Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

SPLITSKA je samo dobro-czyli Brač oczami czterdziestolatków.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mysza73
Weteran
Re: SPLITSKA je samo dobro-czyli Brač oczami czterdziestolat

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2013 12:44

No ale żeby nie wyjść na wielkiego leniucha :roll: , trzeba jechać dalej, a właściwie płynąć :wink: .
Po Cro-urlopie był już kolejny wyjazd :P ,
za chwilę będzie kolejny, na Mistrzostwa Europy w mojej kochanej siatkówce :mrgreen: ,
a ja jeszcze na Braču siedzę :roll: :oops: :wink: .

29.07.2013
Split

Tego dnia woda w Jadranie była baaaajeeeecznie ciepła :hearts: ,
myślę, że nawet Tony byłby zachwycony :wink: (ale rym :lol: ).
Ale ja na ten dzień miałam zaplanowaną wycieczkę do Splitu, więc z plaży zeszliśmy nieco wcześniej niż zwykle :oops: .
Był to też chyba najcieplejszy dzień z całego naszego pobytu :roll: , ale po konsultacjach z resztą towarzystwa zdecydowaliśmy się płynąć, dziewczyny oczywiście marudziły, ale to norma, więc puszczałam to mimo uszu :roll: :wink: .
W Splicie, poważniejsza część grupy :wink: + 18-latka, ruszyli na zwiedzanie :P ,
a reszta "marud" ... wiadomo gdzie :roll: .

Mąż tradycyjnie zajął się statkami towarowymi :roll: .
Obrazek

Obrazek

Zaczynamy tradycyjnie od Rivy :P .
Obrazek

Wchodzimy w podziemia Pałacu Dioklecjana.
Obrazek

Obrazek

Wchodzimy na pałacowy dziedziniec - perystyl.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od południowej strony perystylu znajdowało się wejście do cesarskich apartamentów, do których wchodziło się przez cylindryczny przedsionek - westybul - z kopułą, której dzisiaj już nie ma :? .
Obrazek

Potem rozejrzeliśmy się po tym co pozostało :wink: .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odcinków ze Splitu będzie kilka, bo znowu dużo zdjęć tam napstrykaliśmy :oops: :oczko_usmiech: .
W następnej części wejdziemy na dzwonnicę :P ,
ale to za jakiś czas, bo w tym wieku, to ja już tak szybko (jak Tony :smo: ) nie chodzę :wink: .

cdn :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.08.2013 12:52

mysza73 napisał(a):za chwilę będzie kolejny, na Mistrzostwa Europy w mojej kochanej siatkówce :mrgreen: ,

Zapraszamy.... zapraszamy :)

mysza73 napisał(a):Tego dnia woda w Jadranie była baaaajeeeecznie ciepła :hearts: ,
myślę, że nawet Tony byłby zachwycony :wink: (ale rym :lol: ).

A choć 24 stopnie miała? Nawet nie wiesz, bo zapomniałaś termometra (specjalnie) :P :nice: :lool:

mysza73 napisał(a):
Obrazek

Mam identyczne zdjęcie ;)

No, może bez pani w niebieskim...

mysza73 napisał(a):W następnej części wejdziemy na dzwonnicę :P ,
ale to za jakiś czas, bo w tym wieku, to ja już tak szybko (jak Tony :smo: ) nie chodzę :wink: .

Już ja Cię popędzę ;)

:smo: :smo: :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2013 13:36

tony montana napisał(a):
Już ja Cię popędzę ;)

:smo: :smo: :smo:

Wcale nie musisz :wink:

Split ciąg dalszy :P .

Wchodzimy na dzwonnicę (wstęp chyba 15 kun) :P .
Wysokość - 61 metrów.
Ze szczytu jest cudowny widok na starówkę, przystań, płynące promy i wzgórze Marijan (na które pójdziemy :wink: ).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mąż zostaje na dole :roll: , kilka lat temu podjął próbę wejścia, ale tak w 1/3 zrezygnował (lęk wysokości :? ).
Obrazek

Ale ma mnie cały czas na oku :wink: .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakoś tak krzywo chyba :? :roll: :wink: .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W kolejnym odcinku pójdziemy pogłaskać kogoś po paluchu :wink: .

longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 26.08.2013 14:26

mysza73 napisał(a):...pójdziemy pogłaskać kogoś po paluchu :wink: .

Chyba go też masowałem. :D

Ale w Ninie. :)

pzdr :oczko_usmiech:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.08.2013 15:00

mysza73 napisał(a):Obrazek

Wysokie stopnie co?

:wink:

Pozdrawiam
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.08.2013 09:00

Ty już Kochana odpuść Zuzi tą Norwegię tak???? Ja się tu za nią wstawiam murem, tym bardziej że na Peljesac ją ciągnie :D

Żałuję że na wierzę w Splicie nie weszłam, ale....mogłabym już tam zostać przypadkiem. Mam lęk wysokości jak stąd do Splitu, przełamuję się, włażę gdzie wysoko, a na górze już nogi nie chcą zejść :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.08.2013 09:34

Aldonka napisał(a):Ty już Kochana odpuść Zuzi tą Norwegię tak???? Ja się tu za nią wstawiam murem, tym bardziej że na Peljesac ją ciągnie :D

Żałuję że na wierzę w Splicie nie weszłam, ale....mogłabym już tam zostać przypadkiem. Mam lęk wysokości jak stąd do Splitu, przełamuję się, włażę gdzie wysoko, a na górze już nogi nie chcą zejść :)

Widzę, że moje dziecko ma niezłego obrońcę :smo: ,

ostatnio zobaczyła, że oglądam apartmany w Alpach, to powiedziała, żebym wybrała taki z basenem i internetem i będzie git 8O :roll: ,
ale ja cały czas twardo twierdzę, że ona na obóz do Norwegii pojedzie :evil: .

A Ty się już chyba pakować zaczynasz :P ,
ciekawe gdzie dojedziesz :smo: :papa: .
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.08.2013 09:41

Nie pojedzie, nie pojedzie....no chyba, że sama tego będzie chciała :) Już my Ci ten norweski pomysł z głowy wybijemy :D

Ano, powoli się pakuję....w głowie....fizycznie to chyba dopiero w piątek, ale powoli, powoli zaczyna mi się stres przedwyjazdowy udzielać. I pogody za pięknej nie przewidują...cóż, będzie co ma być.
Dojedziemy na Hvar - na 100% :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 27.08.2013 10:11

mysza73 napisał(a):Wysokość - 61 metrów.
Ze szczytu jest cudowny widok na starówkę, przystań, płynące promy i wzgórze Marijan (na które pójdziemy :wink: ).

Rzeczywiście, widoki z góry zawsze mi się podobają. :D :D :D

mysza73 napisał(a):Mąż zostaje na dole :roll: , kilka lat temu podjął próbę wejścia, ale tak w 1/3 zrezygnował (lęk wysokości :? ).

Z lękiem wysokości jest zmiennie raz jest lepiej a raz gorzej ale zawsze warto się z nim jednak zmierzyć. Ja sprawdzam swój lęk na mostach nad Odrą gdy płynie silny nurt. Jest to też forma oswajania lęku bo przecież nie wypadnę przez barierę. A pamiętam jak kilkanaście lat temu nie mogłam się popatrzeć na falujące morze z klifu w Jarosławcu :( :( :( bez zawrotu głowy.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.08.2013 11:21

mysza73 napisał(a):ale to za jakiś czas, bo w tym wieku, to ja już tak szybko (jak Tony :smo: ) nie chodzę :wink: .

... to dobrze, bo ja też chodzę powoli ! ;) 8)

Split zawsze chętnie oglądam ... tam właśnie odbyliśmy nasz pierwszy chorwacki spacer, oczekując na "zajachtowanie". 8)

... i widać "naszą" marinę ! :)

Obrazek

pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.08.2013 11:31

Lidia K napisał(a):
mysza73 napisał(a):Mąż zostaje na dole :roll: , kilka lat temu podjął próbę wejścia, ale tak w 1/3 zrezygnował (lęk wysokości :? ).

Z lękiem wysokości jest zmiennie raz jest lepiej a raz gorzej ale zawsze warto się z nim jednak zmierzyć. Ja sprawdzam swój lęk na mostach nad Odrą gdy płynie silny nurt. Jest to też forma oswajania lęku bo przecież nie wypadnę przez barierę. A pamiętam jak kilkanaście lat temu nie mogłam się popatrzeć na falujące morze z klifu w Jarosławcu :( :( :( bez zawrotu głowy.

W ostatni weekend zmierzył się z nim (z lękiem wysokości znaczy :wink: ) w Toruniu i ... wszedł na wieżę ratuszową :P .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.08.2013 11:33

mariusz-w napisał(a):
mysza73 napisał(a):ale to za jakiś czas, bo w tym wieku, to ja już tak szybko (jak Tony :smo: ) nie chodzę :wink: .

... to dobrze, bo ja też chodzę powoli ! ;) 8)

pozdrawiam.

Ojjjj tam, ważne, że chodzisz :P ,

a kiedy idziesz(idziecie :P ) w Dolomity? :wink: ,
bo bym za kimś pochodziła :wink: :papa: .
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 27.08.2013 12:05

mysza73 napisał(a):
W ostatni weekend zmierzył się z nim (z lękiem wysokości znaczy :wink: ) w Toruniu i ... wszedł na wieżę ratuszową :P .

Punkt widokowy na wieży ratuszowej w Toruniu, jest zlokalizowany na wysokości 40 m. Porównując do tej w Splicie - 2/3 wysokości pokonane. W Spicie chyba problemem jest pokonanie schodów. Dodam jeszcze, że aby nie odczuwać zawrotów głowy powinno się patrzeć w dół tylko przed siebie albo lekko w górę. Na przykład wchodząc na drabinę czy po stromych schodach pozbawionych poręczy. Gdy oglądamy widoki z wieży najlepiej oglądać te dalsze i najdalsze a zrezygnować z patrzenia pionowego czyli na to dzieje się w pobliżu wieży. Z czasem ten lęk okazuje się całkiem przyjemnym doznaniem.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.08.2013 12:23

Melduję, że już jestem na bieżąco :papa: . Wróciłam :cry: i z przyjemnością nadrabiam zaległości :D . "Przeleciałam" już większość wątków i na koniec zostawiłam sobie to co najbardziej lubię czyli pisaninkę Myszy (wazeliny nigdy dość :wink: ).

Tylko nie wiem co by tu napisać :roll: ? Mysza nic a nic się nie zmienia ! 40 lat ? Jakoś trudno mi w to uwierzyć ... Ciągle wkurza mnie nienaganną sylwetką :evil: i ciekawymi zdjęciami (tymi już nie wkurza :mrgreen: - tylko za mało ich wstawia) . Odwiedza te miejsca, na które i ja mam ochotę ... No może tylko kościołów mniej bym nawiedziła ... :smo:

To wszystko moje klimaty ...
mysza73 napisał(a):
Obrazek

Ale tu bym nie wlazła raczej ... klaustrofobia lekka mnie dotyka :roll: .

mysza73 napisał(a):Obrazek

mysza73 napisał(a):
Mąż tradycyjnie zajął się statkami towarowymi :roll: .

W Loviste Lopuda nie było ... :(

mysza73 napisał(a):
Obrazek

Też chciałam sobie kupić takie spodnie ... Ale jak je założyłam :roll: ... Mina córki nie wymagała komentarza ...
Chyba znowu wezmę się za szukanie tego karnetu OK SYSTEM ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.08.2013 12:43

Potter napisał(a):...

Zguba się znalazła :roll: :wink: ,
wywalili Cię z roboty, czy urlop masz w ilościach nieograniczonych :wink: ,
bo o funduszach nie wspomnę :smo: .

Odniosę się do Twoich uwag, szanowna Pani Potter :wink: .

Potter napisał(a):Mysza nic a nic się nie zmienia ! 40 lat ? Jakoś trudno mi w to uwierzyć ...

Zarzucasz mi oszustwo jakieś 8O :roll: :smo:

Potter napisał(a):Odwiedza te miejsca, na które i ja mam ochotę ... No może tylko kościołów mniej bym nawiedziła ... :smo:

A zdawało mi się, że mało w tym roku po kościołach latałam :? :oops: ,
ciekawe co powiesz, jak zrelacjonuję wycieczkę do Torunia :wink:

Potter napisał(a):W Loviste Lopuda nie było ... :(

Ktoś mnie ubiegł, kupił go i przrobił na luksusowy jacht :roll: :evil: :wink: .

Potter napisał(a):Też chciałam sobie kupić takie spodnie ... Ale jak je założyłam :roll: ... Mina córki nie wymagała komentarza ...
Chyba znowu wezmę się za szukanie tego karnetu OK SYSTEM ...

Moja też komentowała, że mam szeroką ... no wiadomo co, widocznie to ten fason :wink: ,
ale że tego karnetu jeszcze nie znalazłaś :roll: :evil: :wink: ,
ja następny wykupię sobie pewnie znowu po zimie :oops: .

A teraz czekam na relację z Peljesca :hearts: ,
bardzo szczegółową :lol: :papa: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży