Cześć, czy ktoś orientuje się w przepisach i w ogóle w możliwości odsprzedaży w Chorwacji samochodu osobowego, którym przyjedzie się z Polski ? Chodzi o to, że mój ojciec ma warsztat blacharsko-lakierniczy, nasprowadzał trochę niby złomu, mamy w tej chwili wyremontowane 4 niemieckie autka ale u nas to już się nie za bardzo opłaca sprzedawać. Komisy i klienci wybrzydzają, każdy może kupić tester lakieru, a te autka są na prawdę dobrze zrobione, nie wyglądają na te przejścia, które są za nimi i szkoda ich sprzedawać bez żadnego zysku.
Więc wymyśliłem, że może pojechalibyśmy na próbę z bratem dwoma samochodami na urlop, po sprzedaniu jednego mielibyśmy z żonami kasę na koszty pobytu i wrócilibyśmy po tygodniu jednym samochodem albo nawet autokarem.
Czy może w Chorwacji (albo w Bułgarii) opłaca się odsprzedać samochód do komisu albo już indywidualnie jakiemuś gospodarzowi ? Myślę, że na granicy nikt nas się nie będzie czepiał, bo nikt nie odnotowuje, że wjeżdżamy jakimś konkretnym autkiem, a wracamy bez niego?
Proszę o te informacje, nic takiego nie znalazłem w archiwum ani w googlach, więc może to niezły pomysł ?