink:
Jędrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrzej » 21.04.2006 20:30

Hipotetycznie - mozliwe
Nie powiem, że to mądry pomysł, bo sprzedaż samochodu najczęściej nie trwa zbyt krótko, ale teoretycznie wydaje się to możliwe, zwłaszcza, jeśli miałoby się do czynienia z ichniejszym odpowiednikiem naszego pośrednika w handlu używanymi autami. Taki to oficjalnie auta nie kupi, tylko weźmie umowę podpisaną tylko z jednej strony i bez daty a najlepiej niech to będzie jeszcze umowa od niemca. Polak potrafi, więc wszystko jest możliwe, ale szczerze mówiąc nie zazdrościłbym takich "handlowych" wakacji.
Pozdrawiam
Jędrzej
leoncjo1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoncjo1 » 24.04.2006 20:29

gospodarz jedzie na osiolku po zakupy a na podworku stoi bmw aby poszalec
wieczorkiem ...... sam widzialem cosik takiego kraj zdaje sie bardziej zmotoryzowany od polski

ps. w 2004 roku w Puli auta byly tansze niz w polsce 8)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 24.04.2006 21:29

Z takimy samochodamy i pomislamy jedz do Czarnej Gory i dogadaj wczasi za samochud..ale na serio..tutaj w Chorwacji przepisi nie sprzijaja tym bardziej jezeli samochody maja ponad 6 lub 5 lat. Natomiast w CG moze jeszcze dostaniesz barana i krazek seru koziego..lub cos inego...Im wyrzej w gory tym sie latwiej dogadasz...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.04.2006 11:16

Cło 60% od wartości z cennika. Innej możliwośći nie ma. I już Ci się chyba nie opłaca, co?
Łukasz.D
Croentuzjasta
całe szczęście

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz.D » 25.04.2006 11:27

Całe szczęście że coraz więcej osób ma pojęcie o samochodach które kupują.
Jak przeczytałem twoj wpis to złapałem się za głowę i lekko się wkurzyłem.
Pełno naciągaczy sprzedających auta w świetnym stanie, po lekkim spotkaniu
z Tirem,drzewem,murem,krową,samolotem,rzeką ( do wyboru ), 10 letnich z przebiegiem 50 000.
Makabra.
Życzę Panu jak najmniejszej ilości klientów.
I nie pozdrawiam.
kresselack
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresselack » 25.04.2006 13:20

no szczerze to dziwna forma wakacji... Bardzo duża liczba chorwatów pracuje w Niemczech i jeśli by chceli to by sobie pewnie stamtąd auto tej klasy przywiezli niekoniecznie powypadkowe ( wyobrazacie sobie jezdzic 15 letnim powypadkowym samochodem po tych pięknych i bardzo krętych drogach). Co do cen aut to sam nie wiem, ale to bardzo ryzykowna forma "turystyki". P.S Sam kupilem clio z niemiec ale 6 letnie i dobrze utrzymane, wystrzegajmy się tych po spotkaniach z tirami itp, jak przedmówca podkreślał..

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone