Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprawdzcie chłodnice przed wyjazdem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 06.08.2009 13:15

Głupio brzmiało więc zmieniłem :D
Ale jest takie staromodne określenie:

- pedant (język polski)
znaczenia:
rzeczownik, rodzaj męski
człowiek bardzo dokładny, przywiązujący dużą wagę do porządku

Jak zobaczyłem posta po napisaniu to zmieniłem, bo jawił mi sie jako no wiecie.. :wink:
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 06.08.2009 13:49

Marshall napisał(a):Jak zobaczyłem posta po napisaniu to zmieniłem, bo jawił mi sie jako no wiecie.. :wink:

No, uważaj bo za to jest sąd i 15 tyś grzywny :D :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.08.2009 13:51

Czyli porządek musi być - ale z Ciebie pedant :wink: :lol:
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 18.08.2009 12:13

Kiedyś załapałem się na korek przed tunelem Sv. Rok jak jeszcze była tylko 1 nitka otwarta. Jak pamiętacie, od strony Splitu jest trochę pod górkę. Korek był spotęgowany przez min. kilkanaście rozkraczonych aut i lawety próbujące do nich dojechać. Jazda w upale, pod górkę, w korku, to było za wiele na ich chłodnice. Nie patrzyłem na rejestracje, chyba nie były głównie lubelskie ani nawet głównie polskie. Natomiast auta wyglądały na od 5 do 15 razy droższe niż mój kochany niezawodny lanosik.
Naprawdę nie zaszkodzi przed wyjazdem sprawdzić chłodnice, zaraz po hamulcach i układzie kierowniczym.
djflix
Podróżnik
Sposób na węże od chłodnicy

Nieprzeczytany postnapisał(a) djflix » 19.08.2009 06:52

Ja kiedyś zaliczyłem pęknięty wąż od chłodnicy w staaaaarym Fiaciku 127 - na szczęście w Polsce. Podjechałem na stację, zgasiłem, i nagle strzał, cały płyn na ziemi. Nie będę zagłębiał się w przyczyny - było ich wiele, ale powiem jak prowizorycznie rozwiązałem problem. Skoczyłem do pobliskiego składu budowlanego, kupiłem taką mocną zbrojona taśmę, taką srebrną jak czasem na filmach ludzi do krzeseł przywiązują :P Owinąłem szczelnie pęknięty wąż (pęknięcie wzdłuż węża na długości około 5 cm) i jeździłem na tym jeszcze z miesiąc :) Wiadomo - prowizorka jest najtrwalsza ;)

Wyjeżdżam w niedzielę VW t4 98 rok, więc tez planuję zaopatrzyć się w rolkę tej taśmy. Zwróćcie tylko uwagę na jakość - musi być mocna zbrojona i szczelna, nie jakiś badziew. Kosztuje około 15 zł, ale może się przydać do wielu rzeczy. Oczywiście nie polecam na dłuższą metę takich rozwiązań, i ale nigdy nie wiadomo który wąż może strzelić... A czasem taki drobiazg decyduje o tym czy pojedziesz dalej czy nie...

Pozdrawiam
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.08.2009 09:44

Nie dalej jak dwa tygodnie temu, droga z Orebica, może z 10 km od miasteczka, droga kręta i pod górę, jedziemy a tu przed nami stoi super terenowe auto z przyczepą całkiem niewielką i z kałużą wody pod sobą. Widać zdarza się najlepszym autkom.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.08.2009 09:49

Czy to aby napewno chłodnica? :wink:
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 19.08.2009 09:59

Właśnie... :twisted:

Mnie rozbawił pewien starszy pan, uczestnik wycieczki autokarowej, który na stacji BP nedaleko przejścia w Cieszynie - Boguszowicach wskazał palcem kałużę wody pod moim samochodem i z uczoną miną powiedział "coś Panu mocno wycieka" :)

Podziękowałem za spostrzeżenie i poszedłem szukać obsługi do dystrybutora LPG - jakoś nie chciało mi się wyjaśniać, że klimatyzacje w samochodzie podczas dużej wilgotności powietrza (np. podczas opadów - pogoda była polska, czyli deszczowa) po prostu tak mają :D
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 19.08.2009 10:34

Loucipher napisał(a):Właśnie... :twisted:

Podziękowałem za spostrzeżenie i poszedłem szukać obsługi do dystrybutora LPG - jakoś nie chciało mi się wyjaśniać, że klimatyzacje w samochodzie podczas dużej wilgotności powietrza (np. podczas opadów - pogoda była polska, czyli deszczowa) po prostu tak mają :D

Gorsza sprawa by była, kiedy by się nie lało pod auto ale do środka, wtedy by była niezła kałuża w samochodzie. Nieraz zdarzają się właśnie takie przypadki, kiedy skraplająca się woda z klimy zalewa wnętrze auta z powodu nieszczelnego odpływu.
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 19.08.2009 10:44

Dokładnie. Albo - co się często zdarza np. w autobusach - zatkanego wylotu skroplin. Choć w tym drugim przypadku przeczyszczenie przewodu powinno rozwiązać problem :)
Mnie na szczęście taka sytuacja się nie zdarzyła, co nie zmienia faktu, że warto wspomnieć :) A nuż ktoś nie wie albo zapomni :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.08.2009 11:42

JacYamaha napisał(a):Czy to aby napewno chłodnica? :wink:

Szczerze?? Pojęcia nie mam czy to klima czy chłodnica czy coś jeszcze innego. Aż tak się na samochodach nie znam :) Jako baba blondynka :) wodę pod samochodem skojarzyłam z chłodnicą :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2009 11:46

samochody na "F" to: Fiat, Ford i Francuzy icon_wink.gif

... i folkswageny :wink: :lol: :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.08.2009 11:54

yskyerka napisał(a):...Szczerze?? Pojęcia nie mam czy to klima czy chłodnica czy coś jeszcze innego...

Może zupełnie coś innego :P :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2009 12:51

yskyerka napisał(a): Jako baba blondynka :) wodę pod samochodem skojarzyłam z chłodnicą :D

Bez kompleksów!
Przy pierwszym aucie z klima,też dzwoniłem z ciepłych krajów do ASO,że cóś cieknie i nie jest to benzyna.
A ja nie baba.A tym bardziej blondynka ;)[url][/url]
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 19.08.2009 14:21

Spoko, hepik :)

Żeby nie to, że w ramach studiów posiedziałem trochę nad "literaturą tematu" i znam zasadę działania tych układów, to też bym pewnie nie wiedział, skąd ta woda :)

Yskyerka: we współczesnych chłodnicach nie uświadczysz wody (szczególnie zimą) ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Sprawdzcie chłodnice przed wyjazdem - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone