Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprawdzcie chłodnice przed wyjazdem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.08.2009 14:25

A tak na marginesie, jak już wola z klimy zrobi chlup to co? Można dalej jechać? Czy to jakaś poważniejsza awaria? Bo znajomi jechali tamtędy jakieś dobre dwie godziny po nas i oni tam nadal na awaryjkach stali. Hmm. W kwestii anatomii samochodu to ja jestem kompletnie nie wyedukowana.
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 19.08.2009 22:58

Krystof napisał(a):
Andrzej S. napisał(a):
max 5 letnia meganke kombi.

Jak to mówią?: nie kupuj samochodów na "F"

pzdr

Meganka to chyba Renault...

ale z kraju na F. :@)

Kto Ci takich bzdur nagadał? Mam 10 letnią Cytrynę i nigdy mnie nie zawiodła. Następna też będzie Cytryna. I kupię ją zapewne w przyzwoitej cenie, właśnie dzięki takim opiniom, że aut z kraju na F sie nie kupuje.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 20.08.2009 00:15

weldon napisał(a):
Andrzej S. napisał(a):max 5 letnia meganke kombi.

Jak to mówią?: nie kupuj samochodów na "F" :D

pzdr

Co za bzdury. 3 razy Chorwacja zawsze przez góry. 3 razy Fiat różne modele. Ani razu z problemami. "F" nie ma nic do rzeczy.
Trzeba przygotować samochód do długiej podróży i trzeba umieć jeźdić. Np. z góry hamujemy silnikiem dobierając odpowiedni bieg a nie rozpalamy tarcze hamulcowe do czerwoności.
Ile razy już to widziałem!!

Przed wyjazdem jedziemy na przegląd, sprawdzamy poziomy płynów, stan klocków i tarcz hamulcowych, stan zawieszenia, wywazenie kół, zbieżność.
Przecez to elementarz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2009 05:23

yskyerka napisał(a):A tak na marginesie, jak już wola z klimy zrobi chlup to co? Można dalej jechać?.

Iskierka!(dbajmy o czystość języka polskiego)
Masz lodówkę w kuchni ?
Spróbuj rozmrozić i ponownie włączyć-jak będzie dalej działać,to będzie znaczyć ,że ani w lodówce ,ani w klimatyzacji woda do niczego niepotrzebna ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2009 06:09

yskyerka napisał(a):A tak na marginesie, jak już wola z klimy zrobi chlup to co? Można dalej jechać? Czy to jakaś poważniejsza awaria?

Można dalej jechać, nawet trzeba, to jest normalny objaw działającej klimy, wilgoć z powietrza z kabiny jest usuwana , skraplana i musi gdzieś być usunięta, najłatwiej na ziemię poza pojazd stąd kałuże pod samochodem.
To nie jest awaria :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.08.2009 06:37

krutom napisał(a):Przed wyjazdem jedziemy na przegląd.

No, obejrzałem się lustrze.
krutom napisał(a):... sprawdzamy poziomy płynów...

Już zakupione.
krutom napisał(a):...stan klocków...

Nie no, tak intymnie?
krutom napisał(a):...tarcz hamulcowych...

Chyba szkolnych? A, to takiej już dawno nie noszę.
krutom napisał(a):...stan zawieszenia...

Teraz stabilny. Czasem nieważkość.
krutom napisał(a):...wywazenie...

No wiem, ale rzucam palenie, to i wyważenie trochę poszło.
krutom napisał(a):...zbieżność...

Tylko z żoną!
krutom napisał(a):Przecez to elementarz.

No właśnie.

Wyluzuj. Mam trzy "samochody na F" i, wierz mi,
nie przeszkadza mi ta "mądrość życiowa", ale, jeżeli cię to razi ...

Obrazek

PS I nie są to Folkswageny.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 20.08.2009 10:30

Witaj weldon!
Jestem wyluzowany, o czy świadczy ilość literówek :oops: zrobionych w mojej wypowiedzi (teraz przeczytałem ponownie).
Próbowałem tylko zwrócić uwagę na podstawowe rzeczy, które trzeba zrobić przed wyjazdem, a o czym nie wszyscy pamiętają.

Mądrości życiowe i mnie nie przeszkadzają. Czasem tylko są nudne, gdy zbyt często powtarzane. Po zakupie kolejnego samochodu na "F" widziałem wielokrotnie te zdumione spojrzenia wśród znajomych "znowu Fiat?"

Widząc cytaty sadzę, że nie ma zastrzeżeń co do hamowania silnikiem.
Co do płynów to fakt, ze przed wyjazdem warto zaopatrzyć się we wszystkie możliwe :wink: może będzie okazja kogoś poczęstować. :P

Powodzenia w rzucaniu palenia!

Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej jazdy.
Pinia_Pinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pinia_Pinia » 20.08.2009 12:28

hepik napisał(a):
yskyerka napisał(a): Jako baba blondynka :) wodę pod samochodem skojarzyłam z chłodnicą :D

Bez kompleksów!
Przy pierwszym aucie z klima,też dzwoniłem z ciepłych krajów do ASO,że cóś cieknie i nie jest to benzyna.
A ja nie baba.A tym bardziej blondynka ;)[url][/url]

Mój teściu 5 lat temu kupił pierwszy raz w życiu samochód z salonu z ABSem. Dwa dni później zadzwonił na serwis że z samochodem jest coś nie tak, bo przy ostrym hamowaniu kruszą się jakieś śruby przy kołach...
julianna62
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) julianna62 » 25.08.2009 11:26

Pinia_Pinia napisał(a):
hepik napisał(a):
yskyerka napisał(a): Jako baba blondynka :) wodę pod samochodem skojarzyłam z chłodnicą :D

Bez kompleksów!
Przy pierwszym aucie z klima,też dzwoniłem z ciepłych krajów do ASO,że cóś cieknie i nie jest to benzyna.
A ja nie baba.A tym bardziej blondynka ;)[url][/url]

Mój teściu 5 lat temu kupił pierwszy raz w życiu samochód z salonu z ABSem. Dwa dni później zadzwonił na serwis że z samochodem jest coś nie tak, bo przy ostrym hamowaniu kruszą się jakieś śruby przy kołach...
Witam wyjeżdzamy w tym samym terminie tylko około -17-18z Łodzi jeżleliby to niekolidowało proszę o kontakt tel 694341832 Andrzej oddzwonię :D
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 25.08.2009 12:47

julianna62 napisał(a):...

Ciekawy cytat.
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 26.08.2009 18:53

Andrzej S. napisał(a):Gdy na autostradzie w Chorwacji widzieliśmy mnóstwo samochodów (przeważnie polskich wozów i zastanawialismy się dlaczego ale głównie na lubelskich blachach) które miały uszkodzone chłodnice to poczuliśmy wspólczucie, ze ludzie musza potem stresować się takim problemem w obcym kraju i przy 40 st C skwarze.

etam Lubelskie ;) przyznaj sie że innych blach nie możesz rozpoznać 8) :lol:

Ja akurat cisnąłem z Lublina ... ponad 1200km, samochodem KIA RIO 1.3 (83KM) i na LPG. zapakowany na Full i z 5cioma dorosłymi na pokładzie. Jechałem prawie bez przerw ...bo 4kierowców. Samochód cierpial katusze w Chorwacji ale śmigał dalej. Dobry przygotowanie samochodu to podstawa.
Najważniejsze to:
-zrobic przegląd samochodu (nawet u znajomego mechanika)
-oszczędzać hamulce - hamowanie w miare mozliwości silnikiem, - hamulce sprawne mogą sie jeszcze w górach i ekstremalnych sytuacjach przydać.
-fajnie by mieć assistance na europe (odpukać)
:P
fliperqs
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fliperqs » 22.12.2009 23:54

Hmmmmmm z tymi samochodami na "F" to bym się raczej sprzeczał. Sam teraz jeżdżę fordem galaxy (1.9 TDI) z 96 roku no i odpukać w niemalowane... zapierdziela. Oczywiście wymiany płynów, przeglądy itd itp wszystko na czas. W pracy jeździłem Cytryną (Xara picasso) i również dawała radę.
Na autostradach w Chorwacji spotkałem najwięcej stojących na poboczach aut marki BMW (roczniki po 2005) VW passaty (w sumie ten jest na "F" ;) (roczniki również powyżej 200 roku) i co więcej mercedesy . . . Może to tylko zbieg okoliczności ale sam byłem w szoku widząc jak takie furki stoją na poboczu z wydobywającym się dymem z pod machy, a mocno leciwe autka śmigają jak szwajcarskie zegarki obok nich :))
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 23.12.2009 07:43

1. Najważniejsze - nie jezdzić starym samochodem do tego jeszcze kupionym na giełdzie czy sprowadzonym i kupionym nie wiadomo od kogo, najczęsciej od turka.
2. Zawsze jeżdżę samochodem nowym kupionym z salonu. Wiem czego mam się spodziewać po nim na drodze i znam jego wady.
3. Nie dawać jeżdzić młokosom, którzy zarżną samochód.
4. Co rok dokonywać przeglądów, niekoniecznie w ASO.
5. Bezwzględnie wymieniać materiały eksploatacyjne tak jak sugeruje instrukja pojazdu. Polubić swój pojazd - to nigdy nie zawiedzie.

Powodzenia

P.S. Jakiej marki samochód to nieważne, czyż mam w nim spać czy pucować go przed sąsiadem - paranoja. Ważny jest mądry właściciel samochodu.
Jeżdziłem fiatem, skodą, lanosem, nissanem, renault, suzuki, seatem - na żaden nie narzekałem, może tylko, że w niektórych nie było takich wygód jak klimatyzacja. Aby do przodu Panie i Panowie. Chętnie odkupię używaną syrenę 105 lux (to jest auto, a nie te Wasze mercedesy do bani z nimi).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.12.2009 21:13

Sprawdzić jeszcze kapoki dla podróżnych , a nóż trafi się na powódź :wink:
A tak poważnie, to faktycznie rzut oka fachowca na samochód nie zaszkodzi :!:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.12.2009 12:31

darek1 napisał(a): Chętnie odkupię używaną syrenę 105 lux (to jest auto, a nie te Wasze mercedesy do bani z nimi).

Teraz o takie już trudno. Te co były "jako-takie" już zajęte.

Widziałem u gościa "Warszawę" górnozaworową. ..... cudo i jak właściciel mówił za nowiutkiego merca by ją nie oddał.
Ma rację.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Sprawdzcie chłodnice przed wyjazdem - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone