Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprawdź aktualną temperaturę!

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.03.2009 15:13

no dobra, ale dalej szukam i nie mogę znależć...;( To może inne pytanie: czy ktoś przebywał w Cro w okresie od połowy do konca maja...??
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.03.2009 15:50

Bodzioch Marek napisał(a):tak się własnie zastanawiam nad wyjazdem na kilka dni po połowie maja, nie znacie jakiegoś linka lub wątku o pogodzie, tamperaturach powietrza i morza w tym okresie...?? wybieram się w okolice Makarskiej lecz jesli mialoby być zdecydowanie cieplej i pewniej to może do Orebica...??

To bez znaczenia - znaczy czy okolice Makarskiej czy Orebić.
Nocki jeszcze chłodne. Ale za to w dzień może być już caaaałkiem cieplutko. Zalezy, jak sie ułoży :) Morze będzie mieć w okolicach 19 stopni (ale ze mnie wróżka, nie?). Powietrze - jak dobrze pójdzie, to nawet 24-25. W słoneczku oczywiście inaczej jest to odczuwalne. Potrafi przysmażyć :)
Mozesz też trafić na desczowe dni i wtedy będzie raczej pogoda na długie spodnie, półbuty, bluzę i kurtkę przeciwdeszczową - jak będzie wiać, to będzie to w sam raz. Jak nie będzie wiać, to po deszczu będziesz sie rozbierać do rosołu.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.03.2009 21:20

zmiana tematu..;) tzn dokładniej: wyjazd 24.05-31.05 myślę że uda nam się po 5E od głowy bo coś tak mi świta jak włascicielka apartmani mówiła rok temu o takich kwotach . Pogoda juz myślę że będzie lesza a wodę mam nadzieje ok 20st zastać. Żarełko chyba tańsze nie będzie. Myślę tak budżetowo bo sporo wydatków na ten rok sie szykuje i mieliśmy wcale nie jechać, ale co tam...;) Jeśli się w czyms mylę to może mnie sprowadźcie na ziemię ...??
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.03.2009 22:36

Bodzioch Marek napisał(a):zmiana tematu..;) tzn dokładniej: wyjazd 24.05-31.05 myślę że uda nam się po 5E od głowy bo coś tak mi świta jak włascicielka apartmani mówiła rok temu o takich kwotach. Jeśli się w czyms mylę to może mnie sprowadźcie na ziemię ...??

Zaraz dostaniesz lawinę pytań - gdzie taki apartman się znajduje. Taki za 5 juro. To dopisz go od razu do polecanych kwater.

No i udanego pobytu :)

Jak będziesz w okolicach Makarskiej - może się poznamy? Bo na krakowskie spotkania jakoś dotrzec nie możesz :P
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.03.2009 23:07

nie znam adresu, znam imię i nr tel. i własnie zadzwonił gospodarz i za 2 apartamenty przy 3ch parach i trzech małych dzieciach chciał 60E zbiłem na jeden duży apartament z 7-dmioma łożami (dwójka dzieci i tak śpi razem) 2 łazienki i jedna kuchnia wszystko za 40E wiec dzieląc na 7 wychodzi ok 5,7E. Pamiętaj jednak że to maj... Na spotkanie w Makarskiej bardzo chetnie...:) W PL zapierniczam jak mały samochodzik choc nie wykluczone że kiedys wstąpię..:)
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 05.03.2009 09:33

Od kilku lat jeździmy na tygodniowe wypady majowe. Bywaliśmy we wszystkich okresach od końca kwietnia do początku czerwca. I tak:
- na przełomie kwietnia i maja oraz przez cały maj kąpiel w morzu była dla mnie zbyt dużym wyzwaniem, ale chętnych było wielu. Temperatura morza od 17 do 19 stopni. Natomiast bez problemu można było kąpać się w basenie.
- na przełomie maja i czerwca kąpiel w morzu była przyjemnością - 21 stopni.
Wszystkie wyjazdy były na Istrię. Pogoda dopisywała.
Mam nadzieję, że w tym roku też dopisze :lol:
Pozdrawiam :papa:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 05.03.2009 09:59

Elaj, piękne dzięki. Wielce nas uspokoiłaś,a możesz jeszcze napisac jak z pogodą w tym koncowo-majowym okresie...?? Chodzi mi głównie czy nie zdarzają się jakies załamania typu początkowo-wrześniowych..?? A jak oscylują temperatury dzienne i nocne, czy dalej tak ladnie i zielono ...??Napisz co jeszcze, jeśli możesz cokolwiek co jest charakterystyczne dla pobytu w tym okresie..?? Ostatni tydzień maja -mam wrażenie- że pustki raczej większe chyba niż w długi, majowy weekend, czy może się mylę...??
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 05.03.2009 12:21

W tym okresie turystów jest trochę. Tłumów nie ma. W dzień było ciepło, chodziliśmy w letnich ciuchach. Niekiedy trzeba było używać kremów z filtrem, bo co niektórzy trochę się przypiekli. Jak był deszcz to raczej taki ciepły. Na wieczorne spotkania na tarasie trzeba było coś na siebie narzucić z rękawem. Generalnie w tym okresie nastawiamy się bardziej na zwiedzanie, niż na opalanie. Ale do tej pory, od kilku lat, pogoda nam sprzyjała. :lol: :lol:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 05.03.2009 13:31

Elaj, jeszcze raz dzięki..:) a może ktoś jeszcze przebywał z końcem maja w rejonie Makarskiej...?? (jedziemy do Podgory, dokładnie w to samo miejsce co rok temu). Oczywiście chodzi mi jw o temperaturki wody, powietrza w dzień i w nocy. Chciałbym przekonać jeszcze jednych znajomych na wyjazd razem i potrzebuje konkretów. Oczywiście nikt pogody nie zagwarantuje ale pomóc im w wyborze między tym okresem w CRO a końcem czerwca nad Bałtykiem może
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.03.2009 13:55

Elaj203 napisał(a):Mam nadzieję, że w tym roku też dopisze :lol:

Widzimy się? :D
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 05.03.2009 14:58

Plumek napisał(a):

No jasne, że tak!!!! :D
Ale dopiero w sierpniu. :cry: W maju jedziemy na Pag. No chyba, że nas poniesie w odwiedziny :lol: :lol: :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.03.2009 15:20

Elaj203 napisał(a):
Plumek napisał(a):

No jasne, że tak!!!! :D
Ale dopiero w sierpniu. :cry: W maju jedziemy na Pag. No chyba, że nas poniesie w odwiedziny :lol: :lol: :lol:

Za Pagu Was wywieje :P Do nas hehe Ale gdyby nie, to w sierpniu czekamy!
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.03.2009 15:49

Bodzioch Marek napisał(a): a może ktoś jeszcze przebywał z końcem maja w rejonie Makarskiej...?? (jedziemy do Podgory, dokładnie w to samo miejsce co rok temu). Oczywiście chodzi mi jw o temperaturki wody, powietrza w dzień i w nocy. Chciałbym przekonać jeszcze jednych znajomych na wyjazd razem i potrzebuje konkretów. Oczywiście nikt pogody nie zagwarantuje

Naturalnie, że gwarancji ładnej pogody nie ma nigdy. Ale z ilości informacji wyłania się jakaś statystyka. Byłem w zeszłym roku w dniach 17.05.-01.06. tydzień w Tućepi i tydzień na wyspie Pag. Przez trzy pierwsze dni dmuchało nielicho i temp. nie przekraczała 21 st. Przeznaczyliśmy więc ten czas na zwiedzanie. Nie zauważyłem, żeby noce były zimne. Temperatura wody również była do przyjęcia, ale ja się kąpałem na początku maja w Bałtyku :D - dla niektórych była zbyt chłodna. Po trzech dniach wszystko (powietrze, woda, noce) zaczęło się robić coraz cieplejsze, wiatr ustał i zrobiło się, jak w Chorwacji :lol: . A na Pagu to już były upały.
Pozdrawiam i życzę przyjemnego pobytu. Jan.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 05.03.2009 19:46

sliczne dzięki Janie.. :)
dagmara2003
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmara2003 » 27.03.2009 21:13

Witam. Troszke się uspokoiłam, bo tez w tym czasie będziemy w Podgorze i miałam dokładnie takie same obawy co do pogody...;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat