Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprawdzanie legalności map w nawigacji GPS

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mia741
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mia741 » 10.05.2009 17:54

Witam

Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość.

Nie znalazłem na forum informacji o tym, czy w Słowacji, Węgrzech czy wreszcie Chorwacji tamtejsza policja sprawdza legalność zainstalowanych map w urządzeniach nawigacyjnych GPS.

W Polsce coraz częściej się o tym słyszy, na zachodzie Europy to powoli standardowa procedura przy kontroli drogowej (szczególnie Niemcy).

Proszę o rzeczową dyskusję a nie wałkowanie tematu z serii "podobno tak - podobno nie".

Pozdrawiam.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.05.2009 18:11

A czytałeś fragment regulaminu, który mówi:

Zabronione jest także poruszanie na forum jakichkolwiek tematów związanych z nielegalnym oprogramowaniem
:?:
mia741
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mia741 » 10.05.2009 18:16

A czy ja gdzieś mówię o nielegalnym oprogramowaniu?

Pytam czy sprawdzana jest legalność zainstalowanych map w kontekście jaki dowód mam przedstawić, że mapa jest legalna: paragon, faktura, certyfikat czy co kto jeszcze wymyśli.

Over
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.05.2009 18:19

Idąc tym tokiem rozumowania, to powinniśmy wozić paragony lub faktury na wszystkie rzeczy, które mamy w aucie...
Ja mam Garmina. Jak chca sprawdzic legalność, to niech dzwonia do Ameryki. Pirata do tego sprzętu nie da się zainstalować...
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 10.05.2009 18:31

Ostatnio, jadąc do Brukseli w dwa samochody w czasie rutynowej kontroli, oglądali nawigacje w samochodzie koleżanki, u mnie też oglądał a mam fabryczną zainstalowaną na stałe, " troszkę rozszerzoną o nawigację na chorwację", ale nic z tego nie wyniknęło. Myślę że trochę przesadzacie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.05.2009 18:32

Ja tylko wolałem z góry ostrzec by na ten grunt nie wchodzić. Gdybyś pisał o nielegalnym oprogramowaniu tematu by już nie było :wink:

Teraz do rzeczy. Jesteś niewinny do momentu udowodnienia Ci winy, tak więc dowodów, certyfikatów itp mieć nie musisz. Nie spotkałem się ani razu ze sprawdzaniem legalności czegokolwiek (wide płyty cd/dvd, legalność oprogramowania laptopa itp). Wyobraź sobie policjanta, który sprawdza na drodze urządzenia, najprawdopodobniej nie znając języka w którym oprogramowanie jest zainstalowane itp. W mojej opinii jest to wręcz niemożliwe do weryfikacji. Nawet programy które mają przyznane licencje na osobę z imienia i nazwiska, też są praktycznie nie do zweryfikowania, zawsze możesz powiedzieć że sprzęt jest "od znajomego". :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.05.2009 18:34

mia741 napisał(a):A czy ja gdzieś mówię o nielegalnym oprogramowaniu?

Pytam czy sprawdzana jest legalność zainstalowanych map w kontekście jaki dowód mam przedstawić, że mapa jest legalna: paragon, faktura, certyfikat czy co kto jeszcze wymyśli.

Over

W Szwajcarii i bodajże w Austrii oraz w Niemczech prawnie zabronione jest używanie ostrzeżeń o fotoradarach w GPS. I tu można się narazić na kontrolę.

A o sprawdzaniu map jest np. TU
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 10.05.2009 18:43

a ja będę miał w samochodzie pełno wypalonych płyt z muzyką. Oryginały mam w domu i niech mi udowodnią, że jest inaczej. A jeśli czegoś nie znajdą, to dlatego, że niedawno mi pies oryginał zeżarł...

Ciekawe, jakim cudem sprawdza się legalność oprogramowania zainstalowanego w nawigacji? czysto technicznie..?
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.05.2009 18:50

Bert napisał(a):a ja będę miał w samochodzie pełno wypalonych płyt z muzyką. Oryginały mam w domu i niech mi udowodnią, że jest inaczej. A jeśli czegoś nie znajdą, to dlatego, że niedawno mi pies oryginał zeżarł...

Ciekawe, jakim cudem sprawdza się legalność oprogramowania zainstalowanego w nawigacji? czysto technicznie..?

Nielegalne potrzebuje witaminki by działać, a ta zmienia plik wykonawczy. Skoro potrafią sprawdzić legalność innych programów, to i z tym sobie poradzą. Pozostaje jeszcze kwestia skuteczności takich działań... Od kilku lat nie wolno rozmawiać w samochodzie przez komórkę. I co? Dalej rozmawiają :)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 10.05.2009 18:54

FUX napisał(a): Pirata do tego sprzętu nie da się zainstalować...
podobno się mylisz, Żeby nie było, również mam dwa garminy z legalnymi mapami i również nie uważam piratów, ale znajomy kilka dni temu mnie uswiadomił żem głupi bo i na Garmina są sposoby.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.05.2009 18:57

Bodzioch Marek napisał(a):
podobno się mylisz, Żeby nie było, również mam dwa garminy z legalnymi mapami i również nie uważam piratów, ale znajomy kilka dni temu mnie uswiadomił żem głupi bo i na Garmina są sposoby.

To już widzę, jak na kolejne urządzenia odblokowuje i aktualizacje ściąga, skoro mapy sa do urządzeń przypisane...
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 10.05.2009 19:02

FUX napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):

To już widzę, jak na kolejne urządzenia odblokowuje i aktualizacje ściąga, skoro mapy sa do urządzeń przypisane...
legend C mam ileś pobrań z netu niezależnie od kompa, NUVI z kolei mozna pobierać do woli ale faktycznie do urządzenia. Kumpel ma europę i na dwa urządeznia. Nie byłbym jednak pewien że masz rację ??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.05.2009 19:06

Andrzeju, do Pentagonu się kolesie włamują, a Ty sądzisz, że Garmin zabezpieczony na 100 % :?: :wink: :lool:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.05.2009 19:08

Mapa Cro na Garmina byla nawet tutaj na forum. Mozna ja było do map sourca ściągnąć. Ale tylko tyle...
Do urządzenia juz nie...
I tak jestem wyznawcą posiadania map papierowych jako uzupełnienia na cała trasę
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.05.2009 19:10

slapol napisał(a):Andrzeju, do Pentagonu się kolesie włamują, a Ty sądzisz, że Garmin zabezpieczony na 100 % :?: :wink: :lool:

Ależ skąd!!!!
Sądzę, że z racji tego, iż jest to dość egzotyczna marka w RP, ale jednocześnie bardzo dobra, poziom piractwa na mapy do nich stosowane, jest niewielki.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone