Część 6
Kończąc część „okołohotelową” wspomnę też o kilku kwestiach:
Transport - autobusy
Przystanek autobusowy znajduje się kilka kroków w prawo wychodząc z bramy hotelowej. Kierunek – Jerapetra, najbliższa większa miejscowość/miasto. Rozkład jazdy jest, ale kursowanie autobusów i ich dostępność jest losowa. Dwa razy sporo minut wcześniej wyszliśmy na przystanek i niestety musieliśmy wrócić do hotelu. Żaden autobus się nie zatrzymał, nawet machałem/kciuk jak przy łapaniu stopa i nic. Jeden z kierowców coś pokazywał, ale nie umiałem odczytać jego znaków migowych. Za trzecim razem udało nam się wstrzelić w autobus jeżdżący tak właściwie na krótkiej trasie. Bilet 1,6 E/os. To był rekonesans do tego miasta. I podczas tej przejażdżki dowiedzieliśmy się, że w Grecji wg prawa kierowca autobusu nie może zabierać więcej pasażerów niż jest miejsc siedzących. (albo od kogoś innego mieliśmy tę informację). Bo kary, mandaty itp.
Za czwartym razem, gdzie mieliśmy sprecyzowane oczekiwania co do odwiedzenia Jerapetry autobus przyjechał sporo po czasie i wypełniony był maksymalnie. Ja, wsiadający jako ostatni wisiałem nad kierowcą. Może niektórzy kierowcy mają inne przywileje.
Transport – taxi
Hotel-Jerapetra
13 E w jedną stronę – 10 km - nie sprawdzone. Czerwiec 2022
Transport – samochody/wypożyczalnie w okolicy.
Machałem na autokary, więc nie wiem, czy osobówki się zatrzymują. Rezydent po wpadce z nieudaną wycieczką i cenami wynajęcia samochodów nas nie zachwycił. Ceny zaczynały się od 60E w górę za dzień. Pełne ubezpieczenie, dowóz samochodu do hotelu, - bla, bla – super oferta. Stąd też, wycieczki do Jerapetry i okolice hotelu, aby się zapoznać z cenami. Poniżej kilka fotek jako ilustracja. Samochód ostatecznie wypożyczyliśmy na trzy dni w pobliżu hotelu, który jest na zdjęciu. 130E/3dni – z pełnym ubezpieczeniem, samochód automagicznie stał pod pod naszym hotelem, właściciel/pracownik przyjechał do nas do hotelu podpisać umowę. Na odchodnym powiedział, żeby się nie przejmować zarysowaniami, bo jest ubezpieczenie i kluczyki zostawić w recepcji hotelu, odstawiając auto pod hotelem.
Będąc w Jerapetrze cena za auto wychodziła podobnie jak u konkurenta rezydenta z podobnymi opcjami.
Toyotą Yaris będziemy się wozić po Krecie, ale o tym i innych naszych wycieczkach w następnych odcinkach.
A, i jeszcze jedno. Tak na „czuja” opisuję, co może być interesujące z tamtych okolic.
do napisania