Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spóźniona relacja Hvar-Sucuraj czerwiec 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mimik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mimik » 26.04.2010 08:10

kaja45 napisał(a):
mimik napisał(a):Witam.
To i ja się przyłącze tym bardziej, że w tym roku też planujemy wyjazd na Hvar.
A poza tym jak tu nie czytać jak pisze ktoś z mojego miasta :D :D
Pozdrawiam

A gdzie dokładnie jedziesz, ja jak pisałem wcześniej wybrałem Sucuraj, ale powiem szczerze nie polecam, na kilka dni TAK, na dłuższa metę to NIE, dzisiaj idę na komunię do siostrzeńca także w poniedziałek napiszę ciąg dalszy.

Co do pogody to faktycznie wtedy mieliśmy pecha jak się okazało praktycznie cała Europa pokryta była jakimś niżem prez kilka dobrych dni, z tego co kojarzę było wiele powodzi.

Jeszcze nie zdecydowaliśmy ale najprawdopodobniej na któryś z campów koło Jelsy. Jedziemy jak zwykle w ciemno i "na wariata" a zdecydujemy na miejscu.
Pozdrawiam
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 26.04.2010 08:12

Nie to nie horror to poprostu pech, tak jak pisałem wcześniej dopłyneliśmy do najsłoneczniejszej wyspy w CRO :D
Niestety pierwszego dnia po przyjeździe aura nas nie rozpieszczała, niski pułap chmur, jakiś drobny opad deszczu i cho...nie zimno. Z uwagi na taką pogodę ten dzień posłużył nam do zwiedzania miasteczka Sucuraj i okolicznych pustych i zimnych plaż.

port w Sucuraju
Obrazek
widok na półwysep Peljesac
Obrazek
Sucuraj nocą
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

następnego dnia pogoda bez zmian postanowiliśmy pojechać na drugi koniec wyspy - cel miasteczko Hvar, droga Sucuraj-Hvar jak większość Was wie nie należy do najłatwiejszych, jest kręta, wąska i mocno eksponowana przepaściami, przy dobrej pogodzie, umiarkowanym ruchu i dostosowanej prędkości to nie ma problemu. Niestety my w czasie drogi tafiliśmy na super paskudną pogodę, choć zapowiadało się ładnie
droga na Hvar
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
75 km drogi jakoś pokonaliśmy nie obyło się bez odrobiny strachu szczególnie przy mijankach na ostrych, wąskich zakrętach. W Hvarze pogoda troche się polepszyła więc pierwsze kroki skierwaliśmy do twierdzy
Obrazek
agawy
Obrazek
Obrazek
widok na Hvar
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sławetna armata, ileż zdjęć jej już widziałem na tym forum więc nie pozostałem dłużny
Obrazek
Obrazek
:lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
przepiękne opuncje
Obrazek
Obrazek
uliczki Hvaru
Obrazek
Obrazek
port i starówka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
później zaczęło tak lać, że wróciliśmy do pojazdów i ruszyliśmy w droge powrotną
Obrazek cdn.
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 26.04.2010 08:19

zapisuję się do czytelni :D
fotki cudne i jestem ciekawa co będzie dalej, czy nastąpi globalne ocieplenie? :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.04.2010 08:25

W zeszłym roku po połowie czerwca było to fatalne załamanie pogody, ja miałem to szczęście, że miałem w pierwszej połowie tego miesiąca lampę praktycznie od rana do nocy (oprócz jednego dnia) , a byłem na Pagu.

Sucuraj to chyba nie najszczęśliwsza lokalizacja na urlop.... w inne części Hvaru daleko, na ląd to dodatkowe koszty..... dlatego śledzę co będzie dalej :D

Też mi się bardzo podobają zdjęcia, ładne, ciekawe ujęcia robisz......
Zdradzisz jakim sprzętem?

Pozdrawiam
mimik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mimik » 26.04.2010 08:27

Przed tym załamaniem pogody w zeszłym roku my akurat wyjeżdżaliśmy z Chorwacji. We wstecznym lusterku widziałem jak pogoda zmienia się z minuty na minutę. :( W końcu i nas dognał deszcz. Byliśmy tylko tydzień w Cro ( zdecydowanie za krótko - w tym roku jedziemy na trzy tygodnie) i jechaliśmy jeszcze na tydzień na Węgry nad Balaton( kompletna pomyłka :( )Tam co prawda tak mocno nie lało ale pogoda była raczej jesienna niż letnia.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 26.04.2010 08:50

Tez sie w tamtym roku załapałam na te kilku dniowe opady w czerwcu aczkowlwiek tylko 3 dni takie miałam bałtyckie (a tylko 1 dnia padało trochę). W tym roku jadę dokładnie w tym samym terminie co rok temu (11-25 czerwca) - kuszę los? powiedzmy że wychodzę z załozenia ze piorun nie trafia 2 razy w to samo miejsce ;)

Ps. co do zdjec to fajniutkie - osobiscie wole taka scenerie do zdjęć niz piękny błękit nieba - są po prostu bardziej interesujące.
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 26.04.2010 08:59

Zdjęcia sa prawie wszystkie mojego autorstwa Nikon D5000+ 18-105VR, kilka zdjęć te z deszczowej podróży na Hvar należą do mojego kolegi
JJMS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JJMS » 26.04.2010 09:04

Zdjęcia bajera.
My w tym roku z początkiem lipca będziemy na Peljesacu (widziałam jak wyglądał wtedy z Hvaru) i mam nadzieję, że to zeszłoroczne załamanie pogody nie przesunie się w czasie :!:
Zarówno przeprawa promem jak i wycieczka zakręciasto-stromiastą drogą do Hvaru nie dla mnie 8O
czekam na ciąg dalszy i mega super fotki :)
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 26.04.2010 09:10

Fajnie czyta się relacje przed wyjazdem do Cro, suer fotki, pisz i wklejaj, czekam na cd :lol:
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 26.04.2010 09:14

JJMS napisał(a):Zdjęcia bajera.
My w tym roku z początkiem lipca będziemy na Peljesacu (widziałam jak wyglądał wtedy z Hvaru)

Mimo najszczerszych chęci przypomnienia sobie... nie kojarzę widoku z Hvaru na Peljesac. Chyba, że po wdrapaniu się na Sv. Nikolę. To co, kaja, pokazałeś na zdjęciu to moim zdaniem Biokovo. Peljesac jest zasłonięty przez Korculę.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.04.2010 09:21

bobemce napisał(a):
My w tym roku z początkiem lipca będziemy na Peljesacu (widziałam jak wyglądał wtedy z Hvaru)

Mimo najszczerszych chęci przypomnienia sobie... nie kojarzę widoku z Hvaru na Peljesac. Chyba, że po wdrapaniu się na Sv. Nikolę. To co, kaja, pokazałeś na zdjęciu to moim zdaniem Biokovo. Peljesac jest zasłonięty przez Korculę.

8O 8O 8O :wink:
A na mapę Ty patrzył?
Korcula jest ZA Peljescem :lol: i ponieważ jest niższa to jej właśnie nie widać .....

Kaja45.... dzięki, już wiem czym robiłeś fotki :D
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 26.04.2010 09:28

bobemce napisał(a):

Patrząc z Sucuraja w kierunku zachodnim widzisz półwysep Peljesacu, a za nim można dostrzeć Korcule (jak się kończy półwysep)
Tutaj masz prawie cały półwysep Peljesacu
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 26.04.2010 09:41 przez kaja45, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.04.2010 09:39

Zdjęcia wspaniałe. Pochmurne niebo wygląda intrygująco w obiektywie. Chociaż oczywiście żal, że słonko Wam nie świeciło. Mam nadzieję, że dalej będzie już lepiej :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.04.2010 09:59

bobemce napisał(a):

Wszystko zależy, z którego miejsca...Z Sućurja widać Pelješac, który Korčulę zasłania. Na wysokosci Gdinja Pelješac "się kończy" i dalej w kierunku Hvaru zdecydowanie lepiej widać Korčulę ...
Pozdrawiam
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 26.04.2010 10:12

Dalej było już lepiej, pogoda z dnia na dzień zaczęła się poprawiać, aż w końcu osiągnęła szczyt swoich słonecznych możliwości (temperatura w cieniu chyba +30 C), także rozpoczeliśmy plażowanie, na samym początku wybraliśmy na główną miejską plażę z uwagi na jej bliskość od naszej kwatery oraz na dzieci, a mieliśmy ich w grupie dziewięcioro. Był to początek lipca więc ruch turystyczny nie był jeszcze duży, kilka dni upłynęło nam na odpoczynku na plaży

Sucuraj na tle stałego lądu
Obrazek
mój szwagier na podwodnych poszukiwaniach skarbu
Obrazek
i jego "cudowne" znalezisko
Obrazek
to nasz najmłodszy uczestnik, a właściwie uczestniczka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
w poszukiwaniu innych plaż
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
wracając z palży obligatoryjnie musieliśmy zatrzymać się koło ogródka sąsiada naszego gospodarza dlaczego spójrzcie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak było każdego dnia, niestety nie udało nam się ich nigdy policzyć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Spóźniona relacja Hvar-Sucuraj czerwiec 2009 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone