Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprawdzanie samochodów przez Słoweńców/Zatrzymanie na 3 m-ce

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Al Capone
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Al Capone » 10.06.2011 05:45

Alaf1 napisał(a):Mój Seat jest wlasnością teścia (dowod i ubezpieczenie jest na niego). Czytając to co piszecie o kontroli na granicy, mysle sobie, że lepij będzie jak napiszemy upoważnienie. Najlepiej potwierdzone przez notariusza. Jak myslicie???

Na terenie EU kierujący nie musi posiadać żadnych umów użyczenia lub innych dokumentów poświadczających prawo do poruszania się pojazdem osoby trzeciej (obywatela RP). DR i ubezpieczenie, to jedyne wymagane dokumenty.
Ostatnio edytowano 10.06.2011 08:54 przez Al Capone, łącznie edytowano 1 raz
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 10.06.2011 07:02

Alaf1 napisał(a):Mój Seat jest wlasnością teścia (dowod i ubezpieczenie jest na niego). Czytając to co piszecie o kontroli na granicy, mysle sobie, że lepij będzie jak napiszemy upoważnienie. Najlepiej potwierdzone przez notariusza. Jak myslicie???

To jest nawet wymóg. Lepiej to mieć niż świadomie narażać się na kłopoty.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 10.06.2011 07:11

dwa lata temu byłem w Albanii autem służbowym (firmowym) w dowodzie rej. była wpisana nazwa firmy, NIKT NIGDZIE nie rozliczał mnie z tego czy mam upoważnienie czy nie mam. Jedyną dodatkową informacją jaką miałem podać było imię ojca, to wszystko. Nie twierdzę że takie upoważnienie nie jest potrzebne, ale mnie się udało :)
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 10.06.2011 07:27

A czy ma ktoś doświadczenie jak traktują auta na angielskich tablicach?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.06.2011 07:37

^ Ściągają na bok i dają wybór: albo przełożysz kierownicę i pedały na właściwą stronę, albo jedziesz na wstecznym.
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 10.06.2011 09:07

SUPER :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 10.06.2011 10:00

Nadialena napisał(a):A czy ma ktoś doświadczenie jak traktują auta na angielskich tablicach?

A tak na poważnie kompletnie nic się nie dzieje byłem już dwa razy takim autem :D
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 10.06.2011 10:05

to jak byłeś dwa razy to powinieneś wiedzieć czy coś się dzieje
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 10.06.2011 10:45

Telepol ale to nie consett0805 się pytał. :)
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 10.06.2011 12:43

carnivalka napisał(a):Telepol ale to nie consett0805 się pytał. :)

a sorka odpowiedź brzmiała jak pytanie :lol: :lol: :lol:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.06.2011 17:24

BOLETUS napisał(a):Ja w zeszłym roku przekraczając granice Słowacko - Węgierską za Bratysławą miałem podobne zdarzenie. Jechałem rocznym Oplem Insygnią. Słowak kazał mi zjechac na bok wziął wszystkie dokumenty osobiste i samochodu i poszedł do swojego samochodu na sprawdzenie. Trwało to 10 - 15 min. Wrócił zasalutował i kazał jechać.

No cóż, wcale sie nie dziwię. Na avatorku nie wygladasz przekonywująco. Powiedziałbym koledze bez obrazy, że jest po kielichu. Taki troszkę kolorowy na twarzy. Cóż tu dziwić się służbom granicznym. Służba nie drużba.
marc_s
Turysta
Zatrzymanie na 3 miesiące auta na granicy SLO-HR

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc_s » 27.08.2012 20:38

Witam!

Kumplowi 3 tyg temu zostało zatrzymane auto na granicy słoweńsko-chorwackiej na przejściu Macelij. Kontrola wyglądała tak: celnik/policjant wziął Go na bok i kazał otworzyć maskę celem sprawdzenia nr VIN. Następnie wypakunek rzeczy i wnikliwe sprawdzanie numerów wszystkiego, pod kanapą, numery plastików, silnika itp. Po tym nastąpiła decyzja o zabraniu auta na ekspertyzę (na czas 3 miesiące) z podejrzeniem, że z autem jest coś nie tak, podobno numer silnika nie grał. Kierowca został przesłuchany, sprawdzony w bazie policji, zebrane zostały odciski palców. Po zabraniu auta z dokumentami i kluczykami, pasażerowie i kierowca zastali puszczeni wolno tyle, że bez auta. Policjant wykazał ludzki gest i zawiózł do najbliższego hotelu. Auto VW Golf V TDI, auto zarejestrowane w Polsce, rok temu sprowadzone z zachodu.

Miał ktoś taki przypadek, był świadkiem takich zdarzeń lub posiada jakąś wiedzę na temat takich incydentów? Co potem z autem? Jakie mogą być warianty?/ Proszę się wypowiedzieć jak ktoś coś wie.

Btw. Podobno od 2 lat graniczne służby są uczulone i nastawione właśnie na kontrole pojazdów pod kątem ich pochodzenia. Wg informacji tamtejszego celnika to tygodniowo 6 Polaków trafia w ręce kontroli i brane są auta na ekspertyzę.
hrupek666
Cromaniak
Re: Zatrzymanie na 3 miesiące auta na granicy SLO-HR

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 27.08.2012 20:53

Wszystko zależy od ekspertyzy,nie wieże że chodzi o nr silnika .Pewnie w Vinie się coś nie zgadzało.
Kumpel na pewno dostał odpowiednie pismo w którym jest napisane co ,gdzie i dlaczego.Nic się nie dzieje bez przyczyny.Ktoś gdzieś dał ciała i teraz to wyszło na jaw.
Słyszałem o autach sprowadzonych z tak zwanego zachodu (Litwy) i z nimi wychodziły różne klocki.
Jak popełnili błąd to słono za to zapłacą,jeżeli mieli podstawy to kumpel niech szuka jakiegoś papugi.
crodream
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 27.08.2012 21:22

sytuacje szczegółowej kontroli się zdarzają i zazwyczaj właśnie słynna marka VW, jak to wyglądało znajdziesz w tym wątku
sprawdzanie samochodów
marc_s
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc_s » 27.08.2012 21:33

Tak, wątek znam tylko chyba nikomu z wypowiadających się nie zabrali auta.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Sprawdzanie samochodów przez Słoweńców/Zatrzymanie na 3 m-ce - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone