Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprawdzcie chłodnice przed wyjazdem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 27.12.2009 13:18

weldon napisał(a):
Andrzej S. napisał(a):max 5 letnia meganke kombi.

Jak to mówią?: nie kupuj samochodów na "F" :D

pzdr

czyli Ferrari odpada :D
menadzer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) menadzer » 28.12.2009 08:30

krutom napisał(a): Np. z góry hamujemy silnikiem dobierając odpowiedni bieg a nie rozpalamy tarcze hamulcowe do czerwoności.
Ile razy już to widziałem!!

Zjeżdżając ze sv. Jury nie da sie hamować tylko silnikiem. W moim aucie hamulce tego nie wytrzymały, mimo że to nie auto na "F", tylko pancerkampfwagen golf 4. Tarcze hamulcowe dostały lekkiego bicia od braku chłodzenia podczas zjazdu, choć były prawie nowe. "F" nie ma nic do rzeczy.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.12.2009 09:00

Kacper111 napisał(a):czyli Ferrari odpada :D

...nawet w takim porównaniu:

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.12.2009 09:14

menadzer napisał(a):
Zjeżdżając ze sv. Jury nie da sie hamować tylko silnikiem. W moim aucie hamulce tego nie wytrzymały, mimo że to nie auto na "F", tylko pancerkampfwagen golf 4. Tarcze hamulcowe dostały lekkiego bicia od braku chłodzenia podczas zjazdu, choć były prawie nowe. "F" nie ma nic do rzeczy.

A mi we francuskim 206 nic się nie pogięło :D
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 28.12.2009 09:35

menadzer napisał(a): mimo że to nie auto na "F", tylko pancerkampfwagen golf 4. .

Folcwagen :P
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.12.2009 11:30

menadzer napisał(a):
krutom napisał(a): Np. z góry hamujemy silnikiem dobierając odpowiedni bieg a nie rozpalamy tarcze hamulcowe do czerwoności.

Z tego co wiem to podczas zjazdu z góry nie wolno trzymać nogi na hamulcu!! dłuższego zjazdu z góry z lekko trzymaną nogą na hamulcu nie wytrzymają żadne tarcze hamulcowe (chyba że masz ceramiczne). Mnie uczyli aby hamować silnikiem, a gdy to nie pomaga mocniej przyhamować i puścić pedał hamulca (ciągłe tarcie klocków o tarcze tak je właśnie niszczy).
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 08.01.2010 13:17

wszystko trzeba robić z wyczuciem, nie zawsze hamowanie silnikiem wystarcza
strowger
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) strowger » 09.01.2010 10:48

menadzer napisał(a):

A mi w polsko-koreańskim aucie na F, czyli FSO Polonezie nic się nie rozleciało podczas zjazdu z góry. Ma się rozumieć, że podczas wjazdu też nie ;).
morto15
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morto15 » 12.01.2010 10:13

Najlepiej hamować biegami. :wink:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.06.2012 20:40

no_fear napisał(a):
tadzikmal napisał(a):
weldon napisał(a):

pzdr

Meganka to chyba Renault... :D

samochody na "F" to: Fiat, Ford i Francuzy :wink:

edit ktoś mnie ubiegł 8)

ale się znasz ,, a Foldzwagen :lol: Bmfu ? :D ? !!!
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.06.2012 21:12

auto_gt napisał(a):
no_fear napisał(a):
tadzikmal napisał(a):
weldon napisał(a):

pzdr

Meganka to chyba Renault... :D

samochody na "F" to: Fiat, Ford i Francuzy :wink:

edit ktoś mnie ubiegł 8)

ale się znasz ,, a Foldzwagen :lol: Bmfu ? :D ? !!!

Mój pierwszy samochód to właśnie było BMW po czesku, czyli:
Bakelitowi Motorni Wozidlo , lekko tłumacząc Trabant ;) :)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.06.2012 21:34

dids76 napisał(a):

Mój pierwszy samochód to właśnie było BMW po czesku, czyli:
Bakelitowi Motorni Wozidlo , lekko tłumacząc Trabant ;) :)

Będziesz Miał Wypadek
Będziesz Miał Wydatek

a najlepsze powstało jak Kubica jeździł BMW , wtedy każdy młodzian musiał mieć Bolid Młodzierzy Wjejskiej
TomekV8
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomekV8 » 30.06.2012 07:01

auto_gt napisał(a):Będziesz Miał Wypadek
Będziesz Miał Wydatek

a najlepsze powstało jak Kubica jeździł BMW , wtedy każdy młodzian musiał mieć Bolid Młodzierzy Wjejskiej

Przestań przestań miałem 2 razy BMW E34 i E32 i żadna nigdy mnie nie zawiodła, pomimo swojego wieku.

Oczywiście buractwa nie brakuje w rozklekotanych BMW, czy VW w którym zamiast grać muzyka pierdzą głośniki i świeca się niebieskie neony.

I pomimo zmiany marki auta, dalej jestem fanem BMW i oglądam się za nimi jak mnie mija na trasie ładna sztuka.
menadzer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) menadzer » 01.07.2012 10:44

PawełW napisał(a):Jeśli ktoś nie jest pewien układu chłodzenia ( albo ma stare auto ), najprostszą metodą, jest zrobić dodatkowy włącznik wentylatora. Prosty pstryczek, dwa kabelki. Każdemu, kto nie czuje się na siłach, byle elektryk zrobi to w pół godzinki. :wink:

Wtedy mamy komfort, że jak czujnik odmówi współpracy, odpalimy wentylator "z palca".
Polecam to szczególnie właścicielom diesli. Przegrzany diesel nie wybacza...

Najprostszy sposób żeby spalić sobie auto.
menadzer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) menadzer » 01.07.2012 10:54

dids76 napisał(a):
menadzer napisał(a):

Z tego co wiem to podczas zjazdu z góry nie wolno trzymać nogi na hamulcu!! dłuższego zjazdu z góry z lekko trzymaną nogą na hamulcu nie wytrzymają żadne tarcze hamulcowe (chyba że masz ceramiczne). Mnie uczyli aby hamować silnikiem, a gdy to nie pomaga mocniej przyhamować i puścić pedał hamulca (ciągłe tarcie klocków o tarcze tak je właśnie niszczy).

Nigdzie nie napisałem że trzymałem nogę cały czas na hamulcu. Po prostu mam taki styl jazdy. Nie potrafię się wlec 23 km z góry bez dotykania gazu. W jednej sytuacji musiałem nawet gwałtownie hamować, bo jeden z pasażerów musiał oddać śniadanko w konsekwencji szybko pokonywanych zakrętów :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Sprawdzcie chłodnice przed wyjazdem - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone