mkalak napisał(a):Witam szanownych forumowiczów i Cromaniaków.
Jest to mój pierwszy post,forum przekopałem ładnych parę godz wciąż zafascynowany.Będzie to nasz pierwszy wyjazd w ciemno(2os) i mam kilka pytań które ułatwią mi sytuację i będę spać spokojnie.
Wybieramy się lub mamy zamiar wybrać do Primosten 16.08 i chciałbym się dowiedzieć jak kształtują się ceny noclegów/apartamentu na miejscu u szukając czegoś na ulicy.Na stronach w ogłoszeniach są różne ceny za dobę w granicach 50E i czy również takie ceny będą obowiązywać przy szukaniu na własną rękę.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze apartamentu?
Nie jestem zbyt wymagający mogę się przejść kilkaset metrów na plażę nie oczekuję miejsca przy samej plaży:)
Coś poradzicie jako starzy weterani wyjazdów w ciemno?
Pozdrawiam serdecznie Marcin
Jeśli chodzi o termin, to nie jest najgorszy, można jechać w ciemno. Z mojego doświadczenia wynika , że największe (jak w większości CRO )"oblężenie "Primosten" jest od 10.07-15.08, i wtedy znalezienie odpowiedniej kwatery to trochę trudna sprawa. Oczywiście wszystko jest kwestią ceny. Ale wg mnie Primosten nie jest raczej jednym z najtańszych miejsc w CRO , ale co warte podkreślenia warte swojej ceny. Każdy może znaleźć coś dla siebie, każda z zatok, zatoczek ma inny klimat i także ceny.
Krótkie resume jeśli chodzi o plaże w Primo:
1. Piękna plaża z widokiem na półwysep i całą marinę, (nie zatłoczona!) plaża "ciągnie się" zgodnie z mapą powyżej wzdłuż ul. Knezova aż do nr 16 zaznaczonego na mapie. Znalezienie apartamentu bezpośrednio przy ulicy Knezova graniczy z cudem (i do tego za minimum 80-do nawet 120 euro za 2os/apartament)
Trochę łatwiej (ale nie łatwo ) i taniej jest wzdłuż ul. SV.Josipa.
2. Wielka plaża i raczej z duża ilością luda i atrakcji wokół (tuz za mostkiem) po drugiej stronie od ul. Knezova. począwszy od nr 15, 19,7,17 dalej koło hotelu Adriatic, wokół dużego "cypla". Kiedyś część tej plaży była "pokryta" wielkimi głazami, na dzień dzisiejszy niestety buldożery zrobiły swoje i ten rejon stracił trochę swojego klimatu,
3. Plaża w okolicy (na mapie) nr 10, dedykowana raczej dla rodzin z małymi dziećmi, także sporo ludzi, i trochę atrakcji dla dzieci
4. Najbardziej klimatyczna mikro zatoka/plaża w okolicach nr 14 (u samej góry na mapie), "mająca klimat częściowo prywatnych plaż"; Tutaj niestety także raczej drogo (70-100 E) , choć wchodząc po schodkach jakieś 100 pod górę jest mini hostel z pokojami (czasami można trafić że coś będzie wolne). woda w tej zatoce jest "zimna" (często ponizej 20C) z powodu podwodnych zimnych źródeł, ale klimat bezcenny tuż przy zatoczce klimatyczny bar, czynny do poźnych godzin nocnych.
Wybór apartamentu w tym terminie (po 15 sierpnia) : nie powinno być problemu, w centrum, przy drodze jest kilka miejsc z dosyć dużą ilością ofert , trzeba się tylko wstrzelić czasowo w okres wymiany "turnusów" najlepiej szukać w piątek, sobotę lub ewentualnie niedzielę w godz.7-10 rano.
Wtedy jest duża szansa na znalezienie czegoś ok. i w niezłej cenie. Ogólnie : można trafić coś ekstra w miarę blisko plaży (200-400m) w cenie 50-60 euro (za 2) z klimą , a niezbyt daleko od centrum tj. ~600-900m za pokój 2 osobowy to cena powinna być w okolicach max 30-35 euro.
to tak po krótce....powodzenia.