Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprawdzanie legalności map w nawigacji GPS

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
APIMA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIMA » 15.05.2009 07:13

Może sprawdzali numer seryjny czy nie kradzione, bo faktycznie sprawdzenie softu to dłuższa robota, sama nawigacja uruchamia się z minute.
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 15.05.2009 09:52

Nie wiem co tak naprawde co dokladnie sprawdzali, numery seryjne , czy mam wlaczone ostrzeganie o radarach czy tez legalnosc softu - w sumie wystarczy krotki telefon , podanie ID urzadzenia i panienka z Navigona w 30 sek potrafi powiedziec jaki jest status danego softu. Tak samo latwo jest to ustlic w przypadku TT
APIMA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIMA » 15.05.2009 10:34

ID urządzenia można sprawdzić ale mapę mogłeś zaktualizować w każdej chwili.
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 15.05.2009 11:14

Ludzie spokojniej!!!
Moga sprawdzic czy urzadzenie (tak jak i np. lodówka samochodowa, radio, samochód itd.) nie jest kradzione. Żadnego dowodu własności nikt nie musi ze soba wozić!!! Co do samego programu to nikt tego na gorąco podczas kontroli nie sprawdzi. Weryfikuja tylko czy sam przedmiot który jest sprawdzany nie firguruje w rejestrze urządzeń skradzionych (numer seryjny).
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 15.05.2009 11:21

Jasne ze nie trzeba wozic zadnego dowodu wlasnosci - nawet jesli faktycznie sprawdzaja w jakis sposob legalnosc posiadanych map to i tak nie ma znaczenia czy sprzet jest Twoj czy tez pozyczony - i tak go skonfiskuja + kara.
A jesli chodzi o ID to szczerze mowiac nie interesowalem sie jak ma to rozwiazane navigon ( mam licencje na aktualizacje map do 2011 :-) ) ale w TTomie to chyba latwo zweryfikowac - jest ID urzadzenia + kod mapy , to musi grac i latwo jest sprawdzic czy mapa jest "lamana" czy legalna.
Ostatnio edytowano 15.05.2009 11:26 przez claude, łącznie edytowano 1 raz
APIMA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIMA » 15.05.2009 11:25

claude napisał(a):Jasne ze nie trzeba wozic zadnego dowodu wlasnosci - nawet jesli faktycznie sprawdzaja w jakis sposob legalnosc posiadanych map to i tak nie ma znaczenia czy sprzet jest Twoj czy tez pozyczony - i tak go skonfiskuja + kara

Ludzie litości, jak wam sprawdzą numer seryjny urządzenia to góra, policja nie ma na to czasu i pewnie też możliwości. Dajcie na luz i zakończmy temat.
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 15.05.2009 11:31

Z ciekawosci postanowilem sprawdzic na ile czasochlonne jest ustalenie legalnosci map z TT, zadzwonilem na +48 22 34 91 598 z pytaniem ze kupuje uzywana nawigacje i chcialbym wiedzic czy mapy na niej sa ok, po podaniu ID i kodu mapy Pani potwierdziala mi ze wszystko jest ok :-) calosc zajela mi 49sek , czyli latwo a policji niemieckiej moze sie chciec
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 16.05.2009 10:27

O cholera, mam czipa w aucie i jest podłączony do orginalnego komputera sterującego silnikiem, więc pewnie też to będzie nieautoryzowana ingerencja... :D
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 16.05.2009 11:25

Tak dla potomnych bo widze ze niezly metlik robicie !

Sluzby = policja, straz graniczna moga jedynie sprawdzic czy dane urzadzenie jest skradzione !!!
NIKT, ALE to nikt nie sprawdza czy w nawigacja masz tam GPmape,MAPEMAP, automape itp, legalna, nielegalna czy nowa stara i co tam jeszcze ! NIKT !!!!

Tak samo jest i na lotniskach jest to jedynie kontrola: czy dane urzadzenie jest czy nie jest kradzione !!!!

Ktos powie naklejka ! A naklejka to akurat nie dowod. Kazdy moze sobie przykleic cokolwiek, albo w ogole jej nie miec !

Zadne powtarzam zadne sluzby na calym swiecie nie sa wstanie sprawdzic legalnosci oprogramowania na drodze, w terenie itp.
50 mln laptopow sprzedano w 2008 roku = 50 mln kluczy, mamy powiedzmy 10 programow zainstalowanych na laptopie = 500 mln sztuk.

Nawet Microsoft ma problem z weryfikacja swoich kluczy sprzedanych w Polsce, dlatego co jakis czas teraz wypuszczaja poprawki potwierdzajaca legalnosc. Wiec dla mnie to smieszne jest to co tu piszecie ze sprawdzaja legalnosc oprogramowania ! PLOTY jeszcze raz PLOTY.

Popatrzcie na telefony komorkowe ile jest sztuk ? a przeciez i komorka moze miec rowniez nawigacje. ech....ludzie nie przejmujcie sie jedzcie na wakacje i zyjcie zdrowo :).

Pozdrawiam.
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 16.05.2009 13:11

Pewnie ze nie ma sie czy przejmowac bo jak masz legalne mapy to nic Ci nie grozi. Ale zmartwie Cie - troche przesadziles , jesli chodzi o Microsoft to albo masz nalepke i jestes legalny (to wynika z licencji) albo jej nie masz i jestes nielegalny. Poniewaz rozbudziles moja ciekawosc + ostatnia moja kontrola sprzetu do nawigacji wiec sprawdzilem jeszcze jedna rzecz - nie mogli mi sprawdzac czy urzadzenie (dla przypomnienia Navigon) jest kradzione czy tez nie bo na nim nie ma zdnego numeru seryjnego. Moze jest gdzies wewnatrz ale to wymagaloby rozkrecenia go a tego nie robili.
Mysle ze temat nie jest wart rozwijania - jak masz legalne mapy to jezdzisz spokojnie - nigdzie jeszcze sie nie wymaga posiadania jakiegos certyfikatu czy faktur, jesli masz kradziony software to coz - przeciez to forum chyba nie sluzy do uspokajania zlodzieji ?
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 16.05.2009 16:21

claude napisał(a): Ale zmartwie Cie - troche przesadziles , jesli chodzi o Microsoft to albo masz nalepke i jestes legalny (to wynika z licencji) albo jej nie masz i jestes nielegalny.

..a jak zmienię obudowę kompa? :)...Tej naklejki nie da się zedrzeć :)...Gdybać można na wiele sposobów.

Służby na drodze NIE sprawdzają legalności softu. Amen.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 16.05.2009 16:32

Swoją drogą to taki policjant to musiałby być niezłym hakerem żeby na wszystkim się znać, komputery, telefony, nawigacje i to wielu różnych producentów a pewnie i play station ,do tego muzyka w aucie, nawet jeśli nagrana to przecież mogę sobie wszystko skompresować do mp3 aby 100 płyt nie wozić. A pen drive? Tam też może być coś nielegalnego... nie wydaje mi się możliwa taka kontrola, jedynie nr seryjne celem sprawdzenia czy nie kradzione.
Cezaryna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezaryna » 17.05.2009 08:58

Ale jaja ... !!!
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 17.05.2009 12:34

Dajcie już spokój, szykujcie się do wakacji.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 17.05.2009 13:35

Mam laptopa a na mim 4 naklejki microsoftu i co ? ktora jest legalna ?
4 rozne systemy :) wezcie ludzie nie przesadzajcie z ta wasza orginalnoscia bo nie ma to najmniejszego sensu. Znasz sie na ogorkach wypowiadaj sie o ogorkach, znasz sie na sofcie wypowiadaj sie o sofcie. Wiec nie wciskajcie ludzia ciemnoty !

P.S. W celu sprawdzenia jakiegokolwiek oprogramowania sprzetu pod wzgledem legalnosci oprogramowania odpowiednie sluzby musza ! Pisze z duzej litery, ALE TO MUSZA posiadac urzadzenie zwane BLOKER. Dopiero po podpieciu tego urzadzenia moga przystapic do sprawdzania sprzetu pod wzgledem legalnosci oprogramowania. KONIEC KROPKA.

Tak wiec ci co twierdza ze mieli sprawdzana legalnosc softu musza wiedziec ze byla to rutynowa kontrola sprzetu czy kradziony.
2 rzecz urzadzenie nie musi miec zadnych znakow rozpoznawczych. Wystarczy ze w bazie znajdzie sie wpis o Producencie i Modelu, jak takowy jest dopiero potem sprawdzany jest nr. imei lub seryjny wyciagany wprost z oprogramowania.
Nawet jak wasze nawigacje nie daja sie rozkrecic sa zagumowane itp. To i tak odpowiednia kombinacja klawiszy lub wybrania z odpowiednia kolejnoscia rzeczy w danej mapie pozwala wejsc w tryb serwisowy. Taka informacje moze otrzymac policjant przez radio od sluzb w celu weryfikacji jesli nie ma na wierzchu zadnych nr.

Zakonczmy, iz juz niedlugo wakacja. a moze coponiektorzy juz pojechali z podrasowanymi mapami ;) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Sprawdzanie legalności map w nawigacji GPS - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone