Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprawdzanie samochodów przez Słoweńców/Zatrzymanie na 3 m-ce

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 30.05.2011 15:21

może to i stresujące ale nie ma nawet najmniejszego porównania z przygodami na naszej zachodniej granicy gdy jeszcze były kontrole.
Trochę się najeździłem do Niemiec bo moja firma wykonywała tam prace informatyczne.

Za każdym razem stojąc w Słubicach lub Świecku (2-3 razy w tygodniu) traciłem czas gdy Niemcy po prostu przejeżdżali sobie jakby nigdy nic specjalnym pasem dla siebie. Nie chodzi mi o to że niemieccy celnicy puszczali swoich ale chodziło o to że nasi celnicy także puszczali Niemców (dokładnie wiedząc że każdego dnia przejeżdżają ci sami z pełnym zbiornikiem paliwa, dużą ilością papierosów itp.) ale naszych rodaków traktowali jak przestępców wyciągając im wszystkie manele na asfalt i przeszukując samochód. Bardzo żenujące to było. Nawet mi kilka razy sprawdzano bagażnik chociaż miałem totalnie w d... przemyt bo nie po to tam jeździłem.

Tak więc chyba tak już się utarło że Polak to musi coś kombinować - ciekawe kiedy to się zmieni?
loyd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) loyd » 30.05.2011 16:05

A ciekawe ilu Niemców albo Francuzów kombinuje, żeby nie płacić za autostradę w SLO :wink:

Wiesz już skąd takie stereotypy ?
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 30.05.2011 16:40

nie mam pojęcia ilu kombinuje Polaków a ilu Niemców.

Sam jechałem pierwszy raz do Chorwacji w zeszłym roku autostradą i była zakorkowana do granic możliwości (także samochodami na polskich numerach).
Czytając relacje z tras najczęściej w opisach są informacje że "było pusto na drodze" czyli raczej tak dużo ludzi nie jeździ tymi objazdami?

Nie wiem, ale jeśli to jest powód żeby nas kontrolować to tylko czekać aż zaczną nam zabierać jedzenie i wodę na granicy SLO-HR bo przecież też ich "oszukujemy" i nie kupujemy na miejscu :)

Trochę w paranoje popadamy :)

Bardziej martwiące jest to że kilka dni temu minister finansów Słowenii ogłosił że ich kraj jest na granicy bankructwa a jeśli referendum emerytalne które odbędzie się w niedzielę nie pójdzie po myśli rządzących to na 100% będą bankrutami. To dopiero podniosą ceny na wszystko - o winietach zapewne nie zapomną :)
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 30.05.2011 17:22

A ja mam w nosie Słowenię i ich trasy i objazdy a tym bardziej płatność winiety. W zeszłym roku po raz pierwszy chciałem właśnie tą trasę wybrać i ostro studiowałem forum na kilka dni przed wyjazdem zdecydowałem się na 86stkę do starego przejścia w Letenye i nie żałuję. Każdy następny raz będę jechał tak lub jeszcze inaczej byle nie na Słowenię i Austrię. Kiedyś zawsze jeździłem na Budapeszt. Śmigające białe pasy na autostradzie już mnie nie podniecają zawsze zostaje Chorwacja chyba z jednymi z najlepszych autostrad w tej chwili w Europie i tam się nakarmię tym pragnieniem o ile nie będę zjeżdżał na stara jedynkę którą teraz bardzo dobrze się jedzie.
Al Capone
Globtroter
Re: Sprawdzanie samochodów przes Słoweńców

Nieprzeczytany postnapisał(a) Al Capone » 31.05.2011 18:52

W przypadku mojego 8 letniego A4 ograniczyli się wyłącznie do sprawdzenia VINu po otwarciu maski, to miało miejsce koło 23.00, w trakcie powrotu (za widoku) nic nie sprawdzali.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 01.06.2011 07:41

loyd napisał(a):A ciekawe ilu Niemców albo Francuzów kombinuje, żeby nie płacić za autostradę w SLO :wink:

Wiesz już skąd takie stereotypy ?

Tyle samo albo sumując wszystkich innych (czyli A plus DE plus CZ) niż Polacy - to więcej. Objeżdżam tą pożal się boże autostradę i widzę głównie austriackie, czeskie i niemieckie (w kolejności częstotliwości występowania) samochody. Polaków czasami dłuuuugo nie widać. Myślisz, że skąpi/oszczędni Niemcy/Austriacy lubią przepłacać za wątpliwą usługę?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2011 08:29

A ci Niemcy to nie mieli worków z papryką na dachu? :):)
jacek1965
Odkrywca
my naprawdę popadamy w paranoję

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1965 » 01.06.2011 19:37

Nie uważam za normalne, wybiórcze kontrolowanie samochodów tylko dlatego, że są na polskich "blachach". Nie czuję się gorszy od innych nacji. Rozumiem, że Unia powinna na zewnętrznej granicy wzmóc kontrolę, ale mnie nie przekonuje, ze dla złapania o jeden procent kradzionych samochodów więcej ktoś ma prawo trzymać mnie kilka godzin na granicy. Rozumiem kontrolę do 15 minut, czas dłuższy uważam za formę nękania i nikt mnie nie przekona, że muszę się z tym pogodzić ponieważ kilku rodaków kradnie samochody. Może skończmy z tym ciągłym poczuciem niższości. Miliony Polaków zostawiają pieniądze w całej Europie jeżdżąc na wakacje, jesteśmy ogromną grupą nacisku i powinniśmy świadomie olewać tych, którzy źle nas traktują.
Pozdrawiam Jacek
zmasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmasz » 01.06.2011 20:31

Popieram kolegę jacek1965 przeżyłem dwukrotnie kontrolę w Słowenii, policja chamska do kwadratu. Byłem traktowany jak złodziej do tego żadnego kontaktu z naszą ambasadą. Miałem wrażenie od początku, że policja musi coś znaleźć i kontrola musi zakończyć się mandatem. Raz się udało bez mandatu, drugi raz za przejechanie sławnego ronda pod Mariborem 150 E. zjazd z drogi bez winiety i wjazd na drogę także bez winiety, czyli około 10 m drogi na której podobno obowiązuje winieta.
Bocian
zbanowany
Re: my naprawdę popadamy w paranoję

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2011 20:42

jacek1965 napisał(a):jesteśmy ogromną grupą nacisku

No to naciskaj :)
jacek1965
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1965 » 01.06.2011 21:40

Bocian napisał(a):
jacek1965 napisał(a):jesteśmy ogromną grupą nacisku

No to naciskaj :)

Sam z definicji nie jestem grupą :D
Ogólnie to relaks, nie zamierzam rozpoczynać ogólnonarodowej akcji podnoszenia naszej wartości za granicą. Denerwuje mnie tylko, że tak łatwo godzimy się na dorabianie nam gęby pod tytułem: Polak to potencjalny złodziej, trzeba go sprawdzić. Jeżeli my uważamy, że to normalne to inne nacje będą tak uważały podwójnie.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 02.06.2011 10:32

wracając z wakacji również byłem "trzepany" pod względem "cigaretów" bo miałem wbitą pieczątkę w paszporcie Czarnogóry i Albanii, choć jestem łysy, z tatuażami i wredną miną - istny książkowy polski gangster hehehehehehe :lol: :lol: to mojego citroenka zostawili w spokoju
jarek24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek24 » 02.06.2011 12:05

Witam
Nas też trzepali na granicy SLO/CHR przez dwie godziny.Do bagażu nie zaglądali, ale auta prześwietlili dokładnie.W pierwszej chwili myślałem, że to przez ominięcie autostrady(droga przez Węgry nr. 86), ale widzę,że nie tylko mnie to spotkało lecz wielu z nas.Auta to dwuletnia Jetta i czteroletnieA4.
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 02.06.2011 12:08

Widzę że dalej ta praktyka trwa
mi 3 lata temu 3 razy podnosili maskę w 10 letnim wtedy Passacie B5
ale na tym się kończyło
żadnych dokumentów , nic więcej .
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.06.2011 12:24

jacek1965 napisał(a):... Miliony Polaków zostawiają pieniądze w całej Europie jeżdżąc na wakacje, jesteśmy ogromną grupą nacisku i powinniśmy świadomie olewać tych, którzy źle nas traktują.
Pozdrawiam Jacek

No to pojedź sobie przez Medykę na Ukrainę :lol: i na granicy zacznij się śmiać opowiadając żonie dowcipy ;)

Kontrola Słoweńców wyda Ci się kulturalnym zaproszeniem do otworzenia bagażnika :twisted:

Tylko na jednej jedynej granicy HR - BiH Bośniacy kazali mi otworzyć bagażnik, ale to najprawdopodobniej dlatego, że mam z tyłu przyciemniane szyby i nic z zewnątrz nie było widać. Po sprawdzeniu zawartości pozwolili odjechać - normalna kontrola max 15 min. Potem na każdej następnej granicy otwierałem tylne szyby, żeby mogli zajrzeć do środka i już takich wątpliwych przyjemności nie miałem ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Sprawdzanie samochodów przez Słoweńców/Zatrzymanie na 3 m-ce - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone